reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Emenems samopoczucie zależy od ilości dojrzałych komórek. Jednak są przypadki gdy dziewczyny mają po 8 komórek i mają średnią hiperkę, gdy powinny mieć lekką. U mnie to było tak 1 stymulacja, na przeciwbólach chodziłam do pracy do samego końca, ale nikt mi nie mówił, ze ibupromu nie wolno brać. Pod koniec z rozmiaru 38 wskoczyłam na 42 taka byłam spuchnięta stymualcja trwała krótko 8 dni, tylko dawki były za duże, a jak dzwoniłam to mówili że musi boleć:-( W dniu punkcji już było zatrzymanie moczu, nie była wstanie podnieść się z łóżka, spałam z poduszką pod nogą bo brzuch bolał. Przed punkcją już było wiadomo że będzie hiperka, dostałam dostinex. Po punkcji dramat, nie byłam w stanie iść do pracy, przez 2-3tyg miałam te objawy, po tym czasie opuchlizna zeszła. Przy drugiej punkcji już uważali i było dużo mniej komórek, więc następnego dnia powrót do pracy, brzuch ciągnie czasem, plamienia mogą być, może Ci być słabo po środkach nasennych, nie można gwałtownych ruchów wykonywać, bo brzuch boli, ale dalam rade i do transferu chodziłam do pracy, i tak w porównaniu do poprzedniej stymulacji, ta była delikatna. Wszystko zależy od AMH i wieku, im wyższy wiek tym większe dawki, tak samo AMH niższe większe dawki. U mnie lekarz zaszalał, bo AMH wysokie, młody wiek, a hormony dostałam jak 35latka :-D

edit: to była moja pierwsza narkoza i okazało się że wymiotuje, więc tym razem dostałm leki przeciwwymiotne, czasem się tak reaguje.

Ostatnia edycja:
reklama
No ja mam niskie AMH,lat 32,5.
Jak pisałam mam 225 menopuru przez 7 dni po dwoch tygodniach ponad sprayu do nosa i teraz tez spray tylko troche zredukowała ilośc.
Waze sie jak debil codzinnie ( zawsze to robiłam) ale teraz mając na uwadze to puchnięcie i zatrzanie wody.
No boje sie nie ma co, jeszcze weekend pracuje ekstra w innej pracy 23-3 i to moze byc wesoło....
O ibupromie od was sie dowiedziałam wiec bedzie paracet chociaz ja to z tych którym na miesiaczke pomaga rylko ketonal.... Ale Nazarlam sir w weekend i na ten miesiac mam limit przeze mnie ustalony wyczerpany.
Dostałam tydzin opóźniony okres- piekło na ziemi tak bolało.
No bede sie obserwować to dopiero pierwszy dzien , najbardziej sie boje ze jak bede miec podobnie to ja na to usg 300 km nie dojade samochodem a pociagiem nie mam szans w jeden dzien obrócić... Bede musiała meA prosic zeby zawiózł a to skolei,paradoksalnie, stworzy mi problemy w pracy .... Bede miec o jednego kierowcę mniej .. Ehhhh fajnie sie pracuje w jednej firmie ale czasami lepeiej byłoby jednak osobno.
Chociaz spbie tłumacze ze nie moze byc idealnie.

A powiedz mi jak ty to przeszłaś ??!! Z takimi objawami? Ile Mialas pęcherzyków a ile z trgo komórek i summa Summarum ile zarodków ?

Satynka... Ja tez dostalam jednego 3bb i właśnie jakos tak czuje ze będzie ok...a raczej juz jest. I wierze ze u Ciebie będzie tak samo!!!zobaczysz piękny czas na takie piękne blastki:-)
A kiedy testujesz? Bo ja myślę o 15.04...

