reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Zrobiłam dziś pakiet badań na nadkrzepliwość … w diagnostyce …
Jak pytałam przez telefon mówili o 370 zł , na miejscu okazało się 720 🤪
Teraz mam czekać 13 dni roboczych - akurat będę miała na wizytę wyniki .
Badania robie ze względu na to ze mojemu dzidziusiowi po narodzinach wyszlła trombofilia. Z tego co wiem to dziadostwo jest dziedziczne … wiec możliwe ze i ja to mam … tak czy siak jak wyjdzie, tak wyjdzie przynajmniej będę spokojna . Wcześniej w klinice nic o tych badaniach nie wspominali ale teraz już wiem ze warto je zrobić 🔥
Cześć, czy trombofilia to mutacja genu? Czy wychodzi przy badaniu kariotypu?

reklama
Tak to mutacja genu.
Obydwoje robiliśmy kariotypy i były prawidłowe wiec nie wydaje mi się .
Tak czy siak będę wiedziała dopiero po wyniku jak to się ma do kariotypu .
Myśle ze … warto zrobić … byc może gdybym była na heparynie moje dziecko nie miałoby takiej wady serduszka … krew by lepiej przepływała a tak to miał tendencje do powstawania skrzepów. .
Przy nieudanych transferach czy poronieniach to badanie tez zalecają.
Dużo dziewczyn to badanie robiło , mi ani nikt nie zalecał ani o tym nie wspominał… ale teraz będę miała czarno na białym na czym stoję …
Jak powiedziałam mojej gin ze będę robiła te badania stwierdziła ze ok po czym dodała ze u mnie nie dochodziło do poronień … a niby jak miało do nich dochodzić jak pierwsza ciąża to pozamaciczna a potem jajowody się zabetonowały 🙃😂

Tak to mutacja genu.
Obydwoje robiliśmy kariotypy i były prawidłowe wiec nie wydaje mi się .
Tak czy siak będę wiedziała dopiero po wyniku jak to się ma do kariotypu .
Myśle ze … warto zrobić … byc może gdybym była na heparynie moje dziecko nie miałoby takiej wady serduszka … krew by lepiej przepływała a tak to miał tendencje do powstawania skrzepów. .
Przy nieudanych transferach czy poronieniach to badanie tez zalecają.
Dużo dziewczyn to badanie robiło , mi ani nikt nie zalecał ani o tym nie wspominał… ale teraz będę miała czarno na białym na czym stoję …
Jak powiedziałam mojej gin ze będę robiła te badania stwierdziła ze ok po czym dodała ze u mnie nie dochodziło do poronień … a niby jak miało do nich dochodzić jak pierwsza ciąża to pozamaciczna a potem jajowody się zabetonowały 🙃😂
Mi moja lekarka (ginekolog nie od in vitro) powiedziała, że jak zajdę w ciążę, to asekuracyjnie dałaby accard, clexanne i coś jeszcze , bo miałam dwa poronienia. Nie wiem, czy w klinice mi też dadzą, bo badań na trombofilię wtórną nie robiłam - wrodzonej na pewno nie mam.

Zresztą na kariotypie z tego co pamietam podają Ci tylko ilość chromosomów i czy jest prawidłowa .
Mi moja lekarka (ginekolog nie od in vitro) powiedziała, że jak zajdę w ciążę, to asekuracyjnie dałaby accard, clexanne i coś jeszcze , bo miałam dwa poronienia. Nie wiem, czy w klinice mi też dadzą, bo badań na trombofilię wtórną nie robiłam - wrodzonej na pewno nie mam.
clexanne to właśnie odpowiednik heparyny . Lekarz z kliniki po dwóch poronieniach nie zalecił Ci jakiejś immunologi zrobić czy wlasnie na nadkrzepliwość ?☺️

Zresztą na kariotypie z tego co pamietam podają Ci tylko ilość chromosomów i czy jest prawidłowa .

clexanne to właśnie odpowiednik heparyny . Lekarz z kliniki po dwóch poronieniach nie zalecił Ci jakiejś immunologi zrobić czy wlasnie na nadkrzepliwość ?☺️
No właśnie mi nie zlecił nic do zrobieni, mimo iż wg mnie mało prawdopodobne, że to było przyczyną poronienia, ale zawsze się lepiej zabezpieczyć. Jak znowu będę miała stracony cykl do transferu, to ogarnę te badania. Tylko będę musiała dopytać jakie te badania, bo nie wiem, czy badania na trombofilię wrodzoną a wtórną są te same.

Owulacja najprawdopodobniej wypadnie mi w poniedziałek w święto. Czy z samych badań hormonów z krwi w niedzielę i potem we wtorek, da się potwierdzić owulację, czy konieczne do transferu byłoby potwierdzenie tylko przez usg? Już nic z tej procedury in vitro nie kumam.

Owulacja najprawdopodobniej wypadnie mi w poniedziałek w święto. Czy z samych badań hormonów z krwi w niedzielę i potem we wtorek, da się potwierdzić owulację, czy konieczne do transferu byłoby potwierdzenie tylko przez usg? Już nic z tej procedury in vitro nie kumam.
Musi być krew I usg, przynajmniej u mnie tak było, trzymam kciuki żeby pecherzyk wytrzymał do wtorku ! Jakie masz teraz wartości hormonow ?

Musi być krew I usg, przynajmniej u mnie tak było, trzymam kciuki żeby pecherzyk wytrzymał do wtorku ! Jakie masz teraz wartości hormonow ?
Nadal marne, cykl lekarz przewiduje na 35 dni, wyniki 15 dc - estradiol 79 pg/ml, progesteron <0,1, LH 8,41. Najgorzej, że endometrium nadal <6mm, a piję to wino i biorę sildenafil i nic. Ale może u mnie zaskakuje tuż przed owulacją. Wkurzona jestem na lekarza, że tego nie sprawdził wcześniej.

reklama
No właśnie mi nie zlecił nic do zrobieni, mimo iż wg mnie mało prawdopodobne, że to było przyczyną poronienia, ale zawsze się lepiej zabezpieczyć. Jak znowu będę miała stracony cykl do transferu, to ogarnę te badania. Tylko będę musiała dopytać jakie te badania, bo nie wiem, czy badania na trombofilię wrodzoną a wtórną są te same.
Dziwne ze nie zlecili Ci żadnych dodatkowych badań po 2 poronieniach …
Może warto z lekarzem o tym pogadac bo gdzieś problem musi byc … szkoda byłoby stracić zarodek - oczywiście życzę Ci jak najlepiej ale ja z tych dmuchajacych na zimno 😜

Do góry