reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

MATYLDA78 GRATULUJE:) DZIEWCZYNY OBY TAK DALEJ

MADA72 WITAJ W GRONIE:)

INIIA nic sie nie martw ja tez brałam i to od razu i Pregoveris i Gonal. dobrze bedzie , pęcherzyki ruszą a hiper napewno ci grozi.

Czyli ta hiper to raczej zawsze występuje? Czy też zawsze odwołują transfer jak jest hiper? Boże tyle leków, a może z tego wyjść lipa... Podziwiam Was Dziewczyny, że podchodzicie do całej procedury 2, 3, 4, 5 raz i więcej ja chyba nie dam rady po raz drugi :(

reklama
Koleżanki Kochane... jestem po 5 zastrzykach Gonalu F w ilości 150 jednostek i dziś rano byłam u doktora i okazało się, że moje pęcherzyki nie rosną, wcale się nie ruszyły :no:... Martwi mnie to, bo dostałam dodatkowy lek Pergoveris i jak dziś popołudniu będą wyniki estradiolu lekarz do mnie zadzwoni i powie czy mam go brać z gonelem, czy też tylko ten Pergoveris... Kurdeee czy któraś z Was też miała podobnie, czy też brałyście te 2 leki i czy też miałyście problem z tymi pęcherzykami? Boję się, że jak mi dowali tych leków to w końcu zakończy się hiperstymulacją i lipa z tego wyjdzie...:no:

jak nie rosna - wogole nic nie ma czy sa male? ile masz tych pecherzykow i jaki estradiol? 5 dni to malo i u mnie tez nigdy nic nie widac po tylu dniach

a hiper ci nie grozi - jak masz malo pecherzykow zrekrutowanych na poczatku... ile jest teraz widocznych?

Lolitko nie powiedział mi ile ich jest i czy w ogóle są a ja nie wiedziałam, że powinnam zapytać- co za pipa ze mnie :(. Powiedział jednak, że nie urosły więc chyba jakieś są?... wyniki estradiolu dopiero dziś będę miała o 14:00 i wtedy lekarz ma do mnie dzwonić powiedzieć czy mam brać te 2 laki razem, czy tylko ten Pergoveris... Jak popołudniu do mnie zadzwoni to spytam o te pęcherzyki. Co to znaczy "pęcherzyki z rekrutowane na początku"? Boje się o tą hiper, ale z drugiej strony boję się też, że będzie mało tych jajek... no ale tak to już jest, że będę się bała przynajmniej do końca czerwca, a jak się uda to dłużej... taki nasz los.

nic sie i hiper nie boj... jak masz niski estradiol to ci nic nie grozi

to twoj 1szy pomiar estradiolu? mowisz ze masz 5 dni stymulki - to juz wczesniej mialas usg robione? zapytaj po prostu ile pecherzykow bylo i jakiej wielkosci i jaki estradiol......

Tak Lolitko jak zaczynałam stymulację w piątek 27.05 to miałam usg i teraz on porównał to usg z dziesiejszym i stwierdził, że nie urosły... i tak to mój pierwszy pomiar estradiolu- wcześniej nie kazał go robić- czy to źle?

Zapytam o to co napisałaś- bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi :) :*

Witaj Mada. Iniiia - moje pecherzyki tez zawsze na poczatku wolno rosna albo ich wogole nie widac. Zaczynam od malej dawki leku a potem zwiekszaja ja - w efekcie mam zawsze duza ilosc ale bez hiper. Tak wiec nie martw sie zawczasu.

Witaj Mada. Iniiia - moje pecherzyki tez zawsze na poczatku wolno rosna albo ich wogole nie widac. Zaczynam od malej dawki leku a potem zwiekszaja ja - w efekcie mam zawsze duza ilosc ale bez hiper. Tak wiec nie martw sie zawczasu.

Dziękuje Vane na odpowiedź... oby tak było jak napisałaś :*

iniiia

jesli nie mialas pomiaru esttadiolu jeszcze i to jest 1szy to ciezko cos wywnioskowac. na usg czesto wiele rzeczy nie widac - zwlaszcza tak wczesnie (5 dc stymulacji). wazny bedzie nastepny pomiar estradiolu bo wtedy bedzie mozna powiedziec czy pecherzyki rosna czy nie. beda rosly o ile estradiol przyrosl w czasie 48 godzin min o 50%. jesli estradiol nie rosnie to znaczy ze pecherzyki nie rosna.....

lekarz nie moze porownywac usg z 1 dnia stymulacji do 5go i mowic ze nic nie uroslo..... 1 dnia nie ma zadnych pecherzykow oprocz pecherzykow antralnych i po to sie daje gonadropiny zeby wiecej uroslo....

wiec podsumowujac - nie ma co sie martwic. jest za wczesnie i ma prawo nic nie byc widac na usg... poczekajmy na nasteny estradiol i usg i wtedy bedzie mozna cos powiedziec

A ja mam pytanie o objawy przy stymulacji. Co jest normalne, a co powinno budzić niepokój? To moje pierwsze podejście i IV więc nie wiem czego sie spodziewać. Mnie po 2 pierwszych zastrzykach gonapeptylu tak bolał brzuch, że się dotknać nie mogłam. Dzisiaj jest lepiej, ale cały czas go "czuję", szczególnie przy wstawaniu i siadaniu - mam nadzieję, że to normalne, ale wczoraj to z bólu nie wiedziałam co mam z sobą zrobić. Czy to normalne? Czy to nie jest objaw czegos nieprawidłowego? Nawet przez chwilę pomyślałam - w co ja się wpakowałam? Bo przecież jeszcze tyle tych zastrzyków, i to dopiero początek. Zaraz jednak puknęłam się w głowę. Przecież ten Maluszek, dla którego to robimy wart jest każdego cierpienia, prawda? Byle tylko przyszedł na świat! I od razu myśl o dzisiejszych 3 wkłuciach już mnie nie przeraża ;) No może troche mniej przeraża ;)

reklama
mada

ty jeszcze nie zaczelas stymulacji bo gonapeptyl jest do wyciszania.
jak cie boli te brzucho - w miejscu zastrzyku czy jak? normalnie nie powinno nic bolec przy siadaniu itd... wogole brzuch na tym etapie nic nie powinnas czuc. nie wiem co doradzic bo to dziwne....

Do góry