reklama
madzialenak
mama na pełen etat
Fusun 6 to całkiem fajna liczba, dzieciaczki na pewno są silne i nie zawiodą swojej mamusi
martaczi
Fanka BB :)
gotadora - trzymam &&& za parkę
martka - jeszcze 4 dni:-)
madzialenak - jak się czujecie?
fusun - trzymam kciuki, żeby cała szóstka zdrowo rosła!
asia - cieszę się, że wszystko ok już trzymam kciuki za poniedziałek:-)
martka - jeszcze 4 dni:-)
madzialenak - jak się czujecie?
fusun - trzymam kciuki, żeby cała szóstka zdrowo rosła!
asia - cieszę się, że wszystko ok już trzymam kciuki za poniedziałek:-)
Z tym nasieniem to chyba u nas dziwnie wyjdzie:-( mój M dopiero dziś przyjechał i nie ukrywam ,że ma chcicę zresztą ja też...kto by nie miał po 3 miesiącach rozłąki...on nie pamięta dokładnie , kiedy niby sobie dogodził (mam nadzieję ,że sam ;-)) i tu problem : możemy mimo chcicy poczekac do poniedziałku,ale....czy nie będą za stare te plemniki?
martaczi
asia - dawaj do wyra:-)
lkasia
A kiedy masz miec dokladnie tą punkcje?? Bo nasienie ma byc po 3 do 5 dni abstynencji...A potem może Ci być troszke trudniej...ja tak przynajmniej mialam, ze bolal mnie brzuch i ogolnie zle sie czuam i osttnią rzeczą jaką chcialam byl seks...więc M i tak sobie sam musial poradzic
Sylwia1985
Mamusia Sierściuszka
Asia u nas był ten sam problem, bo przez stymulację i wszystko byłam obolała, dopiero 2 dni przed punkcją dowiedziałam się, że musi być 3-5 dni abstynencji. U nas było pewnie z 3 tyg. dr. L stwierdzil, że lepiej oddać młodsze niż za stare nasienie. Także u nas było akurat 2 - dniowe
reklama
Okres wstrzemięźliwości płciowej jest bardzo istotny dla wyniku badania nasienia i w niektórych przypadkach może spowodować całkowite zafałszowanie wyniku. Wartości referencyjne ustalone przez WHO jako „normy” dla nasienia płodnych mężczyzn zostały ustalone dla okresu wstrzemięźliwości nie krótszego niż 2 dni i nie dłuższego niż 7 dni, dlatego 2-7-dniowa abstynencja seksualna jest zalecana przez oddaniem nasienia do badania. Generalna zasada jest taka, że wydłużony okres wstrzemięźliwości płciowej powoduje zwiększenie koncentracji plemników, natomiast przyczynia się do pogorszenia ich ruchliwości, żywotności i morfologii. Natomiast zbyt krótki czas abstynencji powoduje sztuczne zaniżenie liczby plemników (koncentracji) w nasieniu, zwykle przy zachowaniu lub podwyższeniu innych parametrów. Ponieważ jednak zmiany w jakości nasienia w czasie są uwarunkowane osobniczo, nie są identyczne u każdego pacjenta dlatego ekstrapolowanie wyniku uzyskanego przy niewłaściwym czasie abstynencji płciowej do wartości referencyjnych ustalonych dla okresu abstynencji 2-7 dni nie jest rekomendowane i może być jedynie orientacyjne. Wielu lekarzy zaleca aby na badanie nasienia zgłaszać się w środku okresu wytyczonego przez WHO czyli po 3-5 dniach abstynencji, co pozwala na jeszcze lepsze ujednolicenie wyników. Ważne jest też aby wykonując kolejne badanie nasienia (np. w toku leczenia problemów z płodnością) zachować taki sam okres wstrzemięźliwości płciowej – pozwala to na ocenę faktycznych zmian w jakości nasienia, zamiast zmian wywołanych zmianą okresu wstrzemięźliwości.
To napisało WHO , czyli jak dla mnie wniosek jest taki, iż jak też mówił mi lekarz prowadzący do in vitro , a szczególnie IMSI abstynencja nie ma znaczenia...krótki okres wpływa jedynie na ilość plemników a nie na jakość, która pogarsza się wg WHO wraz z przedłużającą się wstrzemięźliwością
To napisało WHO , czyli jak dla mnie wniosek jest taki, iż jak też mówił mi lekarz prowadzący do in vitro , a szczególnie IMSI abstynencja nie ma znaczenia...krótki okres wpływa jedynie na ilość plemników a nie na jakość, która pogarsza się wg WHO wraz z przedłużającą się wstrzemięźliwością
Podziel się: