reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
KWIECIEŃ
18: szkrabek - USG kontrolne w klinice
18: agapl - wizyta kontrolna
21: Calineczka - badanie prenatalne
21: Yplocka - udany criotransfer
21: Bety72 - wielgaśna beta
22: Bubu - wielgaśna beta
22: Beti - wizyta serduszkowa
22: Emenems - punkcja
22: Sykatynka - ostateczna weryfikacja/przygotowanie do kolejnego criotransferu
22/24: Hess - przygotowanie do criotransferu
24: Szkrabek - wizyta kontrolna z maluchem
24: OlaSzy - wizyta pęcherzykowa (i serduszkowa :) )
24: Emenems - udany transfer
25: Calineczka - prenatalne
28: Daria - wizyta u dra K

MAJ
04: Gizas - wizyta kontrolna
05: Kikifish - wizyta kontrolna
08: Bunieczek - badanie połówkowe
21: Bunieczek - wizyta u hematologa
Hess - criotransfer
andromeda5 - criotransfer
blueskye - criotransfer
UdaSię - criotransfer
Dorotka - criotransfer

Dziewczynki, jeśli kogoś pominęłam, przypominać mi się! :)

Kochane, przeglądając posty zauważyłam, że umknęła mi dyskusja na temat tekstów :) i muszę coś wtrącić, bo ja jestem jedną z tych osób, co to Darii mówią, że jest młoda :D
Ale muszę się wytłumaczyć... nie chodzi mi o to, że jest jeszcze za młoda, aby tak bardzo chcieć dzieci bo na to każdy ma swój wiek, mi chodzi o to, że jest na tyle młoda, że może pozwolić sobie na to, żeby podrążyć przyczynę niepowodzeń i ja bym to na jej miejscu zrobiła... nie znaczy to, że ma się poddać, ale uważam, że jeśli ma problem z hormonami już teraz, to dobrze by było, żeby porobiła badania, podjęła próby leczenia itd. Spróbowała leczenia dietą, suplementami... Nie tylko "pod kątem" dziecka, ale i pod kątem swojego zdrowia na przyszłość... Na przykład ja gdybym miała więcej czasu, gdybym była młodsza, to poświęciłabym jeszcze ten rok-dwa na próbę doprowadzenia swojego organizmu do takiego stanu, abym mogła zajść w ciążę naturalnie... tym bardziej, że u Darii mniej więcej wiadomo, w czym tkwi problem - jest to brak owulacji i hormony. A te często można doprowadzić do porządku odpowiednią dietą i suplementacją... Więc chodzi mi tylko o to, że nie ma co robić wszystkiego biegiem, transfery cykl po cyklu, tylko może podrążyć temat...
To tyle w temacie tekstów typu "jesteś jeszcze młoda" - ja tego tekstu używam, ale bardziej w kontekście - zazdroszczę ci, że jestes jeszcze taka młoda, że masz jeszcze sporo czasu, aby coś zaradzić... :D

I jeszcze pytanie - ile mniej więcej czekacie z reguły na okres po odstawieniu leków?
Oczywiście każdy organizm ma inaczej i wiem o tym, ale jak było u was średnio?

Sykatynko zgadzam sie z tym co napisalas a propo czasu! Ja sie smialam ze zlosliwosci ludzkiej, albo znieczulicy. Czas w kontekście drazenia niepowodzen w przypadku takiego wieku,pozwala na wiele:)

Ja kiedy odstawialam luteine to 3-4 dni. Nie wiem jak teraz bedzie...

Emenems boli bo rosna piekne pecholki:) trzymaj sie! :*

Agapl powodzenia na wizycie! Duzo sil!

Dziewczyny prosze o rade.. Wy macie większe doswiadczenie.. o czym to moze świadczyc, ze komorki przestaly sie dzielic? Do 3 doby mialam 5 zarodkow, jeden mi podali, do mrozenia w 5 dobie dotrwal 1. Czy powinnam z M. Porobic jakieś jakieś dodatkowe badania? Noe mialam żadnych kariotypow robionych ani nic.. u mnie problemem jest niedroznosc. Wydawalo mi sie, ze jestem prostym przypadkiem, a teraz ciagle mysle czy moze jest jeszcze cos na przeszkodzie. Badanie nasienia 4% poprawnych plemnikow. Ilosc prawidłowa.
W poniedziałek mam weryfikacje bety, czy moge odstawic leki jezeli w 10dpt wyszlo <0,1? Nie pisalam do lekarza maila, bo boje się, ze mnie opierniczy, ze nie trzymalam sie zalecen. Bede sie z nim kontaktowac po poniedzialkowym wyniku..

A czy to ze robia u nas transfer po 48 godzinach od punkcji to gorzej czy lepiej ?

Kalendarz jest gruby :D niezłe mamy terminy, codziennie cos sie dzieje!!!

Niebajka u nas przyczyna jest czynnik meski i co z tego ze mialam duzo pieknych komorek jak na 6 zaplodnionych byly tylko dwa zarodki ktore podali w 5 dobie i to nawet blastki nie byly tylko morule... A wykluczony macie czynnik meski ? Moze w tym tkwi problem ???

sykatynka ja po odstawieniu luteiny okres dostawalam po 2 dniach- tylko ostatnim razem nie dotrwałam do odstawienia leków - okres przyszedł w trakcie

Emenems ja nie pomoge.. z tego co czytałam,kazda klinika ma swoje podejście do tematu. U mnie podaja wszystkim w 3 dobie, w innych w 5..
Gdzies wynalazlam ze niby 2 i 3 dobie nie jest to naturalne zjawisko dla zarodka ze znajduje sie w macicy, bo w tym czasie dopiero wędruje jajowodem w jej kierunku. Ale jakims cudem dziewczyny zachodza w ciaze z takimi zarodkami, wiec to chyba tez nie do konca. Moze jakas bardziej zorientowana nam pomoze:)

Lilka a jak wyklucza sie czynnik męski? U mnie historia wyglądała tak, ze z powodu dlugich, często bezowulacyjnych cykli bylam stymulowana clo, nic to nie dawalo, lekarz wymyslil iui. Kilka razy zrobil mnie w trabe przed sama iui, bo albo mial nagle urlop, albo pani z labu, albo cos. Oprocz tego nie chcial zrobi mi droznosci, mimo ze mialam w dziecinstwie rozzlany wyrostek i zapalenie otrzewnej. Trafilam do kliniki. Tam zrobiono mi amh, tsh, prl, fsh, urea, myco, chlamydie, skierowano na hsg. Wyszedl wodniak jajowodu, niedrożność.
Po laparorotomii i usunieciu jajowodu, licznych zrostow na jelitach, jajnikach itd, powtórne hsg i drugi jajowod mimo prob udroznienia dalej niedrozny.
Moj N. mial tylko robione badanie nasienia i lekarz powiedzial ze jest w porzadku.

Zakwalifikowano mnie do mz i oto jestem po pierwszwj probie.

reklama
KWIECIEŃ
18: szkrabek - USG kontrolne w klinice
18: agapl - wizyta kontrolna
21: Calineczka - badanie prenatalne
21: Yplocka - udany criotransfer
21: Bety72 - wielgaśna beta
22: Bubu - wielgaśna beta
22: Beti - wizyta serduszkowa
22: Emenems - punkcja
22: Sykatynka - ostateczna weryfikacja/przygotowanie do kolejnego criotransferu
22/24: Hess - przygotowanie do criotransferu
24: Szkrabek - wizyta kontrolna z maluchem
24: OlaSzy - wizyta pęcherzykowa (i serduszkowa :) )
24: Emenems - udany transfer
25: Calineczka - prenatalne
28: Daria - wizyta u dra K

MAJ
04: Gizas - wizyta kontrolna
05: Kikifish - wizyta kontrolna
08: Bunieczek - badanie połówkowe
21: Bunieczek - wizyta u hematologa
Hess - criotransfer
andromeda5 - criotransfer
blueskye - criotransfer
UdaSię - criotransfer
Dorotka - criotransfer

Dziewczynki, jeśli kogoś pominęłam, przypominać mi się! :)

Super to ogarnęłaś.
Po odstawieniu progesteronu tak do 5 dniu powinna się pojawić @
Co do podania zarodka w tak, krótkim czasie to mogę na własnym przykładzie powiedzieć, że miałam podany w 3 dobie i dzisiaj moja Anielka ma 2,5 roczku :-)

Ostatnia edycja:
Do góry