reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja mam przyjaciółkę którą też idzie droga in vitro zaczęła wcześniej niż ja .
Ja zostałam mama po 6 latach wali ona po 8 walczyla dalej ....
Jest po 3 stymulacjach zaleceniach Pasniaka i innych cudach i bez efektów.
Ja teraz w 2 ciąży A ona czeka na AZ .
Powiedziałam jej kiedy się przygotowywałam do transferu i jaki był jego efekt .
Nie uważam że ja zranilam tym ....
Dalej rozmawiamy o wszystkim i niczym co jakiś czas pyta o ciążę.
Przecież to nie moja wina że jej się jeszcze nie udało.
Bylam w tej sytuacji, jako niestety bardziej doświadczona kolezanka w leczeniu niepłodności wszystkim polecalam klinika, sukcesem (tylko nie dla mnie) potem pomagałam w pierwszych tygodniach po porodzie bo pracuje na oddziale noworodkowym ale było to dla mnie bardzo trudne. Jak już dzieci wyrosly z czasu noworodkowego to nie powiem ze kontakt aie urwał ale ochładzał, bylo mi bardzo trudno i nie chcialam się tak zmuszać.
Teraz jest odwrotna syt i dalej mam kolezanki starające się o dzieci ale napialam im wprost co i jak ja się czułam i że zrozumiem wszystko co zadecydują. Nie epatuje ciążą w rozmowach, tylko jak zapytają, wiem że się ze mną cieszą, starania nasze trwały 8 lat ale też nie chce komuś sprawiać przykrości

Wow no to zaszalas!! A dobrze pamietam ze chcialas zrezygnowac i jednaj wrocilas? Co zmieniliscie vs poprzednia stymulacja i transfery? ❤️❤️
Właśnie trzecia stymulacja to było kombinowanie bo poszłam krótkim protokołem. Niby mała ilość komórek i powinny być lepszej jakości, ale krótki protokół gorzej przygotowuje endonetrium. Zawsze był długi protokół i teraz tez. Przez całą stymulację przypominałam lekarzowi, ze jest problem z dojrzałością komórek zawsze mimo małych dawek rekrutuje się ok. 20. Przy pierwszej stymulacji znalazł sposób tym razem zrobił to samo na 20 komórek miałam 16 dojrzałych i tyle zapłodnilismy. Przy pierwszej stymulacji chyba 22 i 17 dojrzałych a potem 6 i ostatnio 7 - to mało jak zarodki są słabe. Zastosowaliśmy jak kiedyś FAMSi bo to jest jeszcze lepsze, niż IMSI dla nas ICSI to za mało. Jest wysoki poziom fragmentacji DNA i to powoduje różne anomalie genetyczne w zarodkach a i problem z zapłodnieniem komórek. FAMSi to trochę działa jak separacja magnetyczna usuwasz plemniki z uszkodzoną chromatyną np. Plemniki o fragmentacji 20% się nie przesilzgną;-) Z czego lekarzowi tez przypominałam o FAMSI bo oni idą tak sztampowo, ze wpisał nam ICSI. No, ale słuchał ;-) ja mówiłam w czym problem i rozwarzalismy opcje nawet PGS.

Właśnie trzecia stymulacja to było kombinowanie bo poszłam krótkim protokołem. Niby mała ilość komórek i powinny być lepszej jakości, ale krótki protokół gorzej przygotowuje endonetrium. Zawsze był długi protokół i teraz tez. Przez całą stymulację przypominałam lekarzowi, ze jest problem z dojrzałością komórek zawsze mimo małych dawek rekrutuje się ok. 20. Przy pierwszej stymulacji znalazł sposób tym razem zrobił to samo na 20 komórek miałam 16 dojrzałych i tyle zapłodnilismy. Przy pierwszej stymulacji chyba 22 i 17 dojrzałych a potem 6 i ostatnio 7 - to mało jak zarodki są słabe. Zastosowaliśmy jak kiedyś FAMSi bo to jest jeszcze lepsze, niż IMSI dla nas ICSI to za mało. Jest wysoki poziom fragmentacji DNA i to powoduje różne anomalie genetyczne w zarodkach a i problem z zapłodnieniem komórek. FAMSi to trochę działa jak separacja magnetyczna usuwasz plemniki z uszkodzoną chromatyną np. Plemniki o fragmentacji 20% się nie przesilzgną;-) Z czego lekarzowi tez przypominałam o FAMSI bo oni idą tak sztampowo, ze wpisał nam ICSI. No, ale słuchał ;-) ja mówiłam w czym problem i rozwarzalismy opcje nawet PGS.
Hmm kurde to u nas ta fragmentacja jest ok. Zawsze duzo komorek wszystkie zapladniane ale nie tak duzo zarodkow i nie super jakosci:/

Wow gratuluje! Czy moglabym na priv prosic o namiary na lekarza i klinike do ktorej trafilas z KD?

Ewunka a w jakiej klinice sie leczylas? Jaki lekarz? I jaka u was byla przyczyna dlaczego ivf? Jaki to zestaw lekow mials?
Super - ❤️
Klinika w Hiszpani quiron Pozuelo.
Endometrioza 4 st
Prolutex na godzinę przed transferem
Atosiban przed transferem
Duzzzzo progesteronu
Akard
Clexane 0.4
Witamina K w zastrzykach przed ET

reklama
Do góry