Madame JS
Fanka BB :)
Też polecam śliwki, moczone na noc, albo gotowy sok - ja taki kupowałam w jakimś tam sklepie bio, wystarcza naprawdę pół filiżanki na czczo, efekt do 1h Siemię lniane również, najlepiej świeżo mielone, porcja kisielu wieczorem... czasem zastępowało mi to deser, bo jednak skutecznie wypełnia żołądek... :-)Dziewczyny czy mocne parcie podczas zaparcia przy dwójeczce może wywołać skurcze macicy i poronienie? Jestem 26 dpt, do tej pory nie miałam zaparć ale od 2 dni nie byłam w toalecie. Myślałam rano że dzisiaj jest ten dzień, ale niestety nie szło gładko. Namęczyłam się, naparłam z marnym efektem, ale teraz boje się że taka nadwyrężona działalność mogła zaszkodzić... Dalej brzuch jak balon i w dodatku straszny strach że po co ja to robiłam.
I te biegunki były normalne, w sensie: nie było w tym nic niepokojącego z punktu widzenia medycznego?nie jesteś w stanie poronic przez parcie na tym etapie. A na zaparcia polecam śliwki z jogurtem - u mnie działało albo pic glucik po moczeniu siemienia lnianego. Większość kobiet ma zaparcia w ciąży. Ja cierpiałam na biegunki.
Ja dostałam jednorazowej biegunki praktycznie w dniu, w którym zatrzymała mi się ciąża... Więc oczywiście mam rozkminy na ten temat... czy był to objaw poronienia, czy może przyczyna?? Nie wydaje mi się, żebym zjadła wtedy coś szkodliwego, wręcz przeciwnie, wszystko domowe i starannie przygotowane... Jedyna rzecz, jaką pamiętam, to że w przeddzień wzięłam właśnie tę dużą dawkę witaminy D w ampułce...
No nic, póki nie dostaję wyników badań zarodka, będę mieć schizy... albo jeszcze gorzej potem ;-)
Nie zaszkodzilas na pewno. Kaszel, kichanie itp nie uszkodzą ciąży i zarodka. Ja miałam na początku ciąży tez problemy z zaparciami. Na mnie trochę działa kefir ale jednak za mało, byłam u internisty i kazala mi kupić w aptece czopki glicerynowe. Zaparcia nie są wskazane. Jak ręką odjął po 1 czopku
A poza tym - oczywiście, czopki! Glicerynowe są OK, teraz są też niby takie specjalnie polecane dla kobiet w ciąży, w składzie mają same bezpieczne rzeczy - są po prostu musujące i w ten sposób działają: Eva/Q. Niestety, cena jest niefajna...