reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

widzialas ta diete na bocku ? ze niby ja polecaja...chyba ja wyprobuje
kosmetykow nie wolno, anie perfum ani nic co pachnie:)

reklama
nie widziałam a jak ją znaleźć...
ale numer z tymi perfumami...a zarezerwowałam sobie urlop od 24.08 czyli po transferze będę odpoczywać...

ja biore urlop od punkcji 2 tygodnie...
diete...wkleje wam tutaj...chwila

To jest dieta z bocka. Jest dobra przy IVF ale tez naturalnych staraniach
Gdy zaczynam wyciszacze zaczynam pic minimum 2l wody dziennie
Gdy zaczynam stymulacje pije nadal 2 l wody + 1l mleka , minimium 2%(nie wskazane odtluszczone)((opcjonalnie mozemy pic maslanki, jogurty,budynie)) oraz jem lody robione z mleka + zaczynam diete:

Jem kazdego dnia :
garsc orzechow brazylijskich(selen) bardzo wazne! Wlasnie ten rodzaj orzecha jest bardzo wskazany przy stymulacji. Wygladaja tak Bakalland , do dostania w bomi, auchan - na wage, w sklepach ze zdrowa zywnoscia oraz mozna zamowic przez internet.
2 lyzki masla orzechowego (nie mylic z nutellą)
2-3 jajka
tluste ryby /na przemian z kurczakiem(nienasycone kw.tluszczowe+proteiny)

RYBY TŁUSTE
węgorz
łosoś
śledź świeży
śledź solony
makrela świeża
tuńczyk
pstrąg tęczowy świeży
sardynka świeża

wiadomo owoce i warzywa
wszelkiego rodzaju warz.straczkowe(fasole,kukurydza)
sery/twarogi
kasze-najlepsza jaglana i gryczana
Nie pije alkoholu i kawy od 1wszego dnia stymulacji(lub szybciej,jak kto woli) . ( nie tyczy sie czerwonego winka , ktore mozemy pic jedna lampke dziennie od zaczecia stymulacji do dnia przed punkcja - wplywa super na ukrwienie i pogrubienie endo)

Dodatkowo biore witaminy i moj partner tez bierze. Bardzo wazne sa nienasycone kw. tluszczowe omega3 i 6 , najlepszym zrodlem oprocz tlustych ryb i orzechow jest wyciag z lnu( ja bralam i nadal biore 1000mg kapsulke /dziennie) przed starankami,w ciazy i podczas karmienia. Omegi sa jednym z wazniejszych suplimentow!

Po transferze jem wiecej czerwonego miesa i buraki, szpinak,suszone morele(kilka sztuk dziennie),jajka(mozna juz tez ograniczyc do kilku tygodniowo),mleko (juz troche mniej) Z suplimentacji juz tylko wit dla ciezarnych zawierajace folik oraz omegi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Przeczytalam caly watek o diecie na Bocku i nie do konca sie ze wszystkim zgadzam. Uwazam na przyklad, ze nie powinno sie przesadzac z rybami. Wiem, ze ryby morskie maja w sobie ciezkie metale (np. rtec) a ja niestety nie znam sie na rybach tak dobrze, zeby wiedziec czy jem rzeczna czy morska rybe, hyhyhy. Postanowilam wiec nie wariowac, jesc troszke kurczaczka, troszke rybki a najwiecej warzyw (nawet nie owocow, bo maja poza witaminkami duzo weglowodanow). A ponad wszystko unikam witaminy A ( w tym betakarotenu - np. marchewka). Tylko, jeszcze oby to wszystko co robie wplynelo chociaz troszke na moje szanse na powodzenie za pierwszym razem.... :eek:

AAAAAAAAAAAAA, zapomnialam dodac - jem jedna aspiryne dziennie na ukrwienie (rada kolezanki, ktora ma juz 3 maluchy z IVF)

Pozdrawiam

P.S. U mnie na ulotce z kliniki jest napisane, zeby totalnie ograniczyc czerwone mieso i nabial

