reklama
nieagatka
Fanka BB :)
Raz, ze progesteron, bierzemy go naprawdę sporo.Dwa, ze jesli jesteś po swiezym transferze to jajniki sa bardzo powiekszone. U mnie mialy po 10cm...No własnie skad ten brzuch? Ja jestem tez 17 dpt i brzuch wywalony, pomija ze swedzi od zastrzykow ale wystajacy jak nigdy[emoji31] to od hormonow pewnie?
Orchidea33
mala_Mi 80
laChance
No niestety jak w każdej ciąży ryzyko jestjeśli wcześniej nie mieliście kilku poronień niewiadomego pochodzenia, lub nie było wad genetycznych płodów, a u Was nie ma zdiagnozowanego nieprawidłowego kariotypu to przy pierwszym razie nie myślałabym o pgd (badanie genetyczne zarodków) - oczywiście jeśli ktoś ma kasę to jak najbardziej, ale mało tutaj u nas jeffów bezosów Kate pisze o konkursie piękności, bo ładne morfologicznie zarodki również, mogą być wadliwe genetycznie; w sensie nie są pewniakami; no ale mają oczywiście większe szanse być poprawnymi, choć to loteria.
Po pierwsze „jestem zdrowa” hyyym to jest bardzo mocne stwierdzenie bez badań kariotypu. Duzo ludzi ma niepoprawny kariotyp i zachodzi naturalnie w ciąże nawet o tym nie wie i rodzi zdrowe dzieci. Niepoprawny kariotyp zwiększa ryzyko aberracji chromosomalnych, czyli jest więcej niż w populacji chorych zarodków. W przypadku par z poprawnym kariotypem szacuje się ze ok 50% bywa niepoprawnych bo taka jest natura. Stworzenie genomu ludzkiego jest bardzo trudne, im młodsza komórka jajowa tym większe orawdipodobienstwo stworzenia zdrowych zarodków. Czyli około 30rz jest najwiecej poprawnych zarodków bo komórki jajowe maja poprawne RNA nie mylić z DNA.P
Pgd? Co to? Badanie genetyczne? My jesteśmy z mężem zdrowi tylko ja nie mam jajowodów po operacji i „zniszczona” macice wiec może być problem z zagnieżdżenie. Licze na to ze genetycznie będzie dobrze. Bardziej boje się zagnieżdżenia czy się uda. A jescze jeden zarodek został zamrożony w 4 dobie bo zaczął wychodzic z otoczki- ktoś coś po ludzku wytłumaczy. Wy jesteście tutaj skarbnica wiedzy.
A i muszę pochwalić novum ze maja przemiłe te osoby które dzwonią z labo. Ja zawsze rycze.
dziewcYny a w moim przypadku macicy po przejściach lepiej waszym zdaniem podać najpierw 5 dniowy zarodek czy 3 dniowy?
Czy Lipsk podawać 3 dniowe czy 5 dniowe zarodki? Moim zdaniem 5 dniowe. Obecnie zrobili badania yupi!!!! Przeprowadzili inseminacje i wyjęli zarodki z macicy po 3 i po 5 dniach. Populacja badanych zarodków z wadami genetycznymi była identyczna w obu przypadkach. Dalszy rozwój w labie nie wpływa na wady genetyczne zarodka. Jak ja to mówię, rozdanie już było. Nie każda komórka jajowa ma poprawny kariotyp, tak samo plemnik. Nie zawsze powstanie powstanie poprawny genom zarodka bo są mutacje spontaniczne ….
reklama
Mimi94
Powiem Ci, że jest zadziwiająco dobrze. Wczoraj nie mogłam się oprzeć i zjadłam rosół, rybkę smażona z ziemniakami i surówka [emoji2356][emoji2356][emoji2356] tak wiem było to głupie ale nie byłam wstanie się oprzeć. Później myślałam że zdechnę z bólu żołądka, ale udało się bez wymiotów. Nocko spoko. Dzisiaj jestem na nogach póki co. No boli ale przy wczorajszym bólu po punkcji to łaskotanie. Dostałam diclofenac w czopkach do 3x1, dostinex 1tabl na noc, i od dzisiaj 3x1 progesteron 100. Czopki są super! Jak wiem, że się będę więcej ruszać czy co to po 4h po czopku biorę ibumrom 400. Ale w życiu nie przypuszczalam, że dzisiaj tak dobrze będę się czuła. A Ty jak tam? Gratuluję pięknych zarodkow [emoji3590][emoji3590][emoji3590]
Mimi jak noc minęła? Jak się czujesz? Dziś pewnie jescze będziesz mocno obolała. Leż i odpoczywaj. Jakie leki dostałaś? Ja miałam antybiotyk, progesteron, przeciwzakrzepowe zastrzyk i dostinex na noc.
Podziel się: