Sylwia to kiedy masz transfer?? czy ty jestes dentystka?? bo mam pytanie chyba rosnie mi jkolejny zab madrosci i troche boli ale nie bardzo myslisz ze przed transferem powinnam go wyrwac? nie bedzie to mialo wplywu ze boli zab na transfer i utrzymanie zarodków?
Jeszcze nie wiem, póki co jest 7 dc. W poniedziałek kontrola, ale pewnie przed majówką się nie wyrobię.
Tak jakoś wyszło, że jestem sadystą. Sądzę, że lepiej zrobić to przed punkcją, zwłaszcza że po niej dostaniesz antybiotyk, który Ci pomoże w lepszym gojeniu po ząbku mądrości. Nie zostawiaj tego na później, bo jak będziesz w ciąży to tylko między 4 a 7 miesiącem można leczyć i to raczej powinno się unikać ekstrakcji. Tym bardziej ekstrakcji ósemek. Każdy dentysta woli unikać takich zabiegów u kobiet w ciąży. Ósemki wiedzą kiedy rosnąć by nam pogmatwać życie i w dodatku jak nie mają miejsca to potrafią co parę miesięcy dawać zapalenie. Także jeżeli to jest dolna ósemka lepiej pozbądź się jej teraz. Jeżeli górna, to zrób rtg i niech lekarz oceni możliwości jej wyrznięcia.
Sylwia, Twoja wiedza imponuje...naprawdę....
Aż poczerwieniałam. Co do wiedzy na temat refundacji, to niestety chleb mój powszedni. Musze wiedzieć gdzie sprawdzić refundację w danych przypadkach. Jest fajna strona medycyny praktycznej, która ma indeks leków z refundacjami. Sama z niego korzystam.
Jeżeli chodzi o pozostałą wiedzę... cóż myślę, że nie jest ona znacznie większa od weteranek w tym temacie. Może jedynie fakt znania fizjologii, anatomii, histologii może mi ułatwiać tłumaczenie jak to się dzieje. A samo zamiłowanie do ginekologii to mój konik, ale to chyba normalne. Jakbym miała chore serce to interesowałabym się kardiologią. Popyt nakręca podaż – coś w tym jest.
Ikasia – im bliżej tego dnia tym bardziej się go boimy. Dzień temu to ja miałam takie myśli i przemyślenia. A prawda jest taka, że nie dowiemy się co było przyczyną niepowodzeń, ale czy będzie to istotne kiedy wreszcie zajdziemy w ciążę? Wtedy damy spokój takim myślom.
Dagnes – obawiam się, że raczej początek maja to będzie. Ale jeszcze nic pewnego . Zależy jak endometrium będzie rosło. A mój też będzie 3 transfer i wiem na pewno, że podejść bez emocji się nie da. Al. Teraz trochę statystyk – według nich po 3 próbach 50% kobiet jest w ciąży. To jest łączna liczba kobiet, które zaciążyły po 1, 2 i 3 razie. Także coraz bliżej sukcesu jesteśmy. Nie na darmo się mówi, że do 3 razy sztuka.
Milagros, agapl – cieszę się, że maluszki dobrze rozwijają się