Cytryna208
Zaciekawiona BB
nam w klinice polecili ICSI i MACS na to nieszczęsne nasienie, może to naprawdę pomogłoOoo to identycznie jak mój [emoji85]
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
nam w klinice polecili ICSI i MACS na to nieszczęsne nasienie, może to naprawdę pomogłoOoo to identycznie jak mój [emoji85]
Dziewczyno jeśli chodzi o standard obsługi ja u jednego dr w klinice podczas pierwszego przyjęcia na wizytę u niego zaznaczam że kosztuje 450zł byłam przepytywania już wstępnie przez panią na recepcji by pewnie dr odciazyc gdzie na korytarzu siedziały inne babki opowiadała najpierw o Rodo którego praktycznie nie było bo mnie wypytywała o wszystko kiedy pierwsza miesiączka itd. jak dotarła do pytania jak często się przytulamy i jaki jest cel wizyty nie wytrzymałam i powiedziałam że chcę o tym rozmawiać z lekarzem nie z niąMam pytanie do dziewczyn z Novum:
To moje pierwsza stymulacja w Novum (a 5-ta z kolei). Na tej "śmiesznej" książeczce do stymulacji (przepraszam z góry za sakrazm ale brak informatyzacji w Novum jest porażający) na okładce pogrubioną/ czerwoną czcionką jest napisane, że należy odstawić metforminę od momentu rozpoczęcia stymulacji. Glucophage przyjmuje od dawna, dr Lewandowski (bo jestem u niego) ma listę leków jakie przyjmuje (a to tylko dwie pozycje: Eutyrox i Glucophage więc naprawdę nie jest to złożona lista). Na wizycie dot. rozpisania stymulacji nikt nie zająknął się słowem, że mam odstawić Glcuophage. Tak, spotkałam się już z sytuacją, że miałam go odstawić, np.: na dwa dni przed histero ale wyjaśnio wtedy dokładnie dlaczego (nie w Novum). Dziś umawiałam wizytę na 6 dc i przy okazji zobaczyłam tą informacją w/s odstawienia. Poprosiłam o wyjaśnienie. Położna powiedziała, że w takiej sytuacji skoro lekarz wiec jakie leki przyjmuję to CHYBA POWWINAM (celowo duże litery) brać dalej i dopytać na wizycie 6dc. Czy któraś w Was rzeczywiście musiała odstawić Glucophage od rozpoczęcia stymulacji? I czy konieczność dopytywania absolutnie o wszystko to standard w Novum? Jestem przyzwyczajona do innego standardu obsługi prawdę mówiąc.
A czym się różni pisci od icsi, nam proponował picsinam w klinice polecili ICSI i MACS na to nieszczęsne nasienie, może to naprawdę pomogło
Takie info znalazłam na necie:A czym się różni pisci od icsi, nam proponował picsi
Przepraszam ze to napisze ale konieczność dopytywania o wszystko jest niestety wszędzie. Uwierz mi zwiedziłam mnóstwo lekarzy wszystcy bardzo dobrzy specjaliści i jak nie zapytasz nie przypomnisz to się okazuje ze zapomnieli, niedopatrzyli. Poprosiłabym żeby skontaktowali się z lekarzem i zapytali go bezpośrednio. A nie „chyba powinnaś”. Mi kiedyś lekarz który mnie znał i długo już „leczył” powiedział ze mam płyn w prawym jajowodzie i tzreba go odciągnąć. A ja na to - ale ja nie mam prawego jajaowodu Także niestety oni są tez tylko ludzmi. Dopytuj o wszystko.Mam pytanie do dziewczyn z Novum:
To moje pierwsza stymulacja w Novum (a 5-ta z kolei). Na tej "śmiesznej" książeczce do stymulacji (przepraszam z góry za sakrazm ale brak informatyzacji w Novum jest porażający) na okładce pogrubioną/ czerwoną czcionką jest napisane, że należy odstawić metforminę od momentu rozpoczęcia stymulacji. Glucophage przyjmuje od dawna, dr Lewandowski (bo jestem u niego) ma listę leków jakie przyjmuje (a to tylko dwie pozycje: Eutyrox i Glucophage więc naprawdę nie jest to złożona lista). Na wizycie dot. rozpisania stymulacji nikt nie zająknął się słowem, że mam odstawić Glcuophage. Tak, spotkałam się już z sytuacją, że miałam go odstawić, np.: na dwa dni przed histero ale wyjaśnio wtedy dokładnie dlaczego (nie w Novum). Dziś umawiałam wizytę na 6 dc i przy okazji zobaczyłam tą informacją w/s odstawienia. Poprosiłam o wyjaśnienie. Położna powiedziała, że w takiej sytuacji skoro lekarz wiec jakie leki przyjmuję to CHYBA POWWINAM (celowo duże litery) brać dalej i dopytać na wizycie 6dc. Czy któraś w Was rzeczywiście musiała odstawić Glucophage od rozpoczęcia stymulacji? I czy konieczność dopytywania absolutnie o wszystko to standard w Novum? Jestem przyzwyczajona do innego standardu obsługi prawdę mówiąc.
