reklama
Cześć dziewczyny;-) postanowiłam napisać po dłuższej przerwie... na tym forum jestem od 2013r. wtedy w maju było pierwsze ivf, niestety nie udało się kolejne listopad 2013 niestety styczeń 2014 operacja, maj 2014 kolejne podejście, niestety , styczeń 2015 operacja wodniak jajowodu. Mam endometriozę, leczę się w Bocianie u dr M. Zostało nam jeszcze jedno podejście w programie. Po wizycie kontrolnej, ustaliliśmy że w połowie maja wizyta 2,3dzień cyklu jak wszystko będzie ok zaczynamy krótki protokół, w moim przypadku korzystniejszy, jestem już po jednym krótkim i dwa razy długi.
Jeśli macie pytania co do kliniki doktora to chętnie pomogę:-)
Z obserwacji widzę, że dziewczynom które były na forum wszystkim się udało, serdecznie gratuluję :-) i trzymam kciuki za pozostałe dziewczyny, musi się na udać :-)
Jeśli macie pytania co do kliniki doktora to chętnie pomogę:-)
Z obserwacji widzę, że dziewczynom które były na forum wszystkim się udało, serdecznie gratuluję :-) i trzymam kciuki za pozostałe dziewczyny, musi się na udać :-)
OlaSzy
Fanka BB :)
niebajka - konsultowałam się rano z lekarzem przez telefon. Mówił mi, że nawrót wymiotów może być spowodowany prawidłowym poziomem progesteronu, więc mam się nie martwić i jak wymioty nie miną, to wtedy po kroplówkę do szpitala. Teraz odpoczywam, piję dużo wody i czekam na lepsze..
kaatik - dzień dobry Trzymam kciuki, aby nowa stymulacja była szczęśliwa;-)
kaatik - dzień dobry Trzymam kciuki, aby nowa stymulacja była szczęśliwa;-)
Bety72
Cześć dziewczyny,
Moja dzisiejsza beta wyszła niekorzystna <1,20 także już napisałam do lekarza co by w następnym miesiącu podjąć ostatnią próbę.
Moja dzisiejsza beta wyszła niekorzystna <1,20 także już napisałam do lekarza co by w następnym miesiącu podjąć ostatnią próbę.
Bety72
Missdior trzymaj sie... u mnie nadzieja juz padla Dr kazal odstawic leki i mam pojawic sie na wizycie między 18 a 25dc.
Pewnie tak samo mi dzisiaj nasz G odpiszę i każe przyjechać. Chcę podejść na następnym cyklu. Najgorsze, że 6.07.2015 kończy mi się praca (odejście dobrowolne) i miałam nadzieję być już w ciąży i być na zwolnieniu i nie wiem czy zdążę.
OlaSzy
Bety - trochę się znam na księgowości i kadrach. Jeżeli przed 6.07 dostaniesz zwolnienie L4 i będzie ono ciągłe do porodu, wtedy będziesz otrzymywać świadczenia z ZUS. Na początek (L4) 80% Twojego wynagrodzenia, a jak na zwolnieniu będziesz miała zapisaną rubryczkę chyba 15 znaczkiem "B" (ciąża) wtedy dostaniesz 100%. Tylko sama zanosisz wtedy zwolnienia do ZUS, za NIP podajesz numer pracodawcy, u którego pracowałaś, nie możesz się spóźnić. Dlatego jak transfer będzie.. powiedzmy 21.06 będziesz na L4 przez 2 tyg, sprawdzisz, że jesteś w ciąży, 5.07 (po 2 tygodniach) idziesz po nowe zwolnienie na miesiąc bądź 90 dni i po tym okresie je odnawiasz. A w międzyczasie zastanawiasz się nad podjęciem nowej pracy bądź odpoczywasz sobie w domu.
Mamy takie prawo i ZUS akceptuje takie świadczenia.
edit: oczywiście zdarzają się sytuacje, że ZUS cofnie świadczenie i każe stawić się w siedzibie i udowodnić ciążę - wystarczy zaświadczenie od lekarza. Cofnięcie świadczeń następuje tylko w wyniku nadużyć- często czytałam o przypadkach, że kobiety będąc w ciąży zakładały "na chwilę" firmę, płacąc wysokie składki ZUS przez 3 m-ce (po 3000zl), żeby później otrzymywać po 9 000 zł miesięcznie. To jest karalne i szybko weryfikowane..
edit: oczywiście zdarzają się sytuacje, że ZUS cofnie świadczenie i każe stawić się w siedzibie i udowodnić ciążę - wystarczy zaświadczenie od lekarza. Cofnięcie świadczeń następuje tylko w wyniku nadużyć- często czytałam o przypadkach, że kobiety będąc w ciąży zakładały "na chwilę" firmę, płacąc wysokie składki ZUS przez 3 m-ce (po 3000zl), żeby później otrzymywać po 9 000 zł miesięcznie. To jest karalne i szybko weryfikowane..
Ostatnia edycja:
Bety72
Bety - trochę się znam na księgowości i kadrach. Jeżeli przed 6.07 dostaniesz zwolnienie L4 i będzie ono ciągłe do porodu, wtedy będziesz otrzymywać świadczenia z ZUS. Na początek (L4) 80% Twojego wynagrodzenia, a jak na zwolnieniu będziesz miała zapisaną rubryczkę chyba 15 znaczkiem "B" (ciąża) wtedy dostaniesz 100%. Tylko sama zanosisz wtedy zwolnienia do ZUS, za NIP podajesz numer pracodawcy, u którego pracowałaś, nie możesz się spóźnić. Dlatego jak transfer będzie.. powiedzmy 21.06 będziesz na L4 przez 2 tyg, sprawdzisz, że jesteś w ciąży, 5.07 (po 2 tygodniach) idziesz po nowe zwolnienie na miesiąc bądź 90 dni i po tym okresie je odnawiasz. A w międzyczasie zastanawiasz się nad podjęciem nowej pracy bądź odpoczywasz sobie w domu.
Właśnie mi chodzi o to żeby zdążyć być w ciąży przez 6.07. Chociaż jak nie zdążę to też się bardzo będę cieszyć bo to jest mój główny cel :-) To moje ostatnie śnieżynki i MUSZĄ I CHCĄ być ze mną jak najszybciej :-)
reklama
OlaSzy
Zawsze możesz podjąć nową pracę - tylko musisz powiadomić wtedy pracodawcę, że jesteś w ciąży. Jednak wierzę, że znajdziesz taką firmę. Mi się udało i w maju zaczynam nową posadę, pracodawca wie, że w grudniu pójdę na macierzyński
Szkoda też, żebyś straciła świadczenia będąc już na urlopie. Zawsze to dodatkowy "grosz" na opłaty czy nawet szczepienia dziecka. A skoro należy nam się to fajnie jest to wykorzystać
Szkoda też, żebyś straciła świadczenia będąc już na urlopie. Zawsze to dodatkowy "grosz" na opłaty czy nawet szczepienia dziecka. A skoro należy nam się to fajnie jest to wykorzystać
Podziel się: