reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Proszę nie oferuj wyroków i danych na podstawie swoich własnych przekonań tylko źródeł naukowych. Tak jak ja to robie :

Conclusions​

Early β-hCG measured 5-6 days after ET is very predictive of successful pregnancies in blastocyst cycles in both fresh and FET cycles. A positive test is associated with about a 75% chance of a live birth. In the fresh group, an early negative β-hCG was 100% predictive of no pregnancy, but in the FET group an early negative in the FET group which was positive on days 9-11 led to a live birth in only 5% of cases. Women undergoing fresh cycles using blastocyst ET who have a negative β-hCG test on days 5-6 can safely stop their progesterone supplementation and assume this is a failed cycle. I
Jeżeli nie ma bety w 6dpt w cyklach nie mrożonych zarodków to wiadomo ze transfer się nie udał. (2018) w przypadku mrożonych zarodków mówią o tym, ze beta 9-11dpt to 5% szans. To skąd u Ciebie te 20% ? Jeżeli chcesz dyskusji to poproszę fakty i mocne dane a nie opinie i przekonania. Co jest oczywistością ze przekłada się pozna implantacja na poziom bety.
VOLUME 110, ISSUE 4, SUPPLEMENT , E263-E264, SEPTEMBER 01, 2018
Dobrze wiesz w bazie jest multum publikacji. Nie mam już ochoty do tego wracać. Ja zaczynałam oznaczenia bety od 7 dpt. Miałam bardzo niskie wartości. Następne oznaczenie już sugerowało klapę. Dokładnie moje niskie poziomy z 7 a zwlaszcza 9 dpt sugerowały jakieś 20% szans, są na ten temat publikacje. Przecież nie pisaliśmy o becie " 0 " tylko o jej niskich wartościach i przyrostach, a ty cytujesz przez siebie wybrana pracę i zerowych wartościach bety.
Nie mam czasu teraz szukać, może kiedyś wrzucę. Lecę kaszę gotować 😜

reklama
Gonal jest syntezowany chyba a menopur izolowany z moczu :p czyli nie jest syntetyczny niby lepszy. No, ale stymulację trzeba umieć poprowadzić, czyli dostosować dawki i zakończyć w odpowiednim momencie. A czemu się nie udało wcześniej? Mało zarodków?
Z 13 komórek tylko 6 było dojrzałych, zaplodniły się tylko 2 ale od razu przestały się rozwijać. Także nic nie mieliśmy

Z 13 komórek tylko 6 było dojrzałych, zaplodniły się tylko 2 ale od razu przestały się rozwijać. Także nic nie mieliśmy
Czyli masz podobny problem do mnie. U mnie pierwsza stymulacja to 23 pecherzyki a 17dojrzalych komórek. Potem bylo na 16/6 a kolejna stymulacja 17/7 czyli komórki były ale nie potrafili mnie wystymulowac. Stymulację znowu poprowadził ten pierwszy lekarz i na 20 pęcherzyków było 16 komórek. Zatem da się :-) u nas z zapłodnieniem było tak, ze ICSI były najsłabsze zarodki, po IMSI lepsze a po FAMSi wyszły najlepsze. Tylko u nas jest czynnik męski i wysoka fragmentacja DNa. Famsi obniża fragmentację chyba do 10% ale badań nigdzie nie ma:-) Ja jeszcze przed stymulacja brałam DHEA ale krótko bo przy wysokim AMH się tego nie bierze. Za to brałam koenzym przez 2 miesiące zaczynałam od 60mg a skończyłam chyba na 200mg na dzien. Kwas foliowy i zaryzykowałam z l-karnityną. Wyczytałam o eksperymentalnej metodzie i stwierdziłam ze próbuje:-) wiec maksymalizacja:-) tez pomyślcie o IMSI bo wtedy wybiera się lepsze plemniki. Może IVM rescue jeżeli znowu będzie duzo niedojrzałych. Przy IMSI tez powinno być więcej zapłodnień.

