reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Anika- mam nadzieje ze bedziesz miala mniej problemow z Prolutexem. Fakt ,ze to najlepsze co na rynku jest i najdrozsze tez:-(Ja mam po kazdym zastrzyku piekny czerwony placek i pali jak diabli. Ale kij w oko ,najwazniejsze ,ze dziala i nic nie wyplywa:-):-):-):-)

Dorotka- wierze jaka jestem wku..na ,bo sama jestem ale cie prosze wez w lapke to co podpisalas labo zeskanuj i wklej,to tam cos musi bys,jakis haczyk czy cos. luknij kochana.

Najki--???? co je?tak zle,czy tak dobrze?

Najki czekam:))))
Kciukow nie puszczam!

Aniko, sytuacja opanowana? Glowa trochę odpoczywa?
Swoja droga, jestem ciekawa opinii Kate nt estrofemu.

Annemarie kocham Twoje psy! Sa cudowne :) juz kiedyś sie nimi tutaj chwaliłas i oszalalam. Jestem strrraszna psiara a landser znajduje sie na mojej liscie marzeń:) sa takie ogromne, a zarazem cieple i dostojne:) w goldenach zakochany jest moj N. Po prostu do dzieci psy idealne:) jak tylko bede miala dom, to duzy, piekny i madry pies znajdzie w nim cieply kat :)
Ale to nie forum o psach tylko dzieciowe, wiec w koncu pochwale sie polowkowa wizyta.

Bedzie dziewczynka:) ukrywala sie zgrabnie pod moim pepkiem i nie chciala pokazac, ale to juz pewne na 100%. Wszystkie narządy, konczyny, glowka ok. Nie ma sie do czego przyczepic. 350 g. W ramach buntu na wizyte, wieczorem poczulam pierwsze kopniaki:) oj wredne to będzie po mamie... tak cos czuje;) zostaje jeszcze tylko dokladna kontrola serduszka u kardiologa (teraz nic nie wyszlo) w 24 tyg i bede mogla odetchnac.

Emi? Jak u Ciebie?

Hess bardzo sie ciesze, ze jest jakis madry plan, klinika profesjonalnie do Ciebie podchodzi, wiec nawet niech Ci te wlosy na klacie wyrosną, jak muszą! Cel jest jeden i na pewno go osiagniesz! Mocno kibicuje :)
A jak plany dietowe? Cos dzialasz w tym kierunku?

Dorota... jestem pacjentka, a wlasciwiw bylam wroclawskiego invimedu. Zamarlam. Bylam pewna ze tylko adopcja świeżych komorek wchodzi w gre.. walcz z nimi!

Ostatnia edycja:
Najki czekam:))))
Kciukow nie puszczam!

Aniko, sytuacja opanowana? Glowa trochę odpoczywa?
Swoja droga, jestem ciekawa opinii Kate nt estrofemu.

Annemarie kocham Twoje psy! Sa cudowne :) juz kiedyś sie nimi tutaj chwaliłas i oszalalam. Jestem strrraszna psiara a landser znajduje sie na mojej liscie marzeń:) sa takie ogromne, a zarazem cieple i dostojne:) w goldenach zakochany jest moj N. Po prostu do dzieci psy idealne:) jak tylko bede miala dom, to duzy, piekny i madry pies znajdzie w nim cieply kat :)
Ale to nie forum o psach tylko dzieciowe, wiec w koncu pochwale sie polowkowa wizyta.

Bedzie dziewczynka:) ukrywala sie zgrabnie pod moim pepkiem i nie chciala pokazac, ale to juz pewne na 100%. Wszystkie narządy, konczyny, glowka ok. Nie ma sie do czego przyczepic. 350 g. W ramach buntu na wizyte, wieczorem poczulam pierwsze kopniaki:) oj wredne to będzie po mamie... tak cos czuje;) zostaje jeszcze tylko dokladna kontrola serduszka u kardiologa (teraz nic nie wyszlo) w 24 tyg i bede mogla odetchnac.

Emi? Jak u Ciebie?

Hess bardzo sie ciesze, ze jest jakis madry plan, klinika profesjonalnie do Ciebie podchodzi, wiec nawet niech Ci te wlosy na klacie wyrosną, jak muszą! Cel jest jeden i na pewno go osiagniesz! Mocno kibicuje :)
A jak plany dietowe? Cos dzialasz w tym kierunku?

Dorota... jestem pacjentka, a wlasciwiw bylam wroclawskiego invimedu. Zamarlam. Bylam pewna ze tylko adopcja świeżych komorek wchodzi w gre.. walcz z nimi!

Ooooo,jak ja Ci zazdroszcze tej malej laseczki.:-)Zawsze chcialam miec corke,tak sobie marzylam w 2paku od razu.zobaczymy co zycie przyniesie:tak:A psy jak to psy....ja mam od 40 lat psy,jak sie juz urodzilam to byl ,chyba Pekinczyk,Nie wiem czy przeze mne ,ale uciekl mojej mamie na spacerze i chwala mu za to bo ponoc byl strasznie glupi:-)A potem juz byly same molosy i kolosy w domu.Moj syn tez nie potrafi sobie wyobrazic zycia bez zwierzat,a M i jego dzieci zakochane w Landserze. Bo to cudowna rasa.Ale tak jak mowisz tylko dom z ogrodem.A zdjecia wklejalam dla Doroty ,chciala zobarzyc moje piesy:-)Dorotko,mam nadzieje,ze cisnienie juz troche ci spadlo,chociaz pewno znowu ci podskoczy.Mam nadzieje,ze z tej calej awantury bedzie cos dobrego,testujemy razem,ok???:tak::tak::tak:

Dziewczyny, bylam na IP. Plamienie przechodzi w krwawienie. Pwcherzyk jest. Nam brać leki i leżeć. Nic więcej nie mozna zrobić. Mogę poronic, może być za tydzień serce.

