reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

2ab to bardzo ładny zarodeczek i często transferowany. Wiele dziewczyn ma takie transferowane i transfery są pozytywne a sama morfologia nie ma wpływu na wadliwość zarodka, czyli 5aa moze być wadliwy a 4 bc moze być zdrowy, morfologia pokazuje tylko jak się zarodek rozwija a nie czy jest wadliwy.
Kazdy moze byc wadliwy, ale jest zaleznosc morfologii co do rokowania dla zarodka. To nie jest wyssane z palca. To ze nie podają klas pacjentom w wielu klinikach to już inna sprawa. Te wolniej rozwijające się blastki sa częściej płci żeńskiej.

reklama
2ab to bardzo ładny zarodeczek i często transferowany. Wiele dziewczyn ma takie transferowane i transfery są pozytywne a sama morfologia nie ma wpływu na wadliwość zarodka, czyli 5aa moze być wadliwy a 4 bc moze być zdrowy, morfologia pokazuje tylko jak się zarodek rozwija a nie czy jest wadliwy.
Morfologia jest jednak dość ważna i po coś jest ta ocena. Fakt wszystkie blastki nawet te literką C mogą dać ciążę, jednak porcentowo wskaźnik implantacji jest niższy.

Wg różnych opracowan wszystkie powyżej
Kazdy moze byc wadliwy, ale jest zaleznosc morfologii co do rokowania dla zarodka. To nie jest wyssane z palca. To ze nie podają klas pacjentom w wielu klinikach to już inna sprawa. Te wolniej rozwijające się blastki sa częściej płci żeńskiej.
U nas embriolog powiedział ,ze zarodek dobrej klasy dobrze się rozmroził nic nikt o morfologii nie mówił szczerze to nawet mnie to za bardzo nie interesowało .Jestem zdania ,ze ma być dobrze będzie ma być złe to nawet blastka 3AA nie da upragnionej ciąży trzeba wierzyć ,ze akurat ten co został podany będzie tym szczęśliwym upragnionym dzieckiem 🥰🥰 ja mam 2 BB która zaraz kończy 2 lata a drugi w brzuszki 2 AB i wierze ,ze będzie ciaza 🥰🥰

Oj ja też tak miałam, jeszcze po 1 transferze jak się okazało że się udało to już wogle, dłużej brałam leki i po 3 tygodniach w spodnie się ledwo mieściłam [emoji85] śmiałam się do męża że bardzo szybko będzie u mnie brzuch widać... Ja osobiście brałam tylko estrofem.
Ja się przygotowałam na przytycie po tych wszystkich lekach a wyszło zupełnie odwrotnie i schudłam [emoji848]

U nas embriolog powiedział ,ze zarodek dobrej klasy dobrze się rozmroził nic nikt o morfologii nie mówił szczerze to nawet mnie to za bardzo nie interesowało .Jestem zdania ,ze ma być dobrze będzie ma być złe to nawet blastka 3AA nie da upragnionej ciąży trzeba wierzyć ,ze akurat ten co został podany będzie tym szczęśliwym upragnionym dzieckiem 🥰🥰 ja mam 2 BB która zaraz kończy 2 lata a drugi w brzuszki 2 AB i wierze ,ze będzie ciaza 🥰🥰
Ale nikt Ci nie mowi ze Twoje zarodki mają male szanse albo zadne. Piszemy tylko o statystyce. Wolniejsze blastki to częściej dziewczynki co u Ciebie jak widać sie potwierdza. Gorzej jak w morfologii jest oznaczenie C bo nawet zdrowy zarodek moze sobie nie poradzić jesli trofoblast ma dużą fragmentacje. U Ciebie A i B wiec bardzo dobre I dobre.

Dziewczyny dziekuje za dobre mysli ;) Wszystko jest dobrze ;) Natalka ma juz 1,5 kg, wiekowo zgadza sie z transferem co do dnia ;) Szyjka macicy juz nie grozna jak powiedzial w tym tygodniu a i tak jest tak głęboka ze recznie nie mogl dosiegnac ;) Na anemie nic nie dostalam tylko dieta - zielona pietruszka i sok z porzeczki ;) Jesli chodzi o leukocytoze to w ciazy takie wyniki sa mozliwe ale one sie jeszcze pogorsza i wyniki do powtorzenia a za 3 tygodnie kontrola i wtedy leki ;) Dlugo ja badal, mierzyl ;) Powiedzial to samo co poprzedni malutka jest ulozona posladkowo i miednicowo wiec napewno cesarka poza tym mowil ze u mnie to bylo wiadomo od poczatku, ze po tylu poronieniach on mi cesarki nie odmowi ;) Mala mi bardzo uciska na przepone i jak mam dusznosci do wtedy tzreba lezec na lewym boku ;) Leki caly czas bez zmian i fraxi i acard i caly prog dopchowowo i doustnie i dopegyt na cisnienie. Ucieszyl sie bardzo z krzywej cukrowej nawet cos tam pozartowal o podatku ;) Mam nie robic nic na sile, lezec, odpoczywac, jesc normalnie ;)

Cześć dziewczyny Jestem tutaj nowa. Potrzebuje waszej pomocy. Zastanawiamy się z mężem nad in vitro. Czy są tutaj dziewczyny które podeszły do in vitro w warszawie? Czy możecie mi powiedzieć w jakich klinikach? na co zwrócić uwagę? o co pytać? jakiegoś lekarza może wybitnie polecacie? Gdyby któraś z was mogła opisać procedurę i czy to bolesne. Co się dzieje z zarodkami które się podziela a nie zostaną mi "wszczepione"? Przepraszam za brak fachowego słownictwa.

Morfologia jest jednak dość ważna i po coś jest ta ocena. Fakt wszystkie blastki nawet te literką C mogą dać ciążę, jednak porcentowo wskaźnik implantacji jest niższy.
Oczywiście, że morfologia jest bardzo ważna, ja nie napisałam, ze nie jest. Napisałam tylko, że morfologia nie ma związku z wadliwością zarodka. Lepsze morfologicznie zarodki lepiej rokują ponieważ lepiej się rozwijają, w związku z tym jest większa szansa na ich ładny dalszy rozwój, ale ładnie rozwinąć może się zarodek wadliwy a ten zdrowy może się nie rozwinąć, (po prostu lub chociażby dlatego, że komórka jajowa była słaba)

Ale nikt Ci nie mowi ze Twoje zarodki mają male szanse albo zadne. Piszemy tylko o statystyce. Wolniejsze blastki to częściej dziewczynki co u Ciebie jak widać sie potwierdza. Gorzej jak w morfologii jest oznaczenie C bo nawet zdrowy zarodek moze sobie nie poradzić jesli trofoblast ma dużą fragmentacje. U Ciebie A i B wiec bardzo dobre I dobre.
Powiem Ci ,ze fajnie by było mieć jeszcze jedna córkę hehe 🥰🥰a Ty jaki miałaś teraz zarodek transferowany ?

reklama
Do góry