Sarenka nie życzę ci tego ale może to ciąża pozamaciczna sprawdzaj betę aż spadnie do zera.Cześć dziewczyny. Ja już nie robię sobie żadnych nadzieji ale nie rozumiem dlaczego moja beta rośnie.
Jestem już po krawieniu, w niedziele zrobiłam HCG- 8, wczoraj powtórzyli mi badanie krwi, dzisiaj zadzwoniłam do szpitala zapytać o wynik
moja beta 22 dlaczego ta beta dalej rośnie? Jak to zatrzymać?
Czyli może warto byłoby sprawdzić wiązanie z HBA z kwasem przed podjęciem decyzji o metodzie?Takie info znalazłam na necie:
W klasycznej metodzie ICSI (docytoplazmatyczne wstrzyknięcie plemnika do komórki jajowej) plemnik jest wybierany jedynie na podstawie jego ruchliwości i morfologii. Technika pICSI (ang. phisiological ICSI) umożliwia selekcję plemnika na podstawie jego zdolności wiązania się z kwasem hialuronowym. Jest to cecha świadczącą o dojrzałości i funkcjonalności konkretnego plemnika.
Mój akurat z kwasem hiluronowym nie miał problemu, może stać ICSI zamiast PICSI.
No co Ty???!!!! No widzisz a ja się tu piekle na tego jednego lekarza co żylaków 2 go stopni nie widział i napisał że jest wszystko ok.Przepraszam ze to napisze ale konieczność dopytywania o wszystko jest niestety wszędzie. Uwierz mi zwiedziłam mnóstwo lekarzy wszystcy bardzo dobrzy specjaliści i jak nie zapytasz nie przypomnisz to się okazuje ze zapomnieli, niedopatrzyli. Poprosiłabym żeby skontaktowali się z lekarzem i zapytali go bezpośrednio. A nie „chyba powinnaś”. Mi kiedyś lekarz który mnie znał i długo już „leczył” powiedział ze mam płyn w prawym jajowodzie i tzreba go odciągnąć. A ja na to - ale ja nie mam prawego jajaowodu Także niestety oni są tez tylko ludzmi. Dopytuj o wszystko.
Opowiedz coś więcej. Cykl naturalny czy sztuczny. Jakie masz leki. Czy coś czułaś. Ale dajesz nadzieje aż się wzruszyłam. Mocno ci kibicuje i Tzrymam kciuki!!!!Pierwsza. Udało się zamrozić dwa zarodki - teraz transferowaliśmy 5BA, został nam jeszcze 4BC. Zapłodnili 6 komórek, ale tylko te dwie przetrwały. Pani doktor mówiła po konsultacji z embriologami, ze mieli problem z wybraniem plemników, ale widać znaleźli 6, dla każdej z komórek. Dodam jeszcze, ze mąż ma obniżone chyba wszystkie możliwe parametry nasienia, wiec jak widać można coś wybrać nawet z naprawdę kiepskiego nasienia.
Ale mega że Wam się udało, mi też dajesz nadzieję!Trzymam mocno kciuki, żeby wszystko się udało po Waszej myśli i żebyście już niedługo cieszyli się spokojną i zdrowa ciąża, a 9 miesięcy później - wymarzonym, zdrowym bobasem