reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

to znaczy że po obciążeniu wyniki miałaś nieprawidłowe a na czczo było okej? Twoim zdaniem powinnam zrobić krzywą cukrową i insulinową? czy jedną z nich? Bo ja ten temat dopiero zaczynam i nie ogarniam jeszcze...
Ja mam homa 1.4 chyba albo mniej. Mi ginekolog kazał zrobić krzywą cukrową i insulinową razem. W życiu się nie spodziewałam, że mi wyniki źle wyjdą. Jestem bardzo szczupła (a podobno pierwszy objaw to tycie i to, że się nie udaje schudnąć). Według wyników nie mam insulinooporości tylko hiperinsulinemię. Czyli za wysoką insulinę po obciążeniu. Ale i to i to leczy się dietą i metforminą. Za wysoki poziom insuliny może powodować brak owulacji (za każdym razem na monitoringu mam owu) albo kiepskie jajeczka. Tego nie sprawdzę 😏 Ja na razie próbuje dietą, bo metformina bardzo szkodzi na jelita, a ja od kilkunastu lat mam z nimi problem i nie chcę ich obciążać, ale jak wyniki mojego męża się poprawią albo nie i będzie in vitro to będę brać metforminę. Na razie i tak szanse na ciążę naturalną są minimalne, więc do lutego tylko dieta.

reklama
Ja nic ni miałam, kompletnie nic, zero....bo całe trzy miesiące leżałam w szpitalu. W sumie w dzisiejszych czasach to żaden problem. Ubranka można kupić w każdej chwili. Jedynie wózek najlepiej wybrać wcześniej, w sensie być na coś już zdecydowanym. Kosmetyki dla dziecka z tej paczki początkowej rozdawanej w szpitalu wystarczyły na około trzy miesiące, a sudocrem mam do tej pory😂 wanienkę mąż kupił po powrocie ze szpitala. Przy starszaku zakupy zrobiłam pod koniec 8 miesiąca.
No i spoko - ja chyba jednak jeszcze troszeczke poczekam ewentualnie zapoznam sie z asrotymentem ;) Przez chwile spanikowalam ale mysle ze jeszcze na spokojnie moge porobic ;)

Body dla noworodka najlepiej rozpnane po całości, ja nie lubię zakładanych ubrań przez głowę. Oczywiście tylko w pierwszym czy drugim miesiącu życia dziecka. Nie kupuj jakoś mega dużo, rozmiar 56 i 62. Rozmiar 68 to tak dla malucha 3 miesiące , u Ciebie to już będzie lato, kupisz wtedy coś z nowej kolekcji. Ja zawsze prałam ubranka po kąpieli, następnego dnia mogłam ich użyć. Po prostu zobaczysz co bedzie tobie pasowało. Ja jestem fanką body i polspiochow. Nie lubię pajacyków, potem jak córka była starsza to zakładałam jej tylko na noc. Od dawna śpi w piżamkach. Po prostu każda z nas ma swój sposób ubierania i nie ma sensu robienie mega zapasów. Lepiej kupić to co potrzebne na bieżąco.
68 moje zaczely nosic miedzy 4 a 5 miesiacem. Teraz ma pol roku i nadal 68 jest bardzo ok.

To jednak mam zrobić krzywą cukrowa i insulinową pomimo że cukier i insulina na czczo dają wskaźnik HOMA 1,29?🤔🤔
Ostatnio doktormagda (endokrynolog) pokazywała na Instagramie wyniki pacjentki, która miała wskaźnik homa 1,2. Czyli wszystko w jak najlepszym porządku. Po obciążeniu po drugiej godzinie wyszedł stan przedcukrzycowy i hiperinsulinemia. Może tak się nie dzieje za często, ale zdarza się. Więc sam wskaźnik homa podobno nie wnosi za wiele ;)

Body dla noworodka najlepiej rozpnane po całości, ja nie lubię zakładanych ubrań przez głowę. Oczywiście tylko w pierwszym czy drugim miesiącu życia dziecka. Nie kupuj jakoś mega dużo, rozmiar 56 i 62. Rozmiar 68 to tak dla malucha 3 miesiące , u Ciebie to już będzie lato, kupisz wtedy coś z nowej kolekcji. Ja zawsze prałam ubranka po kąpieli, następnego dnia mogłam ich użyć. Po prostu zobaczysz co bedzie tobie pasowało. Ja jestem fanką body i polspiochow. Nie lubię pajacyków, potem jak córka była starsza to zakładałam jej tylko na noc. Od dawna śpi w piżamkach. Po prostu każda z nas ma swój sposób ubierania i nie ma sensu robienie mega zapasów. Lepiej kupić to co potrzebne na bieżąco.
Ja w pierwszej kolejności popytam po znajomych i rodzinie co ewentualnie mają do oddania. Dopiero potem będę kupować. Na razie ogarniam szkole rodzenia.

reklama
Do góry