reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Ja miałam olbrzymie ilości proga aż do 16 tc i było wszystko ok. Po to bierze się progesteron na żeby utrzymać ciążę, tym bardziej na cyklu sztucznym dopóki łożysko samo nie zacznie wytwarzać tego hormonu.
Ja mialam progesteron przepisany na cyklu naturalnym. Lekarka uznala, ze mimo naturalnego lepiej dołożyć lekow, zeby na pewno pomoc zarodkowi. Nie zaluje tego bo teraz dzieki tej decyzji jestem w ciąży. Mysle, ze kazdy przypadek jest inny i nieraz lepiej brac leki i byc pewnym, ze zrobilo sie wszystko co tylko mozna bylo.

reklama
Dziewczyny pod pachą zrobiła mi się ciemna sucha plama 😱 szukałam w internacie i to ponoć może być insulinooporość 😱 parę miesięcy temu miałam badana krzywa insulinowa i cukrową i wyszło ok, po stymulacji przytyłam 6kg. Myslicie ze mogło mi się to tak nagle zrobić? Czy to może jakieś zaburzenia hormonalne? Dodam że ostatnio też mam straszny wysyp pryszczy zwłaszcza na ramionach, tak też wcześniej nie mialam. Co robić? Powiedzieć o tym gin na wizycie czy może lecieć do jakiegoś dermatologa?
Ja mam taką poniżej kostki i drugą pod pośladkiem i niestety mam hiperinsulinemię, która jest tego powodem. Z tym, że ja mam 44 kg i nigdy nie miałam problemu, że tyłam. Na czczo wyniki mam super. Sprawdź chociaż sobie na czczo może. Insulina jest tak wrażliwa, że bardzo możliwe jest że nagle masz io.

Ja mam taką poniżej kostki i drugą pod pośladkiem i niestety mam hiperinsulinemię, która jest tego powodem. Z tym, że ja mam 44 kg i nigdy nie miałam problemu, że tyłam. Na czczo wyniki mam super. Sprawdź chociaż sobie na czczo może. Insulina jest tak wrażliwa, że bardzo możliwe jest że nagle masz io.
Ehh to muszę powtórzyć badanie. Mam nadzieję że to nie wpłynie na transfer 😩

ja w ciąży miałam bardzo ciemna skórę pod pachami, rogowacenie ciemne. Często występuje w problemach hormonalnych i ogólnie endokrynnych. Będąc nastolatka miałam takie plamy na całym ciele, wyglądały jakbym się nie myła - ciężko było je zmyć a po zdarciu były otarcia skory😰 na razie po ciąży mam z tym spokój.

Tak od razu na dzień dobry w pierwszej takiej stymulacji :)? I ile się udało pobrać jajeczek / ile z tego powstało zarodków?

Nie wiem, może to od wagi i AMH zależeć jak sądzę. Ja oprócz tego Menopuru biorę Aromek dwa razy dziennie.
Moje AMH 1,87, ważę 53 kg, ale mam prawie 41 lat :( stąd chyba ta dawka. Ogólnie nic mi nie jest i nie miałam probelmu z zajściem w ciążę. Ostatnich dwóch ciąż jednak nie utrzymałam.
Pobrali mi 12 jajeczek, z czego 11 dojrzałych, 5 zamroziłam a 6 poszło do zapłodnienia. 5 się zapłodniło, ale do 5-ej doby dotrwały 2 zarodki. Niestety po badaniach PGT-A tylko 1 może być transferowany. Chciałam mieć bliźniaki i już nic z tego. Teraz się skupiam, żeby transfer się powiódł. Jutro mam pierwszą wizytę przed transferem i się dowiem, kiedy on będzie :)

Moje AMH 1,87, ważę 53 kg, ale mam prawie 41 lat :( stąd chyba ta dawka. Ogólnie nic mi nie jest i nie miałam probelmu z zajściem w ciążę. Ostatnich dwóch ciąż jednak nie utrzymałam.
Pobrali mi 12 jajeczek, z czego 11 dojrzałych, 5 zamroziłam a 6 poszło do zapłodnienia. 5 się zapłodniło, ale do 5-ej doby dotrwały 2 zarodki. Niestety po badaniach PGT-A tylko 1 może być transferowany. Chciałam mieć bliźniaki i już nic z tego. Teraz się skupiam, żeby transfer się powiódł. Jutro mam pierwszą wizytę przed transferem i się dowiem, kiedy on będzie :)
O to trzymam mocno kciuki!

Ja mam 31 lat, 72kg (180cm wzrostu) i AMH ponad 3. Więc musimy uważać na hiperstymulację.

Jesli chodzi o ponowienie krzywych to nie zaleca sie robic przed rozpoczynaniem procedury in vitro a tym bardziej samym transferem bo bardzo obciaża organizm. Może zrób na czczo i w razie obawy po prostu stosuj dietę z niskim ig? Nie zaszkodzi a pomoże na pewno bo jest polecana każdemu nie tylko dla tych z zaburzeniami gospodarki glukozowo insulinowej. Ogólnie dieta z niskim ig sprzyja płodności 😊 ale wybierz sie też do dermatologa może to nie koniecznie jest to.

reklama
Do góry