reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Życzymy cierpliwości wszystkim oczekującym na wyniki i wizyty.

✊✊✊Trzymamy kciuki za wgryzanie się Kropków w nowe 9 miesięczne domki Mamuś✊✊✊

Ruszamy do boju po nasze szczęścia.
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą 😊😊😊😘😘😘😘😘😘😘
Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!

Shake it up baby, twist and shout :)😊😊😊😊
Będzie się działo 🥰🥰🥰🥰🥰

20.08. - drugie usg @Martaem1983 ✊ ✊ ✊
21.08. - wizyta kwalifikacyjna @katherinnn
24.08. - wizyta serduszkowa @Mirka30
24.08. - wizyta przed transferem @Ananasowa93
26.08. - wizyta serduszkowa @mary.m
27.08. - usg @KarolinaJ79
27.08. - wizyta w klinice @Camilleka
27.08. - wizyta przed kriotransferem @pauli890
04.09. - początek stymulacji @Evela.6

2020-08-20 sandra777.12 - termin porodu ❤❤❤
2020-09-03 Nencia - termin porodu ❤
2020-09-28 E-lenna - termin porodu ❤
2020-10-04 Artemida90 - termin porodu ❤
2020-10-08 Liliana87 - termin porodu ❤
2020-10-30 Laurka2019 - termin porodu ❤
2020-11-02 Alicja90 - termin porodu ❤
2020-11-06 Netiaskitchen - termin porodu ❤
2020-11-11 Smętna30 - termin porodu ❤
2021-01-14 Curly89 - termin porodu ❤

@Martaem1983 ✊✊✊✊ za dzisiejszą wizytę, same piękne widoki i mocno bijące serducho ☺❤
@sandra777.12 ✊✊✊✊ szczęśliwego rozwiązania Kochana jeśli jeszcze jesteś w dwupaku ❤❤❤ czekamy na zdjęcie Maluszka :)

✊✊✊✊✊✊ za wszystkie Dziewczyny działające zza krzaków ☺☺☺

No ale jeśli na 99.9 czy tam 99.8% to ryzyko masz 1:10 000 , 1:5000 czy jakoś tak. Już nie chce mi się sięgać po swoje papiery. Wiec nie napisałam 100 %. Przezierność karkowa u dzidziusia kiwibanan nie jest jakaś duża dlatego wyliczone ryzyko z USG nie jest wysokie. Nie ma co straszyć dziewczyny. Inwazyjne badanie po in vitro to ostatnie co bym zrobiła. Moja ginekolog robi takie badania i stwierdziła że zamiast tego testu może zrobić badanie inwazyjne. Patrzyłam na nią jak na wariatkę, przy ryzyku 1:500 ? Jak zaniosłam wyniki testu panorama to z ciekawością przejrzała, widocznie rzadko pacjentki takowe robią. W moim przypadku to było wybawienie, uspokoiłam się i nie myślałam więcej o ewentualnych chorobach dziecka.
Zgadzam się, mam podobne podejście, tyle że u nas te przesiewowe robi wiele osób, bo cena jak w PL, a zarobki inne.
Sama nie dopuszczałam opcji amino przy pierwszej ciazy, tylko jeśli wyniki byłyby mega źle, a u Kiwibanan one są spoko. Ja bym robiła przesiewowe, tak jak