reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Kachna gratulacje!
Dorotko dobrze, że już Cu lepiej.
Moniusia no to odliczamy :-D jedziesz długim protokołem?

Kurka jaki ja mam apetyt - masakra :-) Oby to był dobry znak choć wiem, że na takie dużo za wcześnie.
Miłego dzionka. Oczywiście będę tu zaglądać :-D

Bety, tak kochana długim :) koło 20 października punkcja będzie pewnie ;) Oby apetyt był dobrym znakiem :) ale widzę, że masz dobre nastawienie i b. dobrze, Anielka jest to i teraz się uda :)!

@Kate_p7 kochana, pls, powiedz co poniższe oznacza, wyklucza, przekreśla, otwiera, whatever...

4dpt wyniki badań:
- beta-HCG -------- 2.5 mIU/ml
-
Estradiol 17-beta (E2) ------- 193 pg/ml

- Progesteron (PRG) ------- 12.03 ng/ml

Dorota beta to jeszcze zastrzyk, wiec nic nie oznacza. Ale progesteron trochę niski, warto go podnieść. A ile progesteronu bierzesz?

ewikewik mamy różne rodzaje protokołu. Długi protokół polega na tym, ze podaje się agonistę - np. gonapeptyl pobudza on do większej produkcji hormonów, aż przysadka przestaje być na nie wrażliwa na nie i przestają być produkowane. Ten etap to wyciszanie, czyli organizm nie produkuje hormonów, które mogłyby zaburzyć stymulacje. Potem jest właściwa stymulacja i podawane jest FSH/LH do pobudzania wzrostu pęcherzyków w jajnikach ( w nich komórki). i faza - wyciszanie trwa ok. 21dni i potem II faza- stymulacja może nawet do 14dni.
Protokół krótki (opisuje z antagonistą) zaczyna się od stymulacji, podawane są wtedy FSH/LH i razem z nim antagonista np. cetrotidę, który powoduje natychmiastowe wyłączenie przysadki. protokół trwa maksymalnie 14dni. To jest wielki skrót::-p

Ostatnia edycja:
reklama
Dorota miałaś jeden pęcherzyk, więc i progesteron jest niższy niż przy 10. Ja bym dołożyła jeszcze tego Lutinusa "na wszelki".. bo już powinien trochę progesteron podskoczyć jeżeli coś się dzieje. A jeżeli cos się dzieje i on podskoczył, tylko do tej wartości to trzeba dodać, żeby plamień nie było. Ciężko rokować na podstawie tych wyników, czy coś się dzieje... Ale jeżeli cos się dzieje, to jest on przy niski. A może jest on niski bo nic się nie dzieje w ogóle, albo jeszcze nie dzieje... Poza tym pulsacyjnie jest wyrzucany... A endometrium dobrej grubości było?

Do góry