reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja mam przyjaciółkę którą też idzie droga in vitro zaczęła wcześniej niż ja .
Ja zostałam mama po 6 latach wali ona po 8 walczyla dalej ....
Jest po 3 stymulacjach zaleceniach Pasniaka i innych cudach i bez efektów.
Ja teraz w 2 ciąży A ona czeka na AZ .
Powiedziałam jej kiedy się przygotowywałam do transferu i jaki był jego efekt .
Nie uważam że ja zranilam tym ....
Dalej rozmawiamy o wszystkim i niczym co jakiś czas pyta o ciążę.
Przecież to nie moja wina że jej się jeszcze nie udało.
Bylam w tej sytuacji, jako niestety bardziej doświadczona kolezanka w leczeniu niepłodności wszystkim polecalam klinika, sukcesem (tylko nie dla mnie) potem pomagałam w pierwszych tygodniach po porodzie bo pracuje na oddziale noworodkowym ale było to dla mnie bardzo trudne. Jak już dzieci wyrosly z czasu noworodkowego to nie powiem ze kontakt aie urwał ale ochładzał, bylo mi bardzo trudno i nie chcialam się tak zmuszać.
Teraz jest odwrotna syt i dalej mam kolezanki starające się o dzieci ale napialam im wprost co i jak ja się czułam i że zrozumiem wszystko co zadecydują. Nie epatuje ciążą w rozmowach, tylko jak zapytają, wiem że się ze mną cieszą, starania nasze trwały 8 lat ale też nie chce komuś sprawiać przykrości

Wow no to zaszalas!! A dobrze pamietam ze chcialas zrezygnowac i jednaj wrocilas? Co zmieniliscie vs poprzednia stymulacja i transfery? ❤️❤️
Właśnie trzecia stymulacja to było kombinowanie bo poszłam krótkim protokołem. Niby mała ilość komórek i powinny być lepszej jakości, ale krótki protokół gorzej przygotowuje endonetrium. Zawsze był długi protokół i teraz tez. Przez całą stymulację przypominałam lekarzowi, ze jest problem z dojrzałością komórek zawsze mimo małych dawek rekrutuje się ok. 20. Przy pierwszej stymulacji znalazł sposób tym razem zrobił to samo na 20 komórek miałam 16 dojrzałych i tyle zapłodnilismy. Przy pierwszej stymulacji chyba 22 i 17 dojrzałych a potem 6 i ostatnio 7 - to mało jak zarodki są słabe. Zastosowaliśmy jak kiedyś FAMSi bo to jest jeszcze lepsze, niż IMSI dla nas ICSI to za mało. Jest wysoki poziom fragmentacji DNA i to powoduje różne anomalie genetyczne w zarodkach a i problem z zapłodnieniem komórek. FAMSi to trochę działa jak separacja magnetyczna usuwasz plemniki z uszkodzoną chromatyną np. Plemniki o fragmentacji 20% się nie przesilzgną;-) Z czego lekarzowi tez przypominałam o FAMSI bo oni idą tak sztampowo, ze wpisał nam ICSI. No, ale słuchał ;-) ja mówiłam w czym problem i rozwarzalismy opcje nawet PGS.

Właśnie trzecia stymulacja to było kombinowanie bo poszłam krótkim protokołem. Niby mała ilość komórek i powinny być lepszej jakości, ale krótki protokół gorzej przygotowuje endonetrium. Zawsze był długi protokół i teraz tez. Przez całą stymulację przypominałam lekarzowi, ze jest problem z dojrzałością komórek zawsze mimo małych dawek rekrutuje się ok. 20. Przy pierwszej stymulacji znalazł sposób tym razem zrobił to samo na 20 komórek miałam 16 dojrzałych i tyle zapłodnilismy. Przy pierwszej stymulacji chyba 22 i 17 dojrzałych a potem 6 i ostatnio 7 - to mało jak zarodki są słabe. Zastosowaliśmy jak kiedyś FAMSi bo to jest jeszcze lepsze, niż IMSI dla nas ICSI to za mało. Jest wysoki poziom fragmentacji DNA i to powoduje różne anomalie genetyczne w zarodkach a i problem z zapłodnieniem komórek. FAMSi to trochę działa jak separacja magnetyczna usuwasz plemniki z uszkodzoną chromatyną np. Plemniki o fragmentacji 20% się nie przesilzgną;-) Z czego lekarzowi tez przypominałam o FAMSI bo oni idą tak sztampowo, ze wpisał nam ICSI. No, ale słuchał ;-) ja mówiłam w czym problem i rozwarzalismy opcje nawet PGS.
Hmm kurde to u nas ta fragmentacja jest ok. Zawsze duzo komorek wszystkie zapladniane ale nie tak duzo zarodkow i nie super jakosci:/

Wow gratuluje! Czy moglabym na priv prosic o namiary na lekarza i klinike do ktorej trafilas z KD?

Ewunka a w jakiej klinice sie leczylas? Jaki lekarz? I jaka u was byla przyczyna dlaczego ivf? Jaki to zestaw lekow mials?
Super - ❤️
Klinika w Hiszpani quiron Pozuelo.
Endometrioza 4 st
Prolutex na godzinę przed transferem
Atosiban przed transferem
Duzzzzo progesteronu
Akard
Clexane 0.4
Witamina K w zastrzykach przed ET

reklama
Do góry