reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Sykatynka! Ja jakies do 10dpt mialalm bóle potem złagodniały. Było zagnieżdżenie 4dpt i był bol a potem dwa dni nic i kolejny raz bol a potem pobolewanie ledwo zauważalne.
Nie bój, odpoczywaj! Ja tydzien po transferze zwolnienie i oszczędny tryb zycia. Nie miałam zadnych wspomagaczy poza lutinusem wiec sie oszczędzałam :)

sykatynka a ja z wcześniejszym transferem miałam wszystko i plamienie implantacyjne nawet i wielkie g.... z tego wyszło. Tym razem nic mi nie było, żadnego ciągnięcia itp...nie ma reguł, jeszcze 4 dni i beta, wiec się zobaczy...Czekaj spokojnie i nie panikuj to jest trzeci transfer:-p a do trzech razy sztuka.

Annemarie teraz bierzesz trójkę, pewnie wszystkie klasy A, no któryś musi się zaimplantować:-p poza tym masz jeszcze 4 mrozaczki, któryś z tych 7 zarodków musi dojść do blastki. Największe szanse mają te podane teraz:-p bierzesz jakieś wspomagacze? acard?polecałabym lepsze ukrwienie i odżywienie endometrium...długi czas przed tobą i pełno nerwów. Czasem ludzie mają tylko jeden zarodke i się udaje, ja wierze ze taki musi być:-p a czemu nie hodujecie do blastki?

annemarie niop do 5dnia bo unie np. było tak 6 oocytów dojrzałych, zapłodniły się tylko 3 wszystkie rozwijały się jednakowo do 3 doby wszystkie 8B. No i w 5 dobie tylko jeden był blastką, a reszta to morule które w 6 dobie się zatrzymaly. Zarodki klasy A mają bardzo dużą szanse na implantacje, ale w 4 dobie już wchodzi DNA plemnika i nie każdy z zarodków przetrwa do 5 doby.

W niemczech jest to prawnie zabronione, oprocz tego badania naukowe wykazuja ze zarodki od 3 dnia maja wieksza szanse przezycia i implantacji u mamy w brzuchu niz te z ktorymi sie czeka do 5-6 dnia. ( to tyle ze statystyk)Umieraja czesciej chociaz by sie wydawalo ze maja wieksza szanse przezycia. Tyle wiem. Tutaj sie zawsze robi transfer po 48 godz, wyjatek 3 dzien.Nie jestem lekarzem wiec sie nie bede wymadrzac,wierze w to ze moj doc wie co robi.W polsce jest inaczej,w Hiszpanii przegiecie paly,tam mozna wszystko,kompletne przekroczenie granic .

annemarie według statystyk największy współczynnik implantacji maja blastki, o polowe mniejszy zarodki 3 dniowe, o reszcie nie pisze bo nie dotyczy:-p A co zarodków i tego ze maja większe szanse na przeżycie to nie prawda bo zarodek do 4 doby bodajże wędruje w jajowodzie i dopiero w 5 dniu ląduje w macicy, gdzie warunki są inne niż w jajowodzie. Aczkolwiek nie ma dwóch takich samych zarodków i nie da się jednoznacznie wszystkiego porównać, wiec są dwie teorie ze na szkiełku niby maja bardziej hardcorowe warunki, a druga ze warunki mogą być łagodniejsze niż w ciele kobiety. Jedno jest pewne mrożenie zarodka składającego się z 4 blastomerów jest dla niego bardziej szkodliwe niż blastocysty która jest już bardzo zaawansowanym tworem komórkowym. Teorie teoriami ale prawo prawem. Czy słuszne jest zapładnianie tylko dwóch komórek i podawanie dwóch zarodków jeżeli sa? jest to bezsensem, ale znaleźni wytłumaczenie na to we Włoszech, bo tam jest ograniczenie do zapładniania tylko 2 oocytów....;-)Ale jak PiS dojdzie do władzy to u nas tez tak będzie:-p

reklama
Kate-Nie wiem co jest sluszne,co prawda a co nie:happy: wiem ze gdybysmy wszystkie byly tak obsiup w ciazy to nie bylo by wogole tematu. U mnie jest o tyle dobrze ,ze zamrazaja tyle ile sie da,a transferuja do 3 ,mozesz 4 ale to tylko na twoja odpowiedzialnosc. Tak to wyglada bez kasy chorych,z kasa jest tez jakies badziewie,nie wiem nie uzywam tej firmy w kwestii dzieci.;-);-);-)Powiem szczerze,nie chce sie w ten temat wciagac bo mi kompletnie odbije.:-):-):-)

Do góry