reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Mam pytanie do dziewczyn z Novum:
To moje pierwsza stymulacja w Novum (a 5-ta z kolei). Na tej "śmiesznej" książeczce do stymulacji (przepraszam z góry za sakrazm ale brak informatyzacji w Novum jest porażający) na okładce pogrubioną/ czerwoną czcionką jest napisane, że należy odstawić metforminę od momentu rozpoczęcia stymulacji. Glucophage przyjmuje od dawna, dr Lewandowski (bo jestem u niego) ma listę leków jakie przyjmuje (a to tylko dwie pozycje: Eutyrox i Glucophage więc naprawdę nie jest to złożona lista). Na wizycie dot. rozpisania stymulacji nikt nie zająknął się słowem, że mam odstawić Glcuophage. Tak, spotkałam się już z sytuacją, że miałam go odstawić, np.: na dwa dni przed histero ale wyjaśnio wtedy dokładnie dlaczego (nie w Novum). Dziś umawiałam wizytę na 6 dc i przy okazji zobaczyłam tą informacją w/s odstawienia. Poprosiłam o wyjaśnienie. Położna powiedziała, że w takiej sytuacji skoro lekarz wiec jakie leki przyjmuję to CHYBA POWWINAM (celowo duże litery) brać dalej i dopytać na wizycie 6dc. Czy któraś w Was rzeczywiście musiała odstawić Glucophage od rozpoczęcia stymulacji? I czy konieczność dopytywania absolutnie o wszystko to standard w Novum? Jestem przyzwyczajona do innego standardu obsługi prawdę mówiąc.
Dziewczyno jeśli chodzi o standard obsługi ja u jednego dr w klinice podczas pierwszego przyjęcia na wizytę u niego zaznaczam że kosztuje 450zł byłam przepytywania już wstępnie przez panią na recepcji by pewnie dr odciazyc gdzie na korytarzu siedziały inne babki opowiadała najpierw o Rodo którego praktycznie nie było bo mnie wypytywała o wszystko kiedy pierwsza miesiączka itd. jak dotarła do pytania jak często się przytulamy i jaki jest cel wizyty nie wytrzymałam i powiedziałam że chcę o tym rozmawiać z lekarzem nie z nią 😂

A czym się różni pisci od icsi, nam proponował picsi
Takie info znalazłam na necie:

W klasycznej metodzie ICSI (docytoplazmatyczne wstrzyknięcie plemnika do komórki jajowej) plemnik jest wybierany jedynie na podstawie jego ruchliwości i morfologii. Technika pICSI (ang. phisiological ICSI) umożliwia selekcję plemnika na podstawie jego zdolności wiązania się z kwasem hialuronowym. Jest to cecha świadczącą o dojrzałości i funkcjonalności konkretnego plemnika.

Mój akurat z kwasem hiluronowym nie miał problemu, może stać ICSI zamiast PICSI.

Mam pytanie do dziewczyn z Novum:
To moje pierwsza stymulacja w Novum (a 5-ta z kolei). Na tej "śmiesznej" książeczce do stymulacji (przepraszam z góry za sakrazm ale brak informatyzacji w Novum jest porażający) na okładce pogrubioną/ czerwoną czcionką jest napisane, że należy odstawić metforminę od momentu rozpoczęcia stymulacji. Glucophage przyjmuje od dawna, dr Lewandowski (bo jestem u niego) ma listę leków jakie przyjmuje (a to tylko dwie pozycje: Eutyrox i Glucophage więc naprawdę nie jest to złożona lista). Na wizycie dot. rozpisania stymulacji nikt nie zająknął się słowem, że mam odstawić Glcuophage. Tak, spotkałam się już z sytuacją, że miałam go odstawić, np.: na dwa dni przed histero ale wyjaśnio wtedy dokładnie dlaczego (nie w Novum). Dziś umawiałam wizytę na 6 dc i przy okazji zobaczyłam tą informacją w/s odstawienia. Poprosiłam o wyjaśnienie. Położna powiedziała, że w takiej sytuacji skoro lekarz wiec jakie leki przyjmuję to CHYBA POWWINAM (celowo duże litery) brać dalej i dopytać na wizycie 6dc. Czy któraś w Was rzeczywiście musiała odstawić Glucophage od rozpoczęcia stymulacji? I czy konieczność dopytywania absolutnie o wszystko to standard w Novum? Jestem przyzwyczajona do innego standardu obsługi prawdę mówiąc.
Przepraszam ze to napisze ale konieczność dopytywania o wszystko jest niestety wszędzie. Uwierz mi zwiedziłam mnóstwo lekarzy wszystcy bardzo dobrzy specjaliści i jak nie zapytasz nie przypomnisz to się okazuje ze zapomnieli, niedopatrzyli. Poprosiłabym żeby skontaktowali się z lekarzem i zapytali go bezpośrednio. A nie „chyba powinnaś”. Mi kiedyś lekarz który mnie znał i długo już „leczył” powiedział ze mam płyn w prawym jajowodzie i tzreba go odciągnąć. A ja na to - ale ja nie mam prawego jajaowodu :) Także niestety oni są tez tylko ludzmi. Dopytuj o wszystko.

