Margoolcia
Fanka BB :)
Robią je razem a wynik uwzględnia USG i badanie z krwi. Stąd może uznałam to za całość.Pappa to badanie z krwi a Ty piszesz o usg genetycznym które jest osobnym badaniem
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Robią je razem a wynik uwzględnia USG i badanie z krwi. Stąd może uznałam to za całość.Pappa to badanie z krwi a Ty piszesz o usg genetycznym które jest osobnym badaniem
Teraz to trzeba zrobić jak naj częściej płodowe DNA. Nie ma wyjścia.Nifty i tego typu badania daja 99%-99,8% pewnosci jesli chodzi o ZD, ale w przypadku wysokiego ryzyka i tak musisz zrobic badanie inwazyjne, bo tylko takie dawalo prawo do terminacji. Od wczoraj nie daje.
Na moim przykladzie nie trzeba bylo sobie tego wyobrazac - dalam wam wszystko na tacy Ale to trzeba miec w sobie Ty tego nie masz wiec chyba ci bzik nie groziWyobraź sobie że przychodzisz do kliniki a tam od razu dają Ci 2 kaftany - dla ciebie i męża. Potem pani z recepcji pokazuje jak wiązać żeby było wygodnie i takie tam Taki must have do in vitro
Ja robilam Sanco - dawniej Nifty i do tej pory pamietam jak odbieralam wyniki i plakalam bo sie balam przeczytac A genetyka znalazlam w centrum Łodzi w Salve tego samego dniaRobilas NIFty juz ?? Czyli wynik na dniach?? Kurna jak juz aie trzęsę na sama mysl.. mi moj gin polski zadzwoni omówić wynik zanim mi go wyśle... A właśnie w TV tylko słyszę o ciążach z genetycznymi wadami płodu... na moją wyobraźnię to jak woda na młyn
U mnie w klinice taki jestI psycholog w każdej klinice w pakiecie, za darmo i obowiązkowy...
badają wolne dna ale łożyska. Stąd nigdy nikt na tej podstawie nie postawi diagnozy. Bo łożysko może być mozaiką A dziecko zdrowe,rzadko ale może się zdarzyć. Amnio bada płyn owodniowy czyli komórki której są komórkami dziecka . pappa bada natomiast poziom białka i hcg w twojej krwi (nie dna ). latami obserwowali wyniki i na podstawie statystyki wynikow badań określają ryzyko.@kate_p7 czy Ty robilas NiftyPro?? Ja mam mieć pobrana krew za 2 tygodnie w piątek to będzie 9t6d. Czytam ze wynik wskazuje niskie badz wysokie ryzyko a w przypadku wysokiego ryzyka należy wykonać inwazyjne badanie aby mieć 100% pewnosc. Zastanawia mnie wobec tego czym ono rozni się od badania PAPPA skoro ono tez bada prawdopodobieństwo?? Myslala ze te badania jak NIFTY dają niemalże 100% pewnosc i amniopunkcja nie jest wtedy potrzebna... Co o tym sądzisz?
Pappa czyli test podwójny bada poziom białka i bety jest taki chemiczny... NIPT to wyizolowanie DNA dziecka i zbadanie ilosci chromosomów. Te przypadki gdzie NiPT się myli to mozaikowości matki, albo dziecka. Ja robiłam NACE i selektywność testu jest 99,92% wynikow fałszywie pozytywnych z ZD masz 0,3%. Ogółem zawsze jest ryzyko, ze ten test może się mylić, ale 0,3% to jest prawie 0. Pappa bada markery chemiczne, a to bada markery genetyczne. Chcesz 100% to amniopunkcja.@kate_p7 czy Ty robilas NiftyPro?? Ja mam mieć pobrana krew za 2 tygodnie w piątek to będzie 9t6d. Czytam ze wynik wskazuje niskie badz wysokie ryzyko a w przypadku wysokiego ryzyka należy wykonać inwazyjne badanie aby mieć 100% pewnosc. Zastanawia mnie wobec tego czym ono rozni się od badania PAPPA skoro ono tez bada prawdopodobieństwo?? Myslala ze te badania jak NIFTY dają niemalże 100% pewnosc i amniopunkcja nie jest wtedy potrzebna... Co o tym sądzisz?
Serio łożyska? Wydaje mi się, ze płodu. Przy PGS badają komórki łożyska - trofoblastu. Ale dawaj artykuł to się dokształce:-)badają wolne dna ale łożyska. Stąd nigdy nikt na tej podstawie nie postawi diagnozy. Bo łożysko może być mozaiką A dziecko zdrowe,rzadko ale może się zdarzyć. Amnio bada płyn owodniowy czyli komórki której są komórkami dziecka . pappa bada natomiast poziom białka i hcg w twojej krwi (nie dna ). latami obserwowali wyniki i na podstawie statystyki wynikow badań określają ryzyko.
Ja nie pisze o pappie tylko o badaniach wolnego plodowego dna.Dodatkowo pappa sprawdza budowę narządów np serca, ciśnienie w łożysku i pomoże ocenic inne ryzyka zdrowotne aniżeli same zespoły chorób genetycznych.