reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

mistralka!! duphaston -wręcz przeciwnie ma pozytywny wpływ na organizm kobiety przygotowującej się czy będącej w ciąży. Jedynie to może być niekorzystny, że tak powiem w I połowie cyklu, czyli przed owulacją, gdyż hamuje jajeczkowanie w danym cyklu. To odpowiednik progesteronu, hormony kobiety wytwarzającego się w II połowie cylku, czyli po owulacji. Jest niezbędny do podtrzymania ciąży, gdy kobieta ma problemy z progesteronem

reklama
Mistralka, duphaston,czyli progesteron bierze sie przez 10dni na wywolanie @. Powinna przyjsc w ciagu 3 dni od odstawienia. U mnie niestety przeciagnelo sie do kolejnych 10 dni oczekiwana ale ,to bylo po ciazy biochemicznej i pewnie dlatego.
Po punkcji bedziesz go brala codziennie,az do odwolania. W takim wypadku ma on za zadanie ulatwic zagiezdzenie zarodka i utrzymac ciaze.
Co do lekow jakie mi przepisala lekarka po punkcji, to aspegic(aspiryna dla dzieci) , estima (progesteron) i innohep (zastrzyki przeciwzakrzepowe) te 3 do odwolania. Natomiast dostinex bralam przez 8 dni od punkcji a solupred przez miesiac. Leki przeciwbolowe 3Xdziennie doliprane i spasfon(rozkurczowe).

mistralka!! duphaston -wręcz przeciwnie ma pozytywny wpływ na organizm kobiety przygotowującej się czy będącej w ciąży. Jedynie to może być niekorzystny, że tak powiem w I połowie cyklu, czyli przed owulacją, gdyż hamuje jajeczkowanie w danym cyklu. To odpowiednik progesteronu, hormony kobiety wytwarzającego się w II połowie cylku, czyli po owulacji. Jest niezbędny do podtrzymania ciąży, gdy kobieta ma problemy z progesteronem
Czyli po odstawieniu,jak bede miala kolejny cykl i stymulacje moze to jakos niekorzystnie wplynac?
Ja od zawsze mam problemy z niskim progesteronem,problemy z menstruacja etc.;(

Mistralka, duphaston,czyli progesteron bierze sie przez 10dni na wywolanie @. Powinna przyjsc w ciagu 3 dni od odstawienia. U mnie niestety przeciagnelo sie do kolejnych 10 dni oczekiwana ale ,to bylo po ciazy biochemicznej i pewnie dlatego.
Po punkcji bedziesz go brala codziennie,az do odwolania. W takim wypadku ma on za zadanie ulatwic zagiezdzenie zarodka i utrzymac ciaze.
Co do lekow jakie mi przepisala lekarka po punkcji, to aspegic(aspiryna dla dzieci) , estima (progesteron) i innohep (zastrzyki przeciwzakrzepowe) te 3 do odwolania. Natomiast dostinex bralam przez 8 dni od punkcji a solupred przez miesiac. Leki przeciwbolowe 3Xdziennie doliprane i spasfon(rozkurczowe).

Dzieki Agus za wyjasnienie:)
Ja ten Duphaston biore juz 3 raz w swoim zyciu i nie mialam problemow z miesiaczka.Po odstawieni tak jak pisalas w przeciagu 3 dni przychodzilo krwawienie i dosc szybko sie konczylo jak na moje niby normalne miesiaczki!
Zapytalam bo moj maz nadgorliwy przeczytal gdzies w necie ze ten lek dziala poronnie!Wiec sie przerazilam i zaczelam zastanawiac czy go nie odstawic!!Uspokoilyscie mnie jednak,a maz niech sobie gada-pod nosem do samego siebie teraz:))))hehehehh

Nie Mistralka. Absolutnie nie. Bierzesz go teraz na wywołanie, potem odstawisz, dostaniesz@. A potem po stymulacji przed transferem, czy crio też pewno będziesz brała, właśnie na podtrzymanie ewentualnej ciąży, praktycznie zawsze nawet w naturalnych cyklach stymulowanych lekarz to przepisują, lub inny odpowiednik, właśnie w celu polepszenia endometrium, co ułatwia implantację, a potem podtrzymuje ciążę.

Mistralka - nie, nie może niekorzystnie wpłynąć na stymulację. Bo wraz z lekami na stymulacje podawane są tzw. analogi, czyli leki, które hamują naturalne działanie hormonów działając na przysadkę - ja miałam podawany Gonapeptyl wraz z zastrzykami stymulacyjnymi, ale różnie to jest robione zależnie od protokołu. Ja miałam krótki protokół.

Mistralka. Ja duphaston brałam właśnie na podtrzymanie ciąży. To progesteron, jak luteina, lutinus, tylko kombinacją chemiczną. A progesteronto niezdędnik kobiety w II połowie cyklu, bo przecież w każdym cyklu kobieta przygotowywuje się do ciąży(krwawienie miesięczne), a kiedy już zajdzie progesteron nie spada, jak przed okresem tylko dalej jest na wysokim poziomie, a okres wystąpi zawsze jedynie kiedy progesteron spadnie prawie do zera,dlatego po odstawieniu dostajesz @, zależy tylko, czy w 3 dniu po odstawieniu, czy później, zależy jakie masz stężenie, i kiedy osiągnie to zero.

Kinga ma rację. Wraz z lekami na stymulację podawane masz leki zahamowujące naturalne działanie hormonów, zresztą podczas stymulacji, przechodzimy burzę hormonalną, i też przecież chodzi o to by jajeczko się samo nie wydostało z pęcherzyka Grapha, oni sami panują nad organizmem, który w momencie stymulacji poddaje się działaniu zewnętrznemu, jakim są zastrzyki hormonalne.

widzę, że ile wątpliwości, pytań tyle odpowiedzi. Moim zdaniem w przypadku wszelkich pytań z lekami, odpowiedzi powinien udzielać tylko lekarz. Na pewno każda z was ma swojego, do którego ma zaufanie. A jeśli chciałybyście poznać opinię innego, albo uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania to jutro jest webinarium na ten temat. Tutaj wszelkie potrzebne info „In vitro skuteczniejsze od natury? – Jak rozumieć statystyki leczenia niepłodności” | Facebook i dziewczyny, głowa do góry.

reklama
Aga bardzo się cieszę, że dobrze się czujesz. Już trzymam kciuki za poniedziałek :-)
Mistralka jaki będziesz miała protokół? Będziemy mniej więcej w tym samym czasie zaczynały. Ja będę miała długi

Do góry