Ostatnia edycja:
Kaprycha

Z rybami - zgadzam sie z Toba. Tymbardziej im ryba wieksza, tym wieksze szanse na ta toksyczne badziewia. Ryby tzreba jesc, ale mysle ze nie ma co przesadzac - jak ze wszystkim

Co do bialek - to nie wiem. Probowalam weryfikowac ta wysokobialkowa diete. Ogolna zasada dla starajacych sie jaka znalazlam to na codzien nie przesadzac z bialkami. Karcia twierdzi ze i owszem, ale w samych dniach stymulacji isc na calego. Lazilam tez po forach zachodnich i znalazlam duzo wpisow o podwyzszonej ilosci bialka przy stymulacji : w tym pisali ze duzo jajek i duzo mleka. Wiec sama troche glupieje...Mysle ze z moja dieta wbije sie posrodku tej powyzej

Aspiryna tak, dziala na ukrwienie. Ja raczej zostaje przy winie - jakos mi dodatkowa tabletka sie nie usmiecha

Hej dziewczyny!;-)
Jesli o mnie chodzi jestem po zabiegu ICSI, a mój syneczek dziś już ma skończone 4 miesiączki:tak:. Polecam NZOZ "Plast-Med" w Katowicach. Dobrzy i kompetentni lekarze, miła obsluga personelu. Ogolnie super. Jesli chodzi o ukrywanie samego faktu, że mialo się zabieg uważam za glupotę..dziś problem niepłodności jest tak często występującym problemem wśród ludzi, że powinno sie o tym mówić głośno. Nie wstydzę się ,że mam dziecko po takim zabiegu, bo i czego sie wstydzić? Jesli ktos potzrebuje jakichs informacji, slużę pomocą;-):-)

Rozyczka75 gratuluje pieknego synka!
dziewczyny wpadlam Wam napisac,ze na TVN style we srode o 23.00 bedzie ciekawy program z cyklu "ten jeden dzien" o kobiecie ktora ma dzieciatko z in vitro,bedzie tam opowiadala swoja historie,to jako ciekawostka dla Was.buziaki!!!!

Witaj Kaprycha:) widzę że za dwa dni stymulacja wiec trzymam kciuki i powodzenia. My jesteśmy po inseminacji która mam nadzieję też zakończy się sukcesem. Mamy stwierdzoną "wrogość śluzu" i wiem ze nie będzie lekko ale wierzę że nam się uda:) bo staramy się już około 3lat :(Czy to wasze pierwsze IVF?Pozdrawiam

Witaj Kaprycha:) widzę że za dwa dni stymulacja wiec trzymam kciuki i powodzenia. My jesteśmy po inseminacji która mam nadzieję też zakończy się sukcesem. Mamy stwierdzoną "wrogość śluzu" i wiem ze nie będzie lekko ale wierzę że nam się uda:) bo staramy się już około 3lat :(Czy to wasze pierwsze IVF?Pozdrawiam

Witam Cie Aga :-D Dziekuje za kciuki, bardzo sie przydadza. Tak to nasze pierwsze IVF wiec nie nastawiam sie za bardzo na sukces. Stymulacje zaczelam 2 dni wczesniej niz planowano, bo podobno dobrze sie "wyciszylam". Trzymam kciuki za Twoja inseminacje - koniecznie sie odezwij i daj znac jak poszlo.
Buziak

reklama
Hejka nie ma za co dziekować , bedziesz dziękowała jak się uda:).My już mamy za sobą 2 IVF, a teraz nasz lekarz postanowił zastosować "Metody naturalne"czyli mieliśmy półroczną przerwę i tą inseminacje, czekam do środy i jak @ się nie pojawi robię teścik. Choc niestety nie nastawiam się za bardzo na to że się uda, choć ciężko jest mi się nie nastawiac bo w głowie ciągle słyszę "uda się, uda się ..."i tak w kółko:)Niestety pobolewa mnie trochę brzusio i to też mnie martwi, choć jak mawiają "nadzieja umiera ostatnia" Ważne że jesteśmy jeszcze młodziutkie zawsze to większe szanse na powodzeie i IVF i inseminacji. Pozdrawiam Trzymaj się cieplutko Buziaki

Do góry