Cześć dziewczyny. Ja już nie robię sobie żadnych nadzieji ale nie rozumiem dlaczego moja beta rośnie.
Jestem już po krawieniu, w niedziele zrobiłam HCG- 8, wczoraj powtórzyli mi badanie krwi, dzisiaj zadzwoniłam do szpitala zapytać o wynik
moja beta 22 😒 dlaczego ta beta dalej rośnie? Jak to zatrzymać?
Sarenka nie życzę ci tego ale może to ciąża pozamaciczna :( sprawdzaj betę aż spadnie do zera.

Takie info znalazłam na necie:

W klasycznej metodzie ICSI (docytoplazmatyczne wstrzyknięcie plemnika do komórki jajowej) plemnik jest wybierany jedynie na podstawie jego ruchliwości i morfologii. Technika pICSI (ang. phisiological ICSI) umożliwia selekcję plemnika na podstawie jego zdolności wiązania się z kwasem hialuronowym. Jest to cecha świadczącą o dojrzałości i funkcjonalności konkretnego plemnika.

Mój akurat z kwasem hiluronowym nie miał problemu, może stać ICSI zamiast PICSI.
Czyli może warto byłoby sprawdzić wiązanie z HBA z kwasem przed podjęciem decyzji o metodzie?

Przepraszam ze to napisze ale konieczność dopytywania o wszystko jest niestety wszędzie. Uwierz mi zwiedziłam mnóstwo lekarzy wszystcy bardzo dobrzy specjaliści i jak nie zapytasz nie przypomnisz to się okazuje ze zapomnieli, niedopatrzyli. Poprosiłabym żeby skontaktowali się z lekarzem i zapytali go bezpośrednio. A nie „chyba powinnaś”. Mi kiedyś lekarz który mnie znał i długo już „leczył” powiedział ze mam płyn w prawym jajowodzie i tzreba go odciągnąć. A ja na to - ale ja nie mam prawego jajaowodu :) Także niestety oni są tez tylko ludzmi. Dopytuj o wszystko.
No co Ty???!!!! No widzisz a ja się tu piekle na tego jednego lekarza co żylaków 2 go stopni nie widział i napisał że jest wszystko ok.

Pierwsza. Udało się zamrozić dwa zarodki - teraz transferowaliśmy 5BA, został nam jeszcze 4BC. Zapłodnili 6 komórek, ale tylko te dwie przetrwały. Pani doktor mówiła po konsultacji z embriologami, ze mieli problem z wybraniem plemników, ale widać znaleźli 6, dla każdej z komórek. Dodam jeszcze, ze mąż ma obniżone chyba wszystkie możliwe parametry nasienia, wiec jak widać można coś wybrać nawet z naprawdę kiepskiego nasienia.
Opowiedz coś więcej. Cykl naturalny czy sztuczny. Jakie masz leki. Czy coś czułaś. Ale dajesz nadzieje aż się wzruszyłam. Mocno ci kibicuje i Tzrymam kciuki!!!!

reklama
Do góry