reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

U nas automatycznie dostajesz refundacjie na clexane. Jeśli jesteś w ciąży i masz covid + .
Jeśli rodzisz i w tym momencie masz covid + dostajesz dziecko do pokoju i dajesz mu cyc- w Pl lekko inne zalecenia. Ale co kraj to obyczaj ja mówię jak jest tu .
Ja bym się bała skazy krwotocznej tym bardziej, ze robiłam panel genetyczny na trombofilie i nie mam wskazań do heparyny. Trochę dziwne, ze podają jak leci wszystkim. Jest coś takiego jak małopłytkowości wywołana heparynami a możliwe powikłania to wylew do mózgu.

reklama
Ja bym się bała skazy krwotocznej tym bardziej, ze robiłam panel genetyczny na trombofilie i nie mam wskazań do heparyny. Trochę dziwne, ze podają jak leci wszystkim. Jest coś takiego jak małopłytkowości wywołana heparynami a możliwe powikłania to wylew do mózgu.
Widać bilans zysków i strat wychodzi im na + 🤣😉 .Jeśli w ciąży zaczynają Ci wychodzić żylaki, bolą i takie tam - też dostaniesz clexane refundowane

Widać bilans zysków i strat wychodzi im na + 🤣😉 .Jeśli w ciąży zaczynają Ci wychodzić żylaki, bolą i takie tam - też dostaniesz clexane refundowane
A national expert committee endorsed by the Spanish Society of Thrombosis and Haemostasis has built an algorithm for clinical management of pregnancy‐associated VTE, adapted to the current SARS‐CoV‐2 pandemic (Appendix S1). It is important to update VTE risk factors that may worsen the severity of COVID‐19 in pregnant women. Due to its role in promoting hypercoagulability, SARS‐CoV‐2 infection is included as an independent risk factor for VTE.

We propose: (1) in asymptomatic women with SARS‐CoV‐2 exposure, to reassess for VTE risk factors during pregnancy and puerperium, provide recommendations for isolation at home, and instruct the patient to contact a healthcare center or maternity unit if symptoms appear; and (2) in women suspected of COVID‐19 with mild‐to‐moderate symptoms, to reassess for VTE risk factors and clinical severity, and monitor at home every 48–72 h via telephone contact. Pregnant women hospitalized for suspected COVID‐19 with severe symptoms or any obstetric complications should be given a prophylactic weight‐adjusted dose of heparin during admission and 1 month after discharge to prevent VTE. Due to the greater risk of VTE during the third trimester, extending prophylaxis until delivery and up to 6 weeks postpartum should be considered. Severe illness in a suspected COVID‐19 patient should be managed as a confirmed SARS‐CoV‐2 infection.

Jeżeli dobrze zrozumiałam w. Hiszpanii zalecenia są takie same jak w PL w przypadku ciężkich objawów covid jest heparyna. W przypadku bez objawowego - izolacja. Gdy średni lub lekki - kontakt co 48-72h z lekarzem i izolacja.
Edit: wiesz może coś źle zrozumiałam bo ciężko mi się myśli. A wytyczne może macie nieoficjalne. A Ty masz heparynę w ciazy?

Ostatnia edycja:
Jeżeli dobrze zrozumiałam w. Hiszpanii zalecenia są takie same jak w PL w przypadku ciężkich objawów covid jest heparyna. W przypadku bez objawowego - izolacja. Gdy średni lub lekki - kontakt co 48-72h z lekarzem i izolacja.
Edit: wiesz może coś źle zrozumiałam bo ciężko mi się myśli. A wytyczne może macie nieoficjalne. A Ty masz heparynę w ciazy?
Tak ja z Marcelina całą ciążę na heparynie i teraz również całą ciążę na clexane 0.4 + Acard .
Pytałem mojego lekarza co robią gdxy ciąża i covid + i byłam na forum ciężarnych z covid + . Nie czytałam oficjalnych zaleceń tylko tyle co powiedział mi lekarz i wyczytałam z forum .
Wogole to często dają tu heparyne 😂 po operacji też miałam zalecenia 10 dni clexane

Tak ja z Marcelina całą ciążę na heparynie i teraz również całą ciążę na clexane 0.4 + Acard .
Pytałem mojego lekarza co robią gdxy ciąża i covid + i byłam na forum ciężarnych z covid + . Nie czytałam oficjalnych zaleceń tylko tyle co powiedział mi lekarz i wyczytałam z forum .
Wogole to często dają tu heparyne 😂 po operacji też miałam zalecenia 10 dni clexane
Brałam heparynę bez wskazan. W bocianie dają wszystkim do transferu? Potem moja ginekolog nie odstawiła, ze względu na mój wiek wolała nie ryzykować. Miałam refundację. W szpitalu przez 3 miesiące leżenia, również kontynuowałam aż do porodu. Potem jeszcze przez kilka dni.

Brałam heparynę bez wskazan. W bocianie dają wszystkim do transferu? Potem moja ginekolog nie odstawiła, ze względu na mój wiek wolała nie ryzykować. Miałam refundację. W szpitalu przez 3 miesiące leżenia, również kontynuowałam aż do porodu. Potem jeszcze przez kilka dni.
Ja jestem w Bocianie, za trochę ponad tydzień mam transfer, to dam znać, jak to jest.

reklama
Do góry