reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Juz wszystko wiem🥰 pobrali 11 kumulusów, żaden pecherzyk nie był pusty , zaplodnili 5 , 6 komórek było niedojrzałe, zaplodnili 5, a jeden od razu przestał się rozwijać, jeden dzisiaj nie dał rady, ale dostaliśmy piękną informacje na Dzień Taty, mamy dodatkowy zarodek , tak więc mamy 3 zarodeczki 🥰
Super wieści !😍
I w koncu badacie wszystkie zarodki ?

reklama
Juz wszystko wiem🥰 pobrali 11 kumulusów, żaden pecherzyk nie był pusty , zaplodnili 5 , 6 komórek było niedojrzałe, zaplodnili 5, a jeden od razu przestał się rozwijać, jeden dzisiaj nie dał rady, ale dostaliśmy piękną informacje na Dzień Taty, mamy dodatkowy zarodek , tak więc mamy 3 zarodeczki 🥰
Gratulacje :) Szykujesz się na transfer 2 zarodków na raz?

Cześć
Wg badania kariotypu z krwi mam niskoprocentową mozaikę Turnera. Natomiast wg Badanie FISH z nabłonka kariotyp jest prawidłowy. Genetyk stwierdził, że sytuację w jajnikach oddaje wynik z FISH.
Za mną 5 stymulacji (zarodki badane genetycznie w 3 stymulacjach) i 8 transferów, z czego raz biochem na zarodku przebadanym i ostatnio puste jajo płodowe na zarodku nieprzebadanym (Novum nie bada zarodków a tu teraz jestem i to zaakceptowałam). Oba podejścia bez leczenia immuno. Wszystkie podejścia z leczeniem immuno: brak implantacji.
Do tego mam Hashitoxicosi i zespół antyfosolipidowy (choć wg prof Malinowskiego nie mam a wg lekarza z Novum mam, jeden i drugi patrzyli na te same badania i tą samą historię…).
Jak rozmawiałam z genetykiem czy mój kariotyp może mieć wpływ na niepowodzenia to powiedział, że mozaika jest niskoprocentowa i badań naukowych na podobnych przypadkach globalnie nie ma. Natomiast powiedział to co wyżej, że FiSh jest prawidłowy i to oddaje stan w jajnikach. Dodał także, że wg ostatnich badań kariotyp z krwi robiony w różnych momentach w czasie może dać różny wynik. Zaskoczyło mnie to bardzo bo niby kariotyp to wynik raz na zawsze. Nie ciągnęłam jednak dalej dyskusji i nie szukałam info w sieci więc nie mam więcej pkt odniesienia.

Gratulacje :) Szykujesz się na transfer 2 zarodków na raz?
Pięknie dziękujemy 😚Mąż chce, ja już chyba nie , jakbym miała więcej zarodkow to pewnie bym się zdecydowała ale tak to nie , myślę że jeden będziemy transferować 😊 pami embriolog powiedziała, że te 2 są bardzo dobrze rokujące, zobaczymy jak pgd wyjdzie, a tego trzeciego mamy nie skreślać bo ma potencjał , ale nie wiem jaka ma klasę
Edit. Dowiedziałam się, że ma klasę 5.2.3

Ostatnia edycja:
Cześć
Wg badania kariotypu z krwi mam niskoprocentową mozaikę Turnera. Natomiast wg Badanie FISH z nabłonka kariotyp jest prawidłowy. Genetyk stwierdził, że sytuację w jajnikach oddaje wynik z FISH.
Za mną 5 stymulacji (zarodki badane genetycznie w 3 stymulacjach) i 8 transferów, z czego raz biochem na zarodku przebadanym i ostatnio puste jajo płodowe na zarodku nieprzebadanym (Novum nie bada zarodków a tu teraz jestem i to zaakceptowałam). Oba podejścia bez leczenia immuno. Wszystkie podejścia z leczeniem immuno: brak implantacji.
Do tego mam Hashitoxicosi i zespół antyfosolipidowy (choć wg prof Malinowskiego nie mam a wg lekarza z Novum mam, jeden i drugi patrzyli na te same badania i tą samą historię…).
Jak rozmawiałam z genetykiem czy mój kariotyp może mieć wpływ na niepowodzenia to powiedział, że mozaika jest niskoprocentowa i badań naukowych na podobnych przypadkach globalnie nie ma. Natomiast powiedział to co wyżej, że FiSh jest prawidłowy i to oddaje stan w jajnikach. Dodał także, że wg ostatnich badań kariotyp z krwi robiony w różnych momentach w czasie może dać różny wynik. Zaskoczyło mnie to bardzo bo niby kariotyp to wynik raz na zawsze. Nie ciągnęłam jednak dalej dyskusji i nie szukałam info w sieci więc nie mam więcej pkt odniesienia.
Hej dzięki że piszesz, mój genetyk z którym się konsultowałam, też mi powiedział, że to nie ma tak wielkiego wpływu na płodność. Miałam jedną stymulację z czego 4 zarodki, do dwóch transferów podchodziłam z lekami immuno od Paśnika, raz było puste jajo. Teraz myślimy o badaniu zarodków właśnie, ale moja klinika Artemida tego nie robi, więc zastanawiam się gdzie uderzyć. Byliśmy na konsultacji w Invicta pod koniec zeszłego roku,ale jakoś nie zrobili tam na mnie dobrego wrażenia....taka masówka mi się wydaje. A Ty w której klinice badałas zarodki?? Rozumiem że zaczynasz od początku w Novum, czy masz jeszcze zarodki?

No właśnie:( za 2 tyg będziemy wiedzieć na czym stoimy Jakie u Was było wskazanie do badań?
ja jestem już po 40-tce i w zeszłym roku poroniłam dwie naturalne ciąże. Chciałam na początku bez badań dwa zarodki i lekarz namawiał mnie że im szybciej tym lepiej i że on by nie badał. Ale jak się zapytałam go, że chcę dwa zarodki na raz i co będzie jak okaże się że jeden jest chory, to powiedział, że będzie problem, więc zbadaliśmy. Mieliśmy tylko 2, które dotrwały do 5 dnia.

reklama
ja jestem już po 40-tce i w zeszłym roku poroniłam dwie naturalne ciąże. Chciałam na początku bez badań dwa zarodki i lekarz namawiał mnie że im szybciej tym lepiej i że on by nie badał. Ale jak się zapytałam go, że chcę dwa zarodki na raz i co będzie jak okaże się że jeden jest chory, to powiedział, że będzie problem, więc zbadaliśmy. Mieliśmy tylko 2, które dotrwały do 5 dnia.
Najwazniejsze, że zaszłaś w ciążę , a może właśnie te poronienia byly spowodowane wadami :(( w którym tygodniu jeśli mogę zapytać? Będzie dobrze, niedługo wszystkie będziemy w ciąży 😚😚 pozytywne myślenie

Do góry