A w ogóle, to nastawiałam się na jakieś globulki dopochwowe, a dostałam aplikatory- Crinone. Jeszcze czekają, ale wstępnie zachwycona, że nie będę musiała sobie tam grzebać 🙃
Aaaa. @Evela.6 wpisz mnie proszę w kalendarz pierwsza weryfikacja 20.01 ☺️
ja tam aplikatory z luteiny wyrzuciłam od razu. wychodzi na to ze sobie lubię tam grzebać 😂 A serio to mi znacznie wygodniej palcem.

Ja Cię trochę pocieszę na swoim przykładzie 😉. Przy pierwszej stymulacji pobranych 12 komórek wyszła tylko 1 blastka, reszta przestała się rozwijać.
Druga stymulacja, inne leki, też pobrano 12 komórek i uzyskano az 5 ładnych blastek🙂
Aha, i przy obu miałam dużo dojrzałych komórek, ale nie pamiętam ile🤔

Czyli masz podobny problem do mnie. U mnie pierwsza stymulacja to 23 pecherzyki a 17dojrzalych komórek. Potem bylo na 16/6 a kolejna stymulacja 17/7 czyli komórki były ale nie potrafili mnie wystymulowac. Stymulację znowu poprowadził ten pierwszy lekarz i na 20 pęcherzyków było 16 komórek. Zatem da się :-) u nas z zapłodnieniem było tak, ze ICSI były najsłabsze zarodki, po IMSI lepsze a po FAMSi wyszły najlepsze. Tylko u nas jest czynnik męski i wysoka fragmentacja DNa. Famsi obniża fragmentację chyba do 10% ale badań nigdzie nie ma:-) Ja jeszcze przed stymulacja brałam DHEA ale krótko bo przy wysokim AMH się tego nie bierze. Za to brałam koenzym przez 2 miesiące zaczynałam od 60mg a skończyłam chyba na 200mg na dzien. Kwas foliowy i zaryzykowałam z l-karnityną. Wyczytałam o eksperymentalnej metodzie i stwierdziłam ze próbuje:-) wiec maksymalizacja:-) tez pomyślcie o IMSI bo wtedy wybiera się lepsze plemniki. Może IVM rescue jeżeli znowu będzie duzo niedojrzałych. Przy IMSI tez powinno być więcej zapłodnień.
Dzięki za tyle informacji. My leczymy się w UK więc szału tu nie ma. Dostalismy aż ICSI😉
Co do supli to trochę ich łykam, czasem myślę że chyba przesadziłam bo mam Dhea 50mg, Lkarnityna, koenzym q10, folik, vit d, inositol i jeszcze extract z granatów 😱 Poszłam na całość

Ja Cię trochę pocieszę na swoim przykładzie 😉. Przy pierwszej stymulacji pobranych 12 komórek wyszła tylko 1 blastka, reszta przestała się rozwijać.
Druga stymulacja, inne leki, też pobrano 12 komórek i uzyskano az 5 ładnych blastek🙂
Aha, i przy obu miałam dużo dojrzałych komórek, ale nie pamiętam ile🤔
Czyli Twoja druga stymulacja była całkiem owocna 😉 dalaś mi trochę nadziei, dzięki 😘

Też biorę dhea a amh mam dobre , lekarz przed wdrożeniem suplementacji zalecił zbadanie poziomu i na tej podstawie zalecił dawkę.
Biorę koenzymQ10 100 mg, myślisz że zwiększyć do 200 ?

reklama
Też biorę dhea a amh mam dobre , lekarz przed wdrożeniem suplementacji zalecił zbadanie poziomu i na tej podstawie zalecił dawkę.
Biorę koenzymQ10 100 mg, myślisz że zwiększyć do 200 ?
To bada się poziom Dhea? Kurde, mi te suple zaproponował lekarz jeszcze w tej starej klinice ale nic nie mówił żeby coś badać. Ja biorę 25mg a czasem po dwie tabletki czyli 50mg i boję się że może przesadziłam czy coś 😱
A jakie masz amh? Ja mam teraz słabe 1,15

Do góry