reklama
annemarie
Fanka BB :)
Mam pytanko Od czasu punkcji mam ból w klatce piersiowej i takie uczucie przepełnienia jakbym nie mogła wziąć pełnego oddechu. Miała któras z Was cos takiego ?
Miala... jestes przestymulowana i masz pewno hiperke.
stacy
Zobacz załącznik 702958
testami sie juz nie bede bawila,bo od wczoraj wieczorem jestem w stanie przed zawalowym
2 kreski jak nic! :-)
A wiec moje kochane ja juz po usg . Ciaza sie rozwija a oto efekt ..
Zobacz załącznik 702968
Blizniaki
Najki prosze wpis w kalendarzyk na 4.08. kolejne usg
Gratulacje, piękny widok :-)
Dziewczyny, nie wytrzymałam i poszłam do kliniki. Mają kasę i jestem zapisana juz na wizytę 5 sierpnia. Jupiiiii!! To moje ostatnie podejście z MZ. Termin może się zmienić, bo nie wiem kiedy @ przyjdzie.
Super ;-)
Ale dzisiaj dobre wieści ;-)
Jessi - mi lekarz mówił by jeść nabiał i pić oprócz wody napoje dla sportowców z elektrolitami. Mam nadzieję że dobrze napisałam.
najki
Jessie skontaktuj się może z lekarzem? lepiej chuchać na zimne..pamiętam, że po punkcji obie miałyśmy mega obolały i wzdęty brzuch i kiepskie samopoczucie tyle, że u mnie dzisiaj 6 dzień PO i żadnych objawów. Brzuch prawie płaski, nic nie boli, piersi mniej tkliwe...nawet waga wróciła do tej z przed stymulacji. Straszyć nie chcę, ale może rzeczywiście hiperka?
Hess - superowo !!! To teraz do boju kochana!
Edenlayn GRATULUJĘĘĘĘĘĘ !!!! wspaniałe wieści
Hess - superowo !!! To teraz do boju kochana!
Edenlayn GRATULUJĘĘĘĘĘĘ !!!! wspaniałe wieści
reklama
annemarie
Zespół hiperstymulacji jajników (OHSS: ovarian hyperstymulation syndrome) jest jatrogennym powikłaniem indukcji owulacji w leczeniu niepłodności. Polega on na nadmiernym powiększeniu się jajników , w wyniku wzrosty nadmiernej ilości pęcherzyków jajnikowych, a następnie ich luteinizacji tzn. przekształcenia się w ciałka żółte. Tworzenie się ciałka żółtego jest związane z tworzeniem nowych naczyń krwionośnych, co powoduje powstanie potężnej sieci naczyń włosowatych w obszarze jajnika. Towarzyszy temu przenikanie płynu wewnątrznaczyniowego do jamy brzusznej, następnie jam opłucnej i osierdzia.
Objawy pojawiają się kilka dni po podaniu gonadotropiny kosmówkowej, najczęściej w trzecim tygodniu stymulowanego cyklu. Jeśli pacjentka nie zajdzie w ciąże dolegliwości ustępują zwykle po kilku, kilkunastu dniach, a do zmniejszenia jajników dochodzi po kilku tygodniach. Jeśli pacjentka zajdzie w ciąże to objawy nasilają się, osiągając szczyt około 6-10 tygodnia ciąży. Zespół utrzymuje się kilka tygodni i z reguły ustępuje samoistnie do około 14 tygodnia.
Do czynników ryzyka zaliczamy :
• stymulację owulacji dużymi dawkami gonadotropin
• zespół policystycznych jajników
• młody wiek
• niska masa ciała
• wystąpienie zespołu w poprzedniej ciąży lub w trakcie poprzedniej stymulacji
Podstawowym badaniem stwierdzającym obecność zespołu jest badanie usg. Najczęściej obserwujemy postać lekką zespołu, w której stwierdza się powiększone jajniki, których średnica czasem osiąga kilkanaście centymetrów. Pacjentka może odczuwać dolegliwości bólowe, nie obserwuje się zaś płynu w jamie brzusznej. Leczenie polega na kontrolnych badaniach usg jamy brzusznej, codziennej ocenie masy i bilansu płynów oraz podaniu leków przeciwbólowych i przeciwwymiotnych.
