reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Omg ale mam stresa przed jutrem... Nie zdawałam sobie sprawy że aż tak stresujące to będzie 😔 czuje się jak przy pierwszym podejściu.... Tylko tym razem nie robiłam sikancow.... Chyba żałuję bo wiedziała bym na co się przygotować 🙈 z jednej strony serce podpowiada ze mogło się udać a z drugiej rozum mówi żebym się nie łudziła 😔😔😔😔 no nic byle by wytrwać do 15 jutro
Kochana mocne kciuki. Komuś ten marzec niech przyniesie szczęście ❣️✊

Witam Was dziewczyny, od jakiegoś czasu śledzę Wasze posty, ale jakoś nie miałam odwagi napisać, jesteście taką fajnie zżytą grupą :) fajne babeczki z Was👌. Po krótce chce przedstawić swoją historię. Po 5 latach starań, we wrześniu ubiegłego roku rozpoczęlismy przygodę z invitro. Powód zła morfologia męża, 1%, pozostałe parametry bardzo dobre, moje również. W październiku przeszłam stymulację, finalnie z 11 zarodków w 3 dobie udało się uzyskać 4 blastocysty. Pierwszy transfer w grudniu udany lecz poroniłam w 7 tygodniu....Drugi transfer miałam 16.03,obecnie jestem w 5dpt i czekam na testowanie. Chciałam się Was zapytać o przyjmowanie leku estrofemu...Mój lekarz po pierwszym udanym transferze, po pozytywnej becie, 14dpt kazał estrofem powoli odstawiać tzn brać jeszcze przez tydzień z redukcją do 2 tabletek. Byłam na cyklu sztucznym i na wszystkich stronach, portalach czytalam że tego leku nie można odstawiać przed 3 miesiącem gdyż grozi poronieniem. Z drugiej strony na stronach medycznych pisze ze leków z estrogenami nie przyjmuje się w ciąży gdyż może spowodować poważne uszkodzenia płodu.. Proszę napiszcie jakie macie zalecenia od swoich lekarzy 🙏🙏🙏 z jednej strony sama nie rozumiem zasadności przyjmowania tego leku, gdyż jest on produkowany w jajnikach i organizm sam powinien go produkować po odstawieniu leku. Progesteron wiadomo, że trzeba bo nie ma ciałka żółtego w cyklu sztucznym.
W obu ciazach brałam Estrofen do 10 tc. Zaczynałam zmniejszać w 8 tc
Co tydzień 1 tabletkę mniej

Niepoważna ! Zobaczysz ze będzie wszystko dobrze i nie opędzisz się od gratulacji 🥰 trzymam mocno kciuki 🤞🏻🙏🏻

Kuleżanki moje drogie a możecie mi przybliżyć te oznakowania zarodków ? Widziałam już 5aa teraz 4bb o co z tym chodzi ? Jak już wspominałam podchodzę pierwszy raz do in vitro i dla mnie to jesCZe większość to czarna magia 🙈
To są oznaczenia blastocysty - zarodek 5 dniowy. Ocenia się morfologię przez nadanie cyfry od 1-6 oraz dwóch liter od A do C. Cyfra to stopień rozwinięcia zarodka czyli 1 - wczesna blastocysta, jeszcze nie wykształcona. 2- prawie pełna blastocysta, ale jeszcze blastocel ( o ile dobrze pamietam nazwę) zajmuje do 70-80% zarodka. 3 - blastocysta pełna- widać komórki z których powstanie dziecko i oddzielone komórki łożyska. 4- bardzo duza blastocysta napiera na otoczkę. 5 - wychodząca z otoczki blastocysta. 6 - blastocysta poza otoczką gotowa do implantacji to raczej 1dpt czyli 6 dniu „życia”.
piersza litera ocenia komórki z których powstanie zarodek - jeżeli są symetryczne, gęstoupakowane, jest ich duzo to A.
Jezeli jest ich niewiele ale są symetryczne, lub niesymetryczne to B
Jeżeli jest mało komórek, słabo upakowane, niesymetryczne, z oznakami degradacji obumarcia. Klasa C.
Tak samo jest z oznaczeniem komórek z których powstanie lozysko A, B, C
Czyli 5AA to bardzo ładny zarodek wychodzący z otoczki ma wysoki potencjał rozwojowy. Piękne komórki z których powstanie człowiek oraz dobre komórki odpowiadające za implantację. Chociaż zarodek wyglada ksiazkowo to nie zawsze takie zarodki się implantują. Nieprzebadane 5AA to współczynnik implantacji 55%. No, ale to zależy od wieku itp.
Natomiast zarodek 1AA w tym samym czasie - opóźniony jak na 5 dobę słaby może potencjał przyzyciowy, albo jakieś problemy ma z integracją DNA. Na przykład zarodki żeńskie muszą zintegrować chromosom x i y a męskie tez dwa, ale takie same a nie różne. Co może być łatwiejsze...
Ogółem zarodków klasy C czyli 1CC, 2CC się nie podaje. W wielu klinikach za granicą takie zarodki uważa się za nie rokujące. No, ale w PL prawo zabrania niszczenia zarodków i dlatego czasem podawane są zarodki które maja statystycznie szanse mniejsze, niże wygrana w totka. Ogółem blastocysta 3BB jest minimum na 5 dobę. Czyli poniżej 3 zarodki słabo rokujące, poniżej B tez słabo rokujące. No, ale 2BB jest tylko trochę „opóźniony” i nadal moim zdaniem dobry. Rokuje lepiej moim zdaniem niż zarodek 4CB. Chociaż co my wiemy o „dobrych” zarodkach nie wiemy z jakich pochodzimy my :p

reklama
@kate_p7 czy u Ciebie na usg nadal widać krwiaka z którego krwawilas ? Duży był jak go znalazł? Co lekarz mowil czy on zagraża rozwojowi ciąży w drugim trymestrze?
Ja prowadzę ciąże w szpitalu, na usg muszę mieć skierowanie. Ale po odstawieniu accardu nie plamie nawet...
Krwiak jest daleko od dzieci nie zagrażał ciąży. Umiejscowienie krwiaka ma znaczenie.

Do góry