reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

A powiedz mi bo nie kumam jak laparoskopia ma wpływać na AMH? Jeżeli nie usuwano torbieli czy ognisk zapalnych z jajników ?
Z tego postu nie wynika co zostało zrobione w czasie tej laparo więc tak na prawdę niewiele wiemy. Jeśli koleżanka się boi, że to jakoś wpłynęło na AMH to chyba najłatwiej je zbadać po prostu.

Laparo według najnowszych wytycznych nie jest polecane do diagnostyki, bo w przypadku endometriozy może powodować jeszcze większy stan zapalny i zrosty w brzuchu. Teraz zalecają, że jeśli robić laparo w przypadku endo to tylko w specjalistycznym ośrodku i od razu usunąć wszystkie zmiany.

reklama
Moj lekarz jest na tej konferencji jak i pewnie połowa specjalistów z Pl klinik
Możesz sobie przez # eshre
znaleźć sporo informacji na insta
Wiesz czytam czasem artykuły z ESHARE sama i nawet te które znalazłam na szybko mówią o AMH i spadku gdy usuwane są torbiele z jajników.
Ogniska zapalne endometriozy mogą być w macicy albo w jajnikach i w całym ciele. Usuwanie ich z jajników jest inwazyjne i niszczy rezerwę. W macicy ogniska się usuwa.

Wiesz czytam czasem artykuły z ESHARE sama i nawet te które znalazłam na szybko mówią o AMH i spadku gdy usuwane są torbiele z jajników.
Ogniska zapalne endometriozy mogą być w macicy albo w jajnikach i w całym ciele. Usuwanie ich z jajników jest inwazyjne i niszczy rezerwę. W macicy ogniska się usuwa.
@lady_in_blue najlepiej to opisała przed chwila
Dziękuje 😊

Tak, ponoć 1-2 stopnia.

Jeżeli nie dotykali jajników to jaka krzywda?
Jeżeli endometrioza jest w macicy to powoduje permanentny stan zapalny i zarodek najprawdopodobniej się nie zaimplantuje. Wiec dobrze zrobili. Chyba ze ta endometrioza to 1-2stopnia, ale to chyba nie ma ognisk zapalnych aż tylu.

Histeroskopia to zupełnie coś innego niż laparoskopia. W histeroskopii wchodzi się do macicy przez pochwę i szyjkę macicy. Ale jak już laparoskopia została zrobiona to czasu się nie cofnie i tyle. Nie ma chyba sensu myśleć co by było gdyby :). Zbadaj AMH jeśli chcesz wiedzieć czy to jakoś wpłynęło na rezerwę.
NIe no, ja wiem i wiedziałam, że to co innego. Z tym, że po prostu wzięłam za pewnik skierowanie i tyle. Jedna mnie skierowała, a drugi mnie opierd..... To mnie mega wkurza.

A powiedz mi bo nie kumam jak laparoskopia ma wpływać na AMH? Jeżeli nie usuwano torbieli czy ognisk zapalnych z jajników ?
No właśnie ja też mega spanikowałam, bo kilka dziewczyn napisało mi o tym AMH... Ja miałam usunięty zrost przy pęcherzu i jakąś torbiel przy jednym jajowodzie. Macica ok, jajniki ok.

reklama
Do góry