reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Nie stresuj się jak będziesz szukała serduszka. Ja jestem dzisiaj 31+1 aktualnie w szpitalu i ciężko znaleźć serduszko do ktg. Także nie panikuj. Ja cieszę się że się nie zdecydowałam na detektor bo skoro w szpitalu jest ciężko profesjonalistom to co dopiero ja bym musiała przeżyć...
Dokładnie. Jak ja leżałam na patologii ciąży to kilka razy młodej nie mogli znaleźć to mówili, dobra, na drugi raz ją znajdziemy 😅

reklama
Nie stresuj się jak będziesz szukała serduszka. Ja jestem dzisiaj 31+1 aktualnie w szpitalu i ciężko znaleźć serduszko do ktg. Także nie panikuj. Ja cieszę się że się nie zdecydowałam na detektor bo skoro w szpitalu jest ciężko profesjonalistom to co dopiero ja bym musiała przeżyć...
Z tej samej przyczyny nie kupiłam detektora, oglądałam je miliony razy i miałam przez pół ciąży w koszyku na allegro 🙈

Dziewczęta ja się tak wtrynię trochę ale …
Do tej pory brałam codziennie folian firmy naturell 400mg…

Zostały mi 2 tabletki pofrunelam do apteki i kupiłam folian tej samej marki tyle ze 800mg… czyli 2x tyle co do tej pory …
Pani aptekarka stwierdziła ze to bezpieczna dawka i napewno mi nie zaszkodzi ale sama nie wiem …

Nie za duzo tego kwasu foliowego ?
Można go przedawkować ?

Edit. Może macie jakiś sprawdzony kwas foliowy albo witaminy dla kobiet planujących ciąże ? Takie z potrzebnym składem bez zbędnych dodatków .

Zostały mi 2 tabletki pofrunelam do apteki i kupiłam folian tej samej marki tyle ze 800mg… czyli 2x tyle co do tej pory …
Pani aptekarka stwierdziła ze to bezpieczna dawka i napewno mi nie zaszkodzi ale sama nie wiem …

Można go przedawkować ?
Jak moja bratowa poszła na macierzynski zaczęłam kupować w aptece obok domu ... I potrzebowałam właśnie kwasu foliowego i witaminy B12 i pani w aptece miała tylko witaminę z kwasem plus mój kwas ... Zapytałam czy to nie będzie za dużo jego to powiedziała że raczej za dużo i zamówiła mi moje witaminy ... Wydaje mi się że zawsze wszystko można przedawkowac ... Niby nadmiar jest wydalany w moczu ... Ale ja tam nie wierzę w takie coś ...

Wydaje mi się że czasem po prostu ciężko jest znaleźć tętno i nie ma znaczenia kto szuka.

Jak moja bratowa poszła na macierzynski zaczęłam kupować w aptece obok domu ... I potrzebowałam właśnie kwasu foliowego i witaminy B12 i pani w aptece miała tylko witaminę z kwasem plus mój kwas ... Zapytałam czy to nie będzie za dużo jego to powiedziała że raczej za dużo i zamówiła mi moje witaminy ... Wydaje mi się że zawsze wszystko można przedawkowac ... Niby nadmiar jest wydalany w moczu ... Ale ja tam nie wierzę w takie coś ...
No widzisz a kurczę ta aptekarka mówiła ze absolutnie nie zaszkodzi a jak się już tak bardzo obawiam to mogę brać co drugi dzień … i bądź tu kobieto mądra 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

Można go przedawkować ?

Edit. Może macie jakiś sprawdzony kwas foliowy albo witaminy dla kobiet planujących ciąże ? Takie z potrzebnym składem bez zbędnych dodatków .

Ja biorę Folik dawka jest 400 ale to jest lek a nie suplement wiec niby lepiej się wchłania. Choć nigdy nie wiadomo. Ale przedawkować nie przedawkujesz :)

No widzisz a kurczę ta aptekarka mówiła ze absolutnie nie zaszkodzi a jak się już tak bardzo obawiam to mogę brać co drugi dzień … i bądź tu kobieto mądra 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Nie wiem, więc się wypowiem ;-)
Żeby naprawdę przedawkować kwas, trzeba by go brać ok. 5g dziennie podobno. Więc 800 jest daleko od tej ilości. 800mg kwasu jest w wielu dostępnych suplementach - Folian Forte na przykład. Pueria i Pregna też mają 800, tyle że 2 rodzaje po 400.
Brałam ten kwas tak różnie, niby regularnie, ale nie do końca - w badaniach wyszło mi, że mam ponad normę. W klinice powiedzieli, że nie ma powodu do niepokoju, to po prostu oznacza, że regularnie suplementuję.

Teraz brałam regularnie od sierpnia dawkę 600-800 dziennie (no ale jestem po poronieniu) - w badaniach wyszedł mi niższy kwas, w normie.

Jeśli się obawiasz, przyjmuj co drugi dzień :-)

reklama
Dobra mnie wprowadzili w błąd ... Bratowa a nie szwagierka ( nie wiem czemu mi się pomyliło 🙈🤦‍♀️) mówi że to nie ma problemu ... Że są nawet większe ilości kwasu ale to już są leki i tylko lekarz może zalecić większą ilość ich ... Spokojnie możesz brać .... Powiem szczerze że jej ufam i wiem że dobrze mówi ... Głupie leki jak u niej brałam to zawsze dobrze doradzała ... Aż mnie serce bolało jak szła na macierzynski 🙈🙈🙈)

Do góry