OlaSzy gratuluję pięknego przyrostu :)
Emenems nie martw się ja też na początku miałam problemy z tutejszą terminologią, po czasie będziesz wiedzieć o co chodzi :)

emenems pierwsza stymulacja jest jak gra wstępna, druga niby lepsza ale różnie wychodzi:-p
Raz dziewczyny na 20 pęcherzyków mają 18komorek, a innym razem na 30 pęcherzyków tylko 6, bo część pęcherzyków będzie pusta, część komórek niedojrzała, a część zdegenerowana. Każdy ma swoją statystykę. Nie ważne czy będziesz mieć 5 czy 50 komórek, ważne żeby były dobrej jakości. Jednym się udaje na 2 komórkach a innym nie starczy nawet 30, ale to już bardzo skrajne przypadki. Dopiero po zaplodnieniu dowiesz się jakiej jakości są jajeczka, plemniki, bo zobaczysz ile powstanie z tego zarodków i jakich. Na pocieszenie każda stymulacja kończy się z innym wynikiem, więc to tez nie reguła, ze jak miałaś 5 zarodków na 6 komórek to zawsze tak będzie. Nie ważna ilość zarodków, bo można mieć dużo i nie mieć ciąży, a można mieć jednego i się udaje. Trzeba czekać, teraz to pierwsze studium strachu, kolejne jak się uda:-)

Emenems tutaj masz rozpisane co wszystko oznacza:

[FONT=&quot]Cyfra oznacza liczbę komórek potomnych, na które zapłodniona komórka się dzieli, czyli blastomerów; litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji (obecności drobnych fragmentów obok dużych komórek): [/FONT]
klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;
klasa A/B: jak wyżej oraz ≤ 10% fragmentacji;
klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;
klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;
klasa C: 31 – 50% fragmentacji;
klasa C/D: >50% fragmentacji;
klasa D: całkowita fragmentacja -, nie ma możliwości wyróżnienia blastomerów.
Najlepiej rokują zarodki o odpowiedniej do wieku ilości blastomerów (np. 4-komórkowy zarodek dwudniowy lub 8-komórkowy zarodek trzydniowy) oraz oznaczone literą B i powyżej.

Klasyfikacja blastocyst (V doba od punkcji):
W systemie klasyfikacji blastocyst opracowanym przez Gardnera i Schoolcrafta w 1999 roku, który stosujemy w nOvum, ocenia się:
Za pomocą cyfr od 1 do 6 stopień rozprężenia, czyli wielkość jamy, która w tym czasie powstaje w zarodku::
1. wczesna blastocysta, jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;
2. jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;
3. pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;
4. blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;
5. wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki;
6. wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.
.
Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych;
B – kilka komórek luźno ułożonych;
C – bardzo mało komórek.
Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
C – bardzo mało dużych komórek.
Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.

reklama
emenems a ja powiem prościej, po punkcji natępny dzień nastepuje zapłodnie:
2 dnia od punkcji zarodek powinien podzielić się na 2 lub 4 komórki tzw. blastomery.
3 dnia zarodek składa się z 6 lub 8 blastomerów.
Na tym etapie jego klasę określa tylko jedna literka od A do D. np. 8A to najpiękniejszy zarodek na 3 dobę po punkcji.
W 4 dobie zarodek powinien być morulą, morula ludzka składa się z 16 do 32 blastomerów, często zarodki już kompaktują czyli zlewają się w całość i nie wiadomo ile mają blastomerów:baffled:.
W 5 czyli sadnym dniu zarodek powinien być już blastocystą, którą określa się cyferkami 1-6, bo już blastomerów jest tyle i zlały się w całość że nie da się ich policzyć. Ale wtedy komórki zlewają się w węzeł zarodkowy z którego powstanie dziecko (pierwsza literka) oraz drugie ugrupowanie gdzie powstanie z niego łożysko ( druga literka). Czyli w 5 dobie spodziewamy się zarodków od 1 do 6 z dwoma literkami:-) im wyzsza literka tym lepiej.

Do góry