reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Są duże wskazania ze względu na wiek ale oczywiście nikt nikogo nie może zmusić
Wlasnie chciałam zapytać jakie są ewentualne przesyłanki do tego badania. Lekarz przy 1 odradził albo raczej powiedzial ze nie ma potrzeby robienia badania zarodków 😔 ale kopie i szukam skoro się nie udało. Moze panikuje i zadaje głupie pytania ale po prostu przeżywam to na swój sposób 😭

reklama
Wlasnie chciałam zapytać jakie są ewentualne przesyłanki do tego badania. Lekarz przy 1 odradził albo raczej powiedzial ze nie ma potrzeby robienia badania zarodków 😔 ale kopie i szukam skoro się nie udało. Moze panikuje i zadaje głupie pytania ale po prostu przeżywam to na swój sposób 😭
Zazwyczaj robi się, kiedy któryś z kariotypów jest zły bądź kobieta jest w wieku geriatrycznym jak ja, ponieważ w moim wieku jest dużo więcej zarodków wadliwych genetycznie. W młodym wieku raczej ten problem odpada.
Ja z kolei zastanawiam się, czy to badanie nie osłabia zarodków.
Ale tak średnio interesuję się tym tematem bo jeszcze nie wiem, czy w końcu będę miała zarodki.

Zazwyczaj robi się, kiedy któryś z kariotypów jest zły bądź kobieta jest w wieku geriatrycznym jak ja, ponieważ w moim wieku jest dużo więcej zarodków wadliwych genetycznie. W młodym wieku raczej ten problem odpada.
Ja z kolei zastanawiam się, czy to badanie nie osłabia zarodków.
Ale tak średnio interesuję się tym tematem bo jeszcze nie wiem, czy w końcu będę miała zarodki.
Jak będziesz miała 5-6 ładnych blastek to zrób te badania. W innym przypadku lepiej transferować, nawet po dwa zarodki.

Raczej je zrobię ale może nie na wszystkich. A po 2 nie mogę transferować bo jestem malutka i mam wadę macicy

W gyncentrum badanie do bodajże 6 zarodków 4900zl (płaci się tyle samo niezależnie czy testujesz 1 czy 6) każdy następny to dodatkowe 1000zl sztuka).

Jak tu już ktoś pisał opłaci się testować „zestaw” zarodków (nawet czytałam ze sobie dostymulowują kolejne, jeśli został jeden, żeby testować zestawem - nie wiem na ile tak można, bo z kolei czytałam tez ze trzeba zużyć wszystkie zarodki ze „starej” stymulacji żeby stymulować nowe...

W gyncentrum badanie do bodajże 6 zarodków 4900zl (płaci się tyle samo niezależnie czy testujesz 1 czy 6) każdy następny to dodatkowe 1000zl sztuka).

Jak tu już ktoś pisał opłaci się testować „zestaw” zarodków (nawet czytałam ze sobie dostymulowują kolejne, jeśli został jeden, żeby testować zestawem - nie wiem na ile tak można, bo z kolei czytałam tez ze trzeba zużyć wszystkie zarodki ze „starej” stymulacji żeby stymulować nowe...
mozna jesli masz nieprzebadane zarodki, ja tak mialam wlasnie zxpierwszej stymulacji jedna mocna blastka i 2 slabe,pobralo material do badan ale nie wysylali i mialam druga stymulacje zeby uzbierac wiecej zarodkow. jrsli masz juz pgs przebadane zarodki i jakis jest zdrowy to wtedy puki sie nie wykorzysta nie mozna stymulacji nowej zaczac

reklama
Do góry