reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dobrze, że sobie wszystko sprawdzisz i tak kompleksowo. Jak będą wyniki to pewnie będziesz mogła od razu ruszyć nie wiem jak tam wygląda teraz sytuacja na granicy.
Trochę żałowałam, że od razu nie podeszliśmy do 2 próby ale szkoda mi było 'marnować ' te nasze zarodki. Bo uważam, że gdzieś przyczyna musi być a tylko to mi zostało do zbadania więc musze się uzbroić w cierpliwość.
Oby tylko nie dodali żadnych obostrzeń to nie będę miała problemu z przylotem.

reklama
Dzieki. Kurczę tylko u meza nie zlecil KIR :(. Nie wiem czy ryzykowac i robic dodatkowo :/ czytam wlasnie, ze z tym KIR AA nie jest kolorowo...
Zawsze pod gorke ;(
U męża jak coś to badanie HLA-C przynajmniej u nas takie badanie mężowi zlecił immunolog U mnie właśnie też wyszedł kir AA i brak większości kirów implantacyjnych

Trochę żałowałam, że od razu nie podeszliśmy do 2 próby ale szkoda mi było 'marnować ' te nasze zarodki. Bo uważam, że gdzieś przyczyna musi być a tylko to mi zostało do zbadania więc musze się uzbroić w cierpliwość.
Oby tylko nie dodali żadnych obostrzeń to nie będę miała problemu z przylotem.
Masz rację szkoda dzieciaczków;) a jak dobrze pójdzie to przesunie się tylko o 1 cykl.

Witam słyszałam na forum że Wy mi pomożecie.
Zrobiłam dziś betę. Ostatnia miesiączka 1.03 test pozytywny 26 przy 30 dniowych cyklach.
Dzisiejszy wynik bety 18100. Czy nie jest za wysoki ?
W styczniu poroniłam i wszystkiego się boje 😞

Witam słyszałam na forum że Wy mi pomożecie.
Zrobiłam dziś betę. Ostatnia miesiączka 1.03 test pozytywny 26 przy 30 dniowych cyklach.
Dzisiejszy wynik bety 18100. Czy nie jest za wysoki ?
W styczniu poroniłam i wszystkiego się boje [emoji20]
Za wysoka beta? Nie[emoji6] zrób drugie badanie po 48h, żeby sprawdzić przyrost bo to jest ważne chociaz przy tak wysokich wartościach to też ten przyrost nie musi być w normach. Także-gratulacje [emoji6]

Krioterapia jesli nie chcesz czy nie mozesz na nią chodzić to - chłodzenie kostkami lodu lub wkładasz rękę w zimną wodę i do 5 minut można kilka razy dziennie i te ćwiczenia. Przez Internet tylko to mogę Ci poradzić, jestem fizjo ale polecam przejść się do fizjo stacjonarnie :*
Dziękuję kochana. Powiedziałaś więcej niż mój gin, on stwierdził, że po porodzie mi przejdzie a na razie mam sie przyzwyczaić. Ja co prawda bardzo mało używam klawiatury, myszki i telefonu a ból jest tylko w nocy ewidentnie od opuchlizny, ale myślę, ze te ćwiczenia i chłodzenie bardzo mi pomogą. Jestem dobrej myśli 🥰

Ja dziś już po wizycie. Córcia szczęśliwie odwróciła sie znowu główka w dół i mam nadzieję, ze tak już zostanie, bo nawet nie chcę myśleć o cesarce. A na następnej wizycie to już USG trzeciego trymestru.

Dzieki. Kurczę tylko u meza nie zlecil KIR :(. Nie wiem czy ryzykowac i robic dodatkowo :/ czytam wlasnie, ze z tym KIR AA nie jest kolorowo...
Zawsze pod gorke ;(
Twój mąż nie musi robić KIR, tylko HLA-C, a to pewnie mieliście zlecone. U mnie też jest KIR AA, większość KIRów mam brakujących, a u męża HLA-C wyszło typu C2, czyli chyba najgorsze połączenie. Do tego miałam podwyższone NK. Dostałam Accofil i transfer był udany. Trzymam kciuki, że u Ciebie też zaskoczy po Accofilu. :)

reklama
Hej dziewczyny, czy któraś z was zmagała lub zmaga się z chorobą Gravesa Basedowa? U mnie po ponad roku leczenia niedoczynności - ostatnie wyniki prawidłowe były w listopadzie tsh 1.2-pojawila się w marcu nadczynność tsh 0.008. Ft4 21.5. TRAB 5.28. Miałam dziś zaczynać stymulacje ale jak lekarz zobaczył wyniki to odwolal😪.
Biorę obecnie thyrozol 5mg dwa razy dziennie.
Był ktoś w podobnej sytuacji? Długo potrwa zanim się to unormuje?
Wiem że jesteście ogromną skarbnica wiedzy i na pewno coś doradzicie 😉
A czy lekarz nie wspomniał, że może wpadłaś w nadczynność kliniczną, tj. dawki leków jakie brałaś przy niedoczynności były w pewnym momencie za duże i tak poszło w nadczynność. Przerabiałam na sobie. W moim przypadku w sytuacji gdy TSH było 0,014 TRAb skoczył do góry 2x w porównaniu do poprzedniego badania (aczkolwiek nadal nieznacznie poniżej normy dla wyniku negatywnego). Po około 7 miesiącach spadł do wyniku < 0,8 (norma: < 1,75). Mi endo odstawił w takiej sytuacji całkowicie Eutyrox i wróciłam do niego dopiero po około roku przy regularnym kontrolowaniu hormonów w tym czasie. Po tym czasie TSH było na krzywej rosnącej i za jakiś czas wpadłabym na pik i niedoczynność.
Druga kwestia: czy badałaś tylko TRABy czy też anty-TPO i anty-TG? Czy masz objawy typowe dla Graves, tj. zmęczenie (np.: możesz bez problemu zasnąć w komunikacji miejskiej i nawet nie wiesz, w którym momencie to nastąpiło), masz mega apetyt i jednocześnie waga leci w dół, do tego biegunki?
Pytam dlatego, że na u mnie też kiedyś zdiagnozowano Graves a po jakimś czasie wyszło, że mam hashitoxicosi i mogę wpadać z niedoczynnosci w nadczynność.

A odpowiadając na pytanie główne: u mnie przy kuracji Thyrozolem (dawki już nie pamiętam) wyniki poprawiły się chyba jakoś po 1,5 miesiącu.

Ostatnia edycja:
Do góry