Annemarie jak dla mnie, to zdjęcia mozesz wklejac codziennie:) Uwielbiam♡
Plan jest taki, ze za pare lat bedzie dom, bo przeciez dziecko musi wychowywac sie z psem:) u mnie byl podhalanczyk (jak bylam malutka), bernenski pies pasterski i collie:) smutne jest tylko to, ze te wielkie serca tak krotko zyja..:( a teraz jestem na swoim, wiec blokowisko i tylko serce mi sie kraje jak widzę psiury sąsiadów na 30m^2....

Dziewczyny kciuki!!!

Aniko duzo, duzo sil!!! Myslami z Wami caly czas, to musi sie dobrze skończyc! Sciskam mocno!

anika mocne kciuki za Was!!!! Musi być dobrze!

Co do mojego wyniku...oficjalnie wciąż, go nie ma...ale dodzwoniłam się bezpośrednio do laboratorium, które obsługuje punkt pobrań w którym byłam.
Oficjalny wynik będzie koło 12-13, musi go zatwierdzić kierownik laboratorium. Musiał być powtarzany. A powtarzają jak jest ujemny.
Także tyle.. :-:)-(

reklama
aniko trzeba czekać, tule mocno... a bete robiłaś? rośnie czy spada?

Dorota nie poinformowali Cie za bardzo o ryzyku z mrożonymi oocytami. Nas tez nie, mówili, ze wszystko będzie pięknie. Tylko jeden lekarz miał odwagę powiedzieć, ze to była głupota... Wiesz, równie dobrze mogła nie odmrozić się ani jedna komórka. To nie świadczy o jakości materiału genetycznego zawartego w komórkach. Metoda mrożenia oocytów jest niedopracowaną metodą. Obecnie badają jaki ma wpływ mrożenie oocytu na choroby u tak poczętych dzieci. Jest to metoda mocno eksperymentalna. Co do wypowiedzi Rokickiego to jest takie głupie gadanie. Skoro masz statystykę 68% przeżywalności komórek, to ja bym się o to kłóciła. Jednak z doświadczenia wiem, że nie wygrasz. Pytanie czy ta statystyka była przeprowadzana na dużej skali osób itp..I czy w ogóle chodzi o przeżywalność komórek. A nie succes rate blastcyst powstałych z oocytu dawczyn. Bo jeżeli to jest succes rate, to nie podali Ci statystyk odmrażalności komórek. Ja bym następnym razem zapytała się jak to wygląda gdy: nie zapłodni Ci się żadna komórka? Nie będzie zarodków? czy oni zwracają kasę. Bo dawczynie to muszą być kobiety w odpowiednim wieku, zdrowe i tyle.. Teoretycznie ja mogłabym zostać dawczynią i płacić mniej za program.
Co do zarodków nawet morula w 5 dobie rokuje jakoś. No ale morula A albo B , natomiast C już nie.
wczesne blastocysty "jedynki", blastocysty pełne " 2" i "3" tez AA, AB, BB ale BC już mniej.. Z "czwórkami" jest różnie i CC się implantują, ale żadko. Poza tym cyferka C świadczy o jakieś wadzie, którą zarodek może nadrobić albo i nie. Na przykład 1BC B - świadczy ze komórki z których powstanie człowiek, sądobrej jakości. Natomiast C - że będzie problem z implantacją, albo z łożyskiem = poronienie. Bo z tej grupy komórek powstaje trofoblast, łożysko.

Co rokuje świetnie:
5AA, 5AB, 5BB
4AA, 4AB. 4BB
3AA, 3AB, 3BB

Co rokuje dobrze:
2AA, 2AB, 2BB
5BC, 4BC - albo slabo..

Co rokuje tak sobie:
1AB, 1BB,
P8A, P8B
5CC,4CC, 4BC, 2BC - te ostatnie 4 jest trudno sklasyfikować, bo mogą być tu jak i w grupie świetnie/dobrze rokujących. To zależy od teorii.

nie rokuje:
5CD, 4CD (takich zarodków nie widziałam nawet na forum)
P8C, P8D, - tych nawet nie mrożą.
16B, 10B, 16D...zarodki nie kompaktujące, często już obumarłe albo powoli się zatrzymują
8B, 8C, 8D zarodki z 3 doby..
TO JEST ZIMNA STATYSTYKA I DZIEWCZYNY KTÓRE MAJĄ POZYTYWNE BETY ZE SŁABSZYCH ZARODKÓW NIECH NIE ŚWIRUJĄ ODRAZU!!! bo to tylko rokowania, nawet najlepsze zarodki się nie implantują, a te słabsze tak...

Ostatnia edycja:
Do góry