JA tez myslalam ze jak wyeliminuje make to bedzie ok. Dopiero dlugie studiowanie na tema cukrow nauczylo mnie kilku zdrowych zasad. Dodam ze cukrami zaczelam sie ineresowac po 3 nieduanych transferach w tym poronieniach kiedy okazalo sie ze mam bardzo wysoka IO. Ani jeden ekarz nie zproponowal mi tego badania bo bylam szczupla. Do tego nie kazdy diabetolog wierzy w IO - niekotrzy uwazaja ze to teraz taka moda
A to zwyczajnie poczatki cykrzycy typu 2 a u mnie w rodzinie po koleji cukrzycy... W pewnym momencie cale dlonie mialam poklute od glukometru uparcie dazac do poznania jak moj organizm na co reaguje. Pocaatkowo popelnialam duze bledy liczac tylko indeks glikemiczny a teraz nauczylam sie jesc z ladunkiem bo: Całkowite wykluczenie cukru z diety jest niemożliwe. Owoce, warzywa, a nawet rośliny strączkowe zawierają trochę cukrów. Sztuką jest obniżenie obciążenia glikemicznego. ładunek glikemiczny jest oszacowaniem, ile węglowodanów w danym pokarmie lub posiłku podniesie poziom cukru we krwi po jego zjedzeniu . Chcesz stopniowo zwiększać poziom cukru we krwi i insuliny, zamiast powodować gwałtowne wzrosty i spadki. Prosty przyklad to arbuz - indeks glikemiczny kosmiczny ale juz ladunek niski. Trzeba sie tez nauczyc co z czymm jesc albo co zjesc zeby ten cukier obnizyc
wtedy ta dieta sprawia duzo przyjemnosci bo jest smaczna i prosta. Ja w ciazy dodatkowo mialam problem bo nie moge jesc pelnoziarnistych produktow. Od nasionek mnie zaraz wysadza i mam swedzenie na calym ciele i to takie ze mialam podejrzenia cholestazy ciazowej ALE ZA TO jak zrobilam proby watrobowe to wyszly tak piekne jak u dziecka i lekarz powiedzial ze jeszcze nie widzial u doroslej osoby i to w ciazy takich wynikow
Jakby nic smazonego i ciezkiego nie jadla - a ja jaddlamm oj jadlam czasami paczucsie
Sstaraj sie unikac przetworzonych produktow i wzmacniaczy smaku ja po jakims czasie stwierdzilam ze wlasnie smak jest lepszy bez tych wszystkich barwnikow itylko na naturalnej bazie produktow. Ale to tez przychodzi z czasem
Noooooo i nie da sie zaprzeczyc ze RUCH to najlpeszy spalacz cukrow jak i cisnienia