W postaci ciężkiej (0,2-1% stymulacji) obserwuje się masywne wodobrzusze, płyn w jamach opłucnej i osierdziu oraz obrzęki. Może wystąpić duszność , nudności i wymioty, oraz silny ból brzucha i wzrost masy ciała związany z zatrzymaniem wody w organizmie. Poważnym objawem jest skąpomocz lub bezmocz. Wielkość jajników przekracza 12 cm. Niezbędna jest hospitalizacja w trybie pilnym. Leczenie polega na monitoringu podstawowych parametrów życiowych tj. ciśnienie, tętno, bilans płynów oraz masy. Wyrównaniu zaburzeń wodno-elektrolitowych, niedoborów białka, profilaktyce przeciwzakrzepowej i podaży leków przeciwbólowych i przeciwwymiotnych. Hospitalizacja zwykle trwa od kilku do kilkunastu dni.
Leczenie operacyjne ograniczone jest do stanów tj. pęknięcie jajnika, skręt przydatków lub obecność ciąży ektopowej. Do najcięższych powikłań zaliczamy zespół niewydolności oddechowej, ostre uszkodzenie nerek, zakrzepicę żylną oraz zawał mięśnia sercowego i udar niedokrwienny mózgu.
Profilaktyka zespołu powinna polegać na przerwaniu stymulacji w chwili rozwoju zbyt wielu pęcherzyków lub zbyt wysokich stężeń estradiolu, punkcji pęcherzyków jajnikowych, zapłodnieniu in vitro, a następnie zamrożeniu powstałych zarodków z odroczeniem transferu na kilka miesięcy.
Objawy pojawiają się kilka dni po podaniu gonadotropiny kosmówkowej, najczęściej w trzecim tygodniu stymulowanego cyklu. Jeśli pacjentka nie zajdzie w ciąże dolegliwości ustępują zwykle po kilku, kilkunastu dniach, a do zmniejszenia jajników dochodzi po kilku tygodniach. Jeśli pacjentka zajdzie w ciąże to objawy nasilają się, osiągając szczyt około 6-10 tygodnia ciąży. Zespół utrzymuje się kilka tygodni i z reguły ustępuje samoistnie do około 14 tygodnia.
Do czynników ryzyka zaliczamy :
• stymulację owulacji dużymi dawkami gonadotropin
• zespół policystycznych jajników
• młody wiek
• niska masa ciała
• wystąpienie zespołu w poprzedniej ciąży lub w trakcie poprzedniej stymulacji
Podstawowym badaniem stwierdzającym obecność zespołu jest badanie usg. Najczęściej obserwujemy postać lekką zespołu, w której stwierdza się powiększone jajniki, których średnica czasem osiąga kilkanaście centymetrów. Pacjentka może odczuwać dolegliwości bólowe, nie obserwuje się zaś płynu w jamie brzusznej. Leczenie polega na kontrolnych badaniach usg jamy brzusznej, codziennej ocenie masy i bilansu płynów oraz podaniu leków przeciwbólowych i przeciwwymiotnych.
W postaci ciężkiej (0,2-1% stymulacji) obserwuje się masywne wodobrzusze, płyn w jamach opłucnej i osierdziu oraz obrzęki. Może wystąpić duszność , nudności i wymioty, oraz silny ból brzucha i wzrost masy ciała związany z zatrzymaniem wody w organizmie. Poważnym objawem jest skąpomocz lub bezmocz. Wielkość jajników przekracza 12 cm. Niezbędna jest hospitalizacja w trybie pilnym. Leczenie polega na monitoringu podstawowych parametrów życiowych tj. ciśnienie, tętno, bilans płynów oraz masy. Wyrównaniu zaburzeń wodno-elektrolitowych, niedoborów białka, profilaktyce przeciwzakrzepowej i podaży leków przeciwbólowych i przeciwwymiotnych. Hospitalizacja zwykle trwa od kilku do kilkunastu dni.
Leczenie operacyjne ograniczone jest do stanów tj. pęknięcie jajnika, skręt przydatków lub obecność ciąży ektopowej. Do najcięższych powikłań zaliczamy zespół niewydolności oddechowej, ostre uszkodzenie nerek, zakrzepicę żylną oraz zawał mięśnia sercowego i udar niedokrwienny mózgu.
Profilaktyka zespołu powinna polegać na przerwaniu stymulacji w chwili rozwoju zbyt wielu pęcherzyków lub zbyt wysokich stężeń estradiolu, punkcji pęcherzyków jajnikowych, zapłodnieniu in vitro, a następnie zamrożeniu powstałych zarodków z odroczeniem transferu na kilka miesięcy.
Podziel się: