reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

to znaczy że po obciążeniu wyniki miałaś nieprawidłowe a na czczo było okej? Twoim zdaniem powinnam zrobić krzywą cukrową i insulinową? czy jedną z nich? Bo ja ten temat dopiero zaczynam i nie ogarniam jeszcze...
Ja mam homa 1.4 chyba albo mniej. Mi ginekolog kazał zrobić krzywą cukrową i insulinową razem. W życiu się nie spodziewałam, że mi wyniki źle wyjdą. Jestem bardzo szczupła (a podobno pierwszy objaw to tycie i to, że się nie udaje schudnąć). Według wyników nie mam insulinooporości tylko hiperinsulinemię. Czyli za wysoką insulinę po obciążeniu. Ale i to i to leczy się dietą i metforminą. Za wysoki poziom insuliny może powodować brak owulacji (za każdym razem na monitoringu mam owu) albo kiepskie jajeczka. Tego nie sprawdzę 😏 Ja na razie próbuje dietą, bo metformina bardzo szkodzi na jelita, a ja od kilkunastu lat mam z nimi problem i nie chcę ich obciążać, ale jak wyniki mojego męża się poprawią albo nie i będzie in vitro to będę brać metforminę. Na razie i tak szanse na ciążę naturalną są minimalne, więc do lutego tylko dieta.

reklama
Ja nic ni miałam, kompletnie nic, zero....bo całe trzy miesiące leżałam w szpitalu. W sumie w dzisiejszych czasach to żaden problem. Ubranka można kupić w każdej chwili. Jedynie wózek najlepiej wybrać wcześniej, w sensie być na coś już zdecydowanym. Kosmetyki dla dziecka z tej paczki początkowej rozdawanej w szpitalu wystarczyły na około trzy miesiące, a sudocrem mam do tej pory😂 wanienkę mąż kupił po powrocie ze szpitala. Przy starszaku zakupy zrobiłam pod koniec 8 miesiąca.
No i spoko - ja chyba jednak jeszcze troszeczke poczekam ewentualnie zapoznam sie z asrotymentem ;) Przez chwile spanikowalam ale mysle ze jeszcze na spokojnie moge porobic ;)

Body dla noworodka najlepiej rozpnane po całości, ja nie lubię zakładanych ubrań przez głowę. Oczywiście tylko w pierwszym czy drugim miesiącu życia dziecka. Nie kupuj jakoś mega dużo, rozmiar 56 i 62. Rozmiar 68 to tak dla malucha 3 miesiące , u Ciebie to już będzie lato, kupisz wtedy coś z nowej kolekcji. Ja zawsze prałam ubranka po kąpieli, następnego dnia mogłam ich użyć. Po prostu zobaczysz co bedzie tobie pasowało. Ja jestem fanką body i polspiochow. Nie lubię pajacyków, potem jak córka była starsza to zakładałam jej tylko na noc. Od dawna śpi w piżamkach. Po prostu każda z nas ma swój sposób ubierania i nie ma sensu robienie mega zapasów. Lepiej kupić to co potrzebne na bieżąco.
68 moje zaczely nosic miedzy 4 a 5 miesiacem. Teraz ma pol roku i nadal 68 jest bardzo ok.

To jednak mam zrobić krzywą cukrowa i insulinową pomimo że cukier i insulina na czczo dają wskaźnik HOMA 1,29?🤔🤔
Ostatnio doktormagda (endokrynolog) pokazywała na Instagramie wyniki pacjentki, która miała wskaźnik homa 1,2. Czyli wszystko w jak najlepszym porządku. Po obciążeniu po drugiej godzinie wyszedł stan przedcukrzycowy i hiperinsulinemia. Może tak się nie dzieje za często, ale zdarza się. Więc sam wskaźnik homa podobno nie wnosi za wiele ;)

Body dla noworodka najlepiej rozpnane po całości, ja nie lubię zakładanych ubrań przez głowę. Oczywiście tylko w pierwszym czy drugim miesiącu życia dziecka. Nie kupuj jakoś mega dużo, rozmiar 56 i 62. Rozmiar 68 to tak dla malucha 3 miesiące , u Ciebie to już będzie lato, kupisz wtedy coś z nowej kolekcji. Ja zawsze prałam ubranka po kąpieli, następnego dnia mogłam ich użyć. Po prostu zobaczysz co bedzie tobie pasowało. Ja jestem fanką body i polspiochow. Nie lubię pajacyków, potem jak córka była starsza to zakładałam jej tylko na noc. Od dawna śpi w piżamkach. Po prostu każda z nas ma swój sposób ubierania i nie ma sensu robienie mega zapasów. Lepiej kupić to co potrzebne na bieżąco.
Ja w pierwszej kolejności popytam po znajomych i rodzinie co ewentualnie mają do oddania. Dopiero potem będę kupować. Na razie ogarniam szkole rodzenia.

reklama
Do góry