reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Kiedy niepłodność jest po stronie mężczyzny a nie kobiety. Jednak nie wszystkie zarodki dochodzą do blastocysty w 5 dobie. Tak po prostu jest. W przypadku naturalnych ciąż szacuje się ze 1 na 4 zarodki rozwinie się poprawnie, zaimplantuje i urodzi. U nas tych zarodków statystycznie musi być więcej.
Mało jest takich przypadków, gdzie wszystie zarodki dochodzą do 5 doby. Jednak są to przypadki kliniki w której transferuje się zarodki nawet klasy C. W niektórych klinikach nie transferuje się takich zarodków.
I to nie jest tak, ze hodowla na „szkle” coś tym zarodkom robi. W jajowodzie a potem macicy, tez czesc nie rozwinie się do stadium blastocysty.
Dokonując hodowli i selekcji zarodków dajemy szanse tym, które „na oko” mają największe szanse. Wiadomo, ze to loteria jednak współczynnik inplantacji 4AA (4.1.1) to 40-50% a 3BB około 20%.
Po transferze mrożony zarodki, które mają według nas mniejsze szanse, mniej rokują, ale to nie znaczy, ze nie będzie z nich dziecka. Embriologia dopiero się rozwija i jak to nauka - jest nieskończona…
A możesz powiedzieć, gdzie szukać tych statystyk? Jestem ich ogólnie bardzo ciekawa. Czasem myślę, że mój syn z 2 bc przy tak słabym efekcie stymulacji to jak wygrana w totka.

Metformina ... Ja dostałam glucophage xr 750 , nie wiem czy to przypadek , czy faktycznie one pomogły 🤷‍♀️najważniejsze że jest ciąża 😍😍 która mam nadzieję rozwija się prawidłowo , dowiem się dopiero na wizycie . Ale jestem bardzo dobrej myśli więc musi być dobrze ❤️✊✊✊🙏🙏
Dostałaś metformine po transferze czy brałaś już wcześniej?

Hej dziewczyny jakby któraś była zainteresowana to został mi jeszcze prograf 1mg, 60tabletek czyli 2 opakowania, jedno opakowanie to koszt 112zł, ja sprzedam obydwa za 50, plus koszt wysyłki 🙂

Dzień dobry wszystkim! Dziewczyny, jak sobie radzicie z bólem piersi? Nigdy nie miałam takich bóli, czasami lekko max 2 dni przed miesiączka, teraz bolą mnie od punkcji, czyli półtora tygodnia, nawet dotyk (przede wszystkim sutków) mnie bardzo razi. Jest to dla mnie nowość a ze biust mam spory tym jest trudniejsze. Helpunku :(

A możesz powiedzieć, gdzie szukać tych statystyk? Jestem ich ogólnie bardzo ciekawa. Czasem myślę, że mój syn z 2 bc przy tak słabym efekcie stymulacji to jak wygrana w totka.
Wpisz implantation rate by embryo morphology itp. Tutaj z jednego artykułu zarodki i wspl implantacji i wspl urodzenia. No, ale to są zarodki po PGS w 5 dobie nie po PGS w 3 dobie, które było obarczone ogromnym błędem. Tylko nadal nie wiemy czy PGS z 5 dniowych zarodków nie jest obarczony „innym” błędem. Bo PGS opiera się na założeniu ze genetyka trofoblastu jest = genetyce embrioblastu.
Żeby wyliczyć szanse na nie przebadany zarodek trzeba wziąć tez pod uwagę ile zarodków o takiej morfologii jest poprawnych genetycznie. Chyba przy zarodkach powyżej 4AA około 50% jest poprawnych genetycznie, z tych poprawnych 60% się urodzi.
Z zarodków poor około 20-30% jest poprawnych genetycznie a urodzi się z nich tylko 17%. Wynika to z innych czynnikowi niż genetyka.
Czyli 4AA na 10 zarodków, 5 będzie zdrowych, z tych 5 urodzi się 3 dzieci.
Z 2BC na 10 zarodków, 3 będą zdrowe ( optymistycznie) i urodzi się 0,5 dziecka albo może 1 dziecko.
Czyli potrzeba około 10 zarodków 4AA na 3 dzieci.
A w przypadku 2BC 20 transferów żeby urodziło się 1 dziecko. Współczynnik poronień tez jest ogromny. Dlatego kliniki odrzucają takie zarodki. No, ale badania pokazują ze należy je transferować bo rodzą się z nich dzieci zdrowe. Tylko gdzie granica? Bo koszty in vitro są ogromne, przynajmniej w PL. To ze IVF nie jest w pełni refundowane stawia wiele par w trudnej sytuacji. Ale to już inny temat 😉

Załączniki

• DB3F2C9C-6828-47A7-B586-FAFEC724969C.jpeg
    DB3F2C9C-6828-47A7-B586-FAFEC724969C.jpeg
    59,2 KB · Wyświetleń: 56
reklama
Dzień dobry wszystkim! Dziewczyny, jak sobie radzicie z bólem piersi? Nigdy nie miałam takich bóli, czasami lekko max 2 dni przed miesiączka, teraz bolą mnie od punkcji, czyli półtora tygodnia, nawet dotyk (przede wszystkim sutków) mnie bardzo razi. Jest to dla mnie nowość a ze biust mam spory tym jest trudniejsze. Helpunku :(
Ja się ratuje stanikami sportowymi . Śpię w nich a w dzień normalny 😉 mi pomagają 😉

Do góry