reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny pomocy. Właśnie się zorientowałam że na dawkowaniu leków w rozpisce mam jeszcze lek: acidum folicum. I że mam go brać 2 razy od 10 dni niby.
Lekarz mi i tym nie mówił bo wszystko notowałam, teraz zobaczyłam na stronie że wpisał to w zaleceniach.
Powiedzcie czy jeśli tego nie brałam to mam się bać? Na jednej stronie jest że to na receptę na innej że nie. Niby skład jakiś jakby kwas foliowy ale są też inne składniki w tym i już nie wiem czy nie zjebałam sobie stymulacji przez to.

reklama
Dziewczyny pomocy. Właśnie się zorientowałam że na dawkowaniu leków w rozpisce mam jeszcze lek: acidum folicum. I że mam go brać 2 razy od 10 dni niby.
Lekarz mi i tym nie mówił bo wszystko notowałam, teraz zobaczyłam na stronie że wpisał to w zaleceniach.
Powiedzcie czy jeśli tego nie brałam to mam się bać? Na jednej stronie jest że to na receptę na innej że nie. Niby skład jakiś jakby kwas foliowy ale są też inne składniki w tym i już nie wiem czy nie zjebałam sobie stymulacji przez to.

A dostałaś recepte na ten kwas foliowy? Jak ci lekarz nie wypisał znaczy że masz brać zwykły bez recepty, pytaj w aptece o zmetylowaną formę kwasu foliowego bo jest lepiej przyswajalny, jak nie brałaś do tej pory to koniecznie kup jutro bo suplementację trzeba zacząć nawet na rok przed planowaną ciążą 😉

A dostałaś recepte na ten kwas foliowy? Jak ci lekarz nie wypisał znaczy że masz brać zwykły bez recepty, pytaj w aptece o zmetylowaną formę kwasu foliowego bo jest lepiej przyswajalny, jak nie brałaś do tej pory to koniecznie kup jutro bo suplementację trzeba zacząć nawet na rok przed planowaną ciążą 😉
Biorę od kilku lat. I wiem że nie przyswajam innej formy niż metylowana więc mam metylowany. Recepty mi nie wystawił ale nie wiem czy nie zapomniał na przykład bo takie wpadki mu się zdarzały już.
Chodzi mi o to czy nie wiecie czy ten lek nie jest konieczny do stymulacji itp. W sensie czy nie mam przypału że tego nie brałam itp.
W dodatku nie wiem czy to nie bez recepty lek bo na jednej stronie jest info że na receptę a na drugiej że bez recepty?

Biorę od kilku lat. I wiem że nie przyswajam innej formy niż metylowana więc mam metylowany. Recepty mi nie wystawił ale nie wiem czy nie zapomniał na przykład bo takie wpadki mu się zdarzały już.
Chodzi mi o to czy nie wiecie czy ten lek nie jest konieczny do stymulacji itp. W sensie czy nie mam przypału że tego nie brałam itp.
W dodatku nie wiem czy to nie bez recepty lek bo na jednej stronie jest info że na receptę a na drugiej że bez recepty?
Wydaje mi się że kwas foliowy nic nie ma do stymulacji, a w aptekach są i na receptę i bez recepty, to chyba najlepiej będzie jak zadzwonisz do lekarza i dopytasz o który mu chodziło, ale nie sądzę żeby profilaktycznie pisał receptę na kwas foliowy, chyba że masz źłe wyniki krwi

Kwas foliowy nie wpływa w żaden sposób na stymulację więc nie masz powodów do obaw że coś nie wyjdzie

Hej, no i będą mieć trzymać w niepewności kiedy do końca prawie.. cesarka najszybciej 28.08 a najpóźniej 4.09 i dowiem się 10 dni przed data jaka mi wyznaczą.. Mały na szczęście podrósł wiec chyba go slabo zmierzyli ostatnio , dziś to 2338gr.. Najwięcej dowiedziałam się dziś od lekarki nt zagrożeń jakie niesie cesarka np.ze mniej niż jedna na 12000 umiera po cesarce 🤔 Jedna przeżyłam więc tą mam nadzieję tez przeżyć... ;)

reklama
Do góry