reklama
sykatynka
Fanka BB :)
Fruitofhope - witaj napisz coś o sobie na jakim jesteś etapie?
Dziewczyny, ja dzisiaj zaczynam ósmy tydzień... jeszcze cztery-pięć tygodni i będę spokojniejsza... chociaż powiem Wam, że jestem pełna wiary...wierzę, że się uda, jakaś taka optymistyczna się zrobiłam... mam tylko nadzieję, że się na tym nie przejadę...
Mam do was pytanie - ja we wtorek mam pierwszą wizytę u lekarki, u której chcę prowadzić ciążę, w św. Zofii - jak taka wizyta wygląda? Wiem, że teoretycznie nie obejmuje ona usg ale lekarka ma u siebie usg i może w razie czego zrobić badanie - myślicie, że uda mi się ją ubłagać o usg?
Dziewczyny, ja dzisiaj zaczynam ósmy tydzień... jeszcze cztery-pięć tygodni i będę spokojniejsza... chociaż powiem Wam, że jestem pełna wiary...wierzę, że się uda, jakaś taka optymistyczna się zrobiłam... mam tylko nadzieję, że się na tym nie przejadę...
Mam do was pytanie - ja we wtorek mam pierwszą wizytę u lekarki, u której chcę prowadzić ciążę, w św. Zofii - jak taka wizyta wygląda? Wiem, że teoretycznie nie obejmuje ona usg ale lekarka ma u siebie usg i może w razie czego zrobić badanie - myślicie, że uda mi się ją ubłagać o usg?
sykatynka
Mnie ciągnie coś prawie codziennie, więc już jestem przyzwyczajona, zaczęłabym się obawiać, jakby przestało, oprócz tego cycki bolą bardzo, już noszę większy stanik... no i senność... pozostałe rzeczy, takie jak np. mdłości, miałam przez parę dosłownie dni i to lekkie...
Ale nie ma bata, usg bym robiła najchętniej co tydzień ;P
Ale nie ma bata, usg bym robiła najchętniej co tydzień ;P
OlaSzy
Jak ja miałam wizytę "prowadzącą" u lekarza to zrobił mi USG, żeby wiedzieć "na czym stoi". Dużo papierkowej roboty, bo wypełnienie karty ciąży, spisanie wyników krwi (zabierz ze sobą wyniki z badań na żółtaczkę, toxo jak masz, grupę krwi, świeżą morfologie i mocz), będzie sprawdzanie ciśnienia, ważenie, mierzenie i tak praktycznie mają wyglądać wszystkie wizyty. Miałam też zrobione badanie ginekologiczne, wykonanie posiewu dla pewności czy wszystko jest ok i nie ma jakiegoś zakażenia bakteryjnego / wirusowego no i wspomniane USG - serce, długość i ogólne sprawdzenie czy jest ok. Taka mini weryfikacja ciąży.
Jedna rzecz, którą polecam - odbierz zaświadczenie, że jesteś w ciąży, przyda się później w ZUS czy nawet wtedy, gdy jeżdżenie w pasach może sprawiać jakiś dyskomfort (chociaż polecam zakupić specjalne pasy dla ciężarnej do auta).
Jedna rzecz, którą polecam - odbierz zaświadczenie, że jesteś w ciąży, przyda się później w ZUS czy nawet wtedy, gdy jeżdżenie w pasach może sprawiać jakiś dyskomfort (chociaż polecam zakupić specjalne pasy dla ciężarnej do auta).
sykatynka
OlaSzy dzięki kochana... ale ja połowy tych badań nie mam... mam nadzieję, że to nie problem i najwyżej mi zleci...
No i mam nadzieję, że faktycznie zrobi mi usg dla spokoju mojego przede wszystkim
Co do pasów to ja na pewno kupię specjalne pasy - sporo jeżdżę, więc na pewno się przydadzą... a poza tym mój m na pewno by mi kupił jakbym ja nie chciała, bo od klientki, która jest ginekologiem, nasłuchał się o wypadkach ciężarnych, które jeździły bez pasów i o szkodach jakie zostały wyrządzone przez brak pasów - że są znacznie większe, niż mogą ew. wyrządzić pasy...
No i mam nadzieję, że faktycznie zrobi mi usg dla spokoju mojego przede wszystkim
Co do pasów to ja na pewno kupię specjalne pasy - sporo jeżdżę, więc na pewno się przydadzą... a poza tym mój m na pewno by mi kupił jakbym ja nie chciała, bo od klientki, która jest ginekologiem, nasłuchał się o wypadkach ciężarnych, które jeździły bez pasów i o szkodach jakie zostały wyrządzone przez brak pasów - że są znacznie większe, niż mogą ew. wyrządzić pasy...
reklama
OlaSzy
Sykatynka - zleci, nie martw się. Jak masz też Rh- a mąż Rh+ - poproś też o wykonanie badania Coobsa (czy coś takiego na konflikt serologiczny). a te pasy, o których piszę możesz już teraz sobie kupić - lepiej dmuchać na zimne - BeSafe, Adapter do pasów dla kobiet w ciąży za 145,99 zł - BeSafe - Świat niemowlaka - Smyk.com
Podziel się: