Właśnie mam zamiar tydzień wcześniej zrobić te krew a potem na USG. Niby od razu wszystko będzie wiadomo, tak?dokładnie tak, ja akurat miałam wyniki po tygodniu od usg; ale podejście w stylu pobrać krew wcześniej jest zdecydowanie lepsze; no i można ją pobrać wcześniej, bo masz od razu pakiet i się nie zastanawiasz. Powodzenia!
reklama
Pchełka216
Fanka BB :)
na który tc planujesz się umówić? tak najlepiej to umawiać badania w skończonym 12 tygodniu - 12.0 tc do 13.0 tc.Tak, mam za free. Moja lekarka poleciła mi klinikę w Szczecinie i poczytałam już sporo opinii o lekarzach. Wybrałam dwóch co są niby lekarzami z powołania. Dziś dzwonię.
Tak miałam w tym samym dniu pobierana krew co usg. I tak, z samego usg już lekarz może Ci coś powiedzieć. Ja się tak stresowałam ze lekarz sam mnie zaczął uspokajać i opowiadać ze wszystko jest w normie. Jednak końcowe wyniki są najbardziej wiążące te z przeliczonymi wartościami z krwiCzyli miałaś pobierana krew w tym samym dniu co usg ? Dlatego tez musiałaś pewnie czekać na wyniki ? Mi właśnie lekarz mówił żebym pappap zrobiła wcześniej i odrazu na usg wszystko przeliczy . Z tego co się orientuje to po samym usg tez podaje jakieś tam ryzyko . A z wynikami pappap jest już to skorygowane .
Pchełka216
po tygodniu wyniki z krwi powinny być, ale dopytaj w klinice, po jakim czasie mają wyniki i niech tak Cię zapiszą, żebyś właśnie na wizytę z USG miała wynik krwi. Wtedy wszystko wrzuci lekarz w program usg i krew i będzie komplet. A planujesz jakieś nifty czy coś? czy decyzja po usg?Właśnie mam zamiar tydzień wcześniej zrobić te krew a potem na USG. Niby od razu wszystko będzie wiadomo, tak?
No wyliczyłam w 12-tygodniu pójdę. Zobaczymy jak będzie z terminami. Oczywiście jak dotrwamna który tc planujesz się umówić? tak najlepiej to umawiać badania w skończonym 12 tygodniu - 12.0 tc do 13.0 tc.
A te nifty to po co się robi? Jak będzie duże ryzyko po USG?po tygodniu wyniki z krwi powinny być, ale dopytaj w klinice, po jakim czasie mają wyniki i niech tak Cię zapiszą, żebyś właśnie na wizytę z USG miała wynik krwi. Wtedy wszystko wrzuci lekarz w program usg i krew i będzie komplet. A planujesz jakieś nifty czy coś? czy decyzja po usg?
Aduś16
Nifty ma dużo większą czułość bo badane jest wolne DNA płodu z krwi matki.. wyłapuje dodatkwowo różne delecje i inne anomalia a pappa tylko te główne trosomie i to też bardziej statystyka bo nie bada DNA.. Znam dziewczynę której pappa i usg wyszły ok ale zrobiła Nifty o niestety wyszła trisomia.. Ja zrobiłam Nifty w 10tc i na pappa szlam bez stresu dzięki temu, nie żałuję wręcz było to zbawienie dla mojej spokojnej głowy w moim wieku...A te nifty to po co się robi? Jak będzie duże ryzyko po USG?
Pchełka216
w 12-13 tc na usg rozumiem, krew tydzień wcześniej zatem umów. No testy typu nipt np. nifty , sanco itp. robi się po to, aby sprawdzić, czy nie ma wad genetycznych. USG i pappa to badania przesiewowe - tzn. na usg masz badany obraz stanu zarodka wraz z markerami wad genetycznych; a pappa to badanie Twojej krwi w zakresie hcg oraz białka - odpowiednie parametry przesiewowo mogą wskazać na zwiększone ryzyko występowania wad genetycznych; lub ew. to związane z przedwczesnym porodem - powtarzam: ryzyko. Czasami krew wychodzi źle, ale usg jest ok i dziecko jednak zdrowe; a czasami usg wychodzi spoko, krew też w miarę, że ryzyko jest pośrednie, a dziecko chore. Zdecydowanie więcej lasek, którym wyszło ryzyko zwiększone; jednak rodzi zdrowe dziecki. Natomiast pokutuje potem przekonanie, że pappa zakłamuje; a to nieprawda. Pappa jest testem przesiewowym i ma wyłapać nieprawidłowości, żeby skierować na dalszą diagnostykę (typu badania inwazyjne, amniopunkcja itp).A te nifty to po co się robi? Jak będzie duże ryzyko po USG?
Co do nipt - też bada krew, ale izoluje z Twojej krwi dna płodu i badają geny; jest to badanie genetyczne - tzn. pomimo, że nadal wylicza się ryzyko, a nie diagnozuje daną chorobę; to w zasadzie na najbardziej popularne, najczęstsze wady test ten jest bardzo czuly i rzadko się myli. Wadą jest koszt ok. 2 tys.
Edit: tak jak Aduś pisze; to badanie możesz zrobić od skończonego 10 tc. Więc w sumie na usg byś już w miarę na luzaka mogła iść , jeśli nipt będzie ok. Ja robiłam nifty pro; bo bada najwięcej wg tego co czytałam. Zamawiałam przez testdna i mi gość przyjechał do domu, pobrał krew i poszło wszystko kurierem; wynik online po 5 dniach . Aaaa no i płeć można zbadać, jak się chce
reklama
Vinszka
Ja robiłam krew i USG w jednym dniu bo genetyk mi powiedziała że tak jest najlepiej. Wszystko zbadane w konkretnym tym samym dniu więc i wyniki wychodzą bardziej miarodajne.
Wiem że inne dziewczyny inaczej robiły więc... znowu co lekarz to opinia i człowiek ponownie wie tyle co nic
Wiem że inne dziewczyny inaczej robiły więc... znowu co lekarz to opinia i człowiek ponownie wie tyle co nic
Podziel się: