reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

ja p
Myszka ja bralam Menopur w kombinacji z Bravelle. Stymulowalam sie prawie w tym samym czasie, bo rok temu na wiosne, w maju.
Jako pacjentka w "podeszlym wieku" i z bardzo obnizona rezerwa jajnikowa, bylam zakwalifikowana bo badania naukowego gdzie stosowano maksymalna dawke tego zastawu lekow. Bralam 450 jednostek dziennie Menopur/Bravelle w rownych proporcjach. Podmiotem badania byly skutki uboczne i rezult koncowy IVF przy podwyzszonych dawkach gonadotropin w takich przypadkach jak ja.
W badaniu uczestniczyly dwie grupy pacjentek: 450 lub 600 jednostek. Jak stymulacja sie zakonczyla i wszystkie te zastrzyki, ktore nie byly dla mnie latwym doswiadczeniem, bo to bylo moje pierwsze podejscie, to bylam zadowolona, ze wylosowalam dawke 450 a nie 600.

Moim skutkiem ubocznym byly wlasnie bardzo ciezkie bole glowy. Wowczas myslalam, ze wplyw na to ma zmieniajaca sie ciagle, wiosenna pogoda. Poniewaz jestem meteoropata i wahania cisnien maja na mnie duzy wplyw i bez duzych dawek gonadotropin, myslalam ze to zbieg okolicznosci. Oczywiscie poskarzylam sie na bole glowy ekipie prowadzacej badania. Kazali mi brac aspiryne albo tylenol, zeby sobie pomoc. Nie bralam tych srodkow, bo one w ogole na mnie nie dzialaja. Jedynym lekiem przeciwbolowym, ktory ma jakis efekt u mnie to advil. Poniewaz jednak nie wolno brac ibuprofenu (czyli advil) w czasie stymulacji i po, to torturowalam sie bolami glowy bez srodkow przeciwbolowych.

Jestes juz chyba druga osoba, ktora spotkalam w internecie, i ktora mowi o tych bolach glowy. Czytalam dokladnie ulotki tych lekow. Zadna z nich nie wspomina o bolach glowy. Biorac na logike schemat dzialania gonadotropin, mysle ze ten bol glowy to reakcja przysadki albo podwzgorza na ich dawki sztucznie podawane z zewnatrz.

To juz prawie rok od mojej pierwszej stymulacji. Potem mialam druga w sierpniu, z innym zestawem lekow. Nie mialam juz takich migren i wynik stymulacji byl lepszy o jeden owocyt i jeden embrion.
Dzisiaj szwankuje mi tarczyca z ktora nigdy nie mialam problemow. Nie jestem jeszcze do konca zdiagnozowana, bo czekam na wizyte u endokrynologa. Jednak z testow TSH i z objawow klinicznych, wskazywaloby na wtorna niedoczynnosc tarczycy.
Boje sie potwierdzenia tych moich spekulacji, bo wtora niedoczynnosc tarczycy oznacza uszkodzenie przysadki.
Kto wie, czy to nie efekt stymulacji???

Myszka widze, ze mieszkasz w Stanach. Ja jestem z Kanady. Kliniki w Ameryce Polnocnej stosuja mniej wiecej te same metody, bo jedna opiera sie na doswiadczeniu drugiej i wzajemnie wymieniaja sie danymi. Wszystkie one uzywaja te same leki, bo to ten sam rynek i nazwy sa te same.
Jakbys miala wiecej pytan, to nie krepuj sie....

Pozdrowienia
C-M
ja przy pierwszym podejciu po gonapepthylu mialam straszne bole glowy lykalam co popadnie od ibuprofenu po ketonal itp. Nikt mi nie powiedzial w klinice ze nie wolno ibupromu... moze dlatego mialam tak malo jajeczek i kiepskie jakosciowo:( dobrze wiedziec na przyszlosc

reklama
Dziewczyny byłam na wizycie jestem 28 dpt,
Mamy 6 tydzień 3 dzień ;) maluch ma 6 mm, serduszko bije :)

Załączniki

• 20170407_124800.jpg
    20170407_124800.jpg
    221,3 KB · Wyświetleń: 77
Ja leczylam sie u Malinowskiego, a pozniej u Pasnika. Nie wiem czy leczenie immunologiczne pomoglo w moim przypadku, czy cos innego, ale znam kilka przypadkow, gdzie pomoglo. Moja siostra 5x poronila i za 6tym razem, po leczeniu sie udalo. U mnie 5x nieudane in vitro. 6te, pierwsze po leczeniu udalo sie, teraz udalo sie 8me. U Malinowskiego zagadywalam w poczekalni dziewczyny i tam masa sukcesow. Lekarze nie wierza w immunologie, bo nie jest udowodnione jej dzialanie. Ale to ze nie udowodnione, nie znaczy ze nie dziala. Te tabuny pacjentek o czyms swiadcza. A szczegolnie takie przypadki jak Ty maja szanse, gdzie sa dobre zarodki i nie wiadomo o co chodzi. Tam moze byc ta nieszczesna immunologia...

Powiem Ci ze Ja czułam ze coś nie pozwala moim zarodką pozostać ze mną i ze to jest we Mnie. Ogólnie jestem człowiekiem małej wiary ale w tym przypadku wierze jak w nic innego bo czuje to wewnętrznie.Jeśli faktycznie się uda to będę kolejnym przypadkiem ze jednak to jest przyczyna !

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Witam was w ten piękny dla Mnie dzień [emoji846]Dziś po trzech miesiącach znów wracam [emoji16][emoji16][emoji16]Pierwszy zastrzyk o 21 jak dobrze pójdzie to 19.04 będę już po punkcji . Niestety nie mogę podejść na świeżym ze względu na moje komórki nk i leczenie immunologi ale w maju będę miała transfer dwóch zarodków [emoji68]‍[emoji66]‍[emoji65]i mam ogromna nadzieje ze dołączę do was Mam bliźniaków bo ostatnio to pięknie się tu dzieje [emoji846]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

A jeśli mogę zapytać jak wysoki poziom masz tych komórek NK? Ja niestety też mam spore problemy immunologiczne, jestem po szczepieniach w Łodzi teraz aktualnie jestem 10dpt przed transferem miałam podane dwie kroplówki z intralipidu i sterydy oprócz tego bo też niestety mam wysoki poziom komórek NK...

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź teraz będę spokojna do wizyty:-) dziękuję :-*
Nie ma sprawy :)
Możesz sobie dla spokoju zrobić jeszcze raz te badania,przed samą wizyta u endokrynolog.
Jak pisałam wcześniej, tsh skacze mocno w ciąży, więc jak z wieloma objawami ciąży i z tym musisz nauczyć się żyć :)
Powodzenia! :)

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

A jeśli mogę zapytać jak wysoki poziom masz tych komórek NK? Ja niestety też mam spore problemy immunologiczne, jestem po szczepieniach w Łodzi teraz aktualnie jestem 10dpt przed transferem miałam podane dwie kroplówki z intralipidu i sterydy oprócz tego bo też niestety mam wysoki poziom komórek NK...

Ja mam 24% . a czy oprócz Nk masz coś w immunologi ? A jak się czułaś po tych lekach? Robiłaś transfer odrazu czy mroziłaś i dopiero później brałaś leki ?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry