reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziękuje kochana 😘 niestety nigdy szału nie było, 10, 7, 8 i z ostaniej 4 komórki. Raz ciąża pozamaciczna po transferze ( 10 lat temu) dziś mi lekarz powiedział, ze może mam endometriozę skoro pozamaciczna była🧐🧐🧐, raz biochemiczna. Czas pokaże co nas teraz czeka
Wytłumaczcie mi jak dochodzi do ciąży pozamacicznej po transferze ? PrEciez zarodek wprowadzają do macicy ? Ja miałam pozamaciczna 6 miesięcy temu ale ciąża była naturalna i niestety przez zrosty zatrzymała się w jajowodzie . Może mnie ktoś oświecić ? Przy invitro tez może dojść do cp?

reklama
Wytłumaczcie mi jak dochodzi do ciąży pozamacicznej po transferze ? PrEciez zarodek wprowadzają do macicy ? Ja miałam pozamaciczna 6 miesięcy temu ale ciąża była naturalna i niestety przez zrosty zatrzymała się w jajowodzie . Może mnie ktoś oświecić ? Przy invitro tez może dojść do cp?
Po in vitro jest troszkę większa szansa na CP. Bo zarodek może się nadal przemieszczać. Ja miałam przez to usunięty prawy jajowod.

Oj dawno mnie tu nie było....
@kate_p7 a jak Twoje maluchy ?!
Maluchy rosną :-) pani w warzywniaku zapytała dziś mojego męża ile jeszcze mi zostało do rozwiazania. No bo wyglądam jak by to niedługo miało być chyba... A mąż ze jeszcze nawet połowy nie ma tylko dwa pasażery są:-) Wiec rosnę chyba szybko. A jak u Ciebie? Jak samopoczucie?

Może, zarodek jest w takim płynie i "szuka "sobie miejsca także zawsze jest szansa na cp ;(

Mam już wszystko opłacone i jestem w programie miejskim. Jak przerwę to oddadzą nawet nie połowę, stracę dofinansowanie i i tak nie będę już miała refundacji leków;(.
Także chyba nie ma sensu ;(
Amh 2.98 też mi spadło z.4.3
Może tylko 4 pecherzyki ale może świetnej jakości. Może z tego 4 komórki będą i 4 zarodki. In vitro jest przewrotne. Możesz mieć 10 komórek i 1 zarodek, albo 4 oocyty i 2 świetne zarodki. Odwrotu nie ma jak piszesz z refundacją wyjdzie wam 5tys za program. 4 komórki to realna szansa na dziecko, mniejsza niż 10 ale nadal szansa. Inaczej sobie to wyobrażałaś ale to nie znaczy, ze już wszystko skreślone. U mnie jak szło po jak gruzie to było finał był zaskakujący. Oby u Ciebie było tak samo:-)

reklama
Przy in vitro częściej dochodzi do cp mimo, ze zarodek umieszczany jest w macicy. Częściej - chyba 5% ciąż niż w spontanicznych 2%. Ze względu na wysoki poziom estradiolu rzeski mogą w jajowodzie miec ruch o odwrotnym kierunku i wciągnąć zarodek z macicy. Zarodki umieszczane są w macicy, ale one rolują sobie po endonetrium w poszukiwaniu miejsca i mogą sobie powędrować. Jest tez teoria o tym, ze niektóre kobiety mają zaburzoną prace tych rzęsek i komórka tak jak zarodek jest wciągana głębiej do jajowodu a nie wypychana. Powodem tez są zrosty ale to w ciążach spontanicznych gdzie jajowodem gdzie zapłodnionych oocyt wędruje około 4 dnia do macicy. Jak utknie w 4 dniu to w 5-6 dniu zaczyna się implantować gdzie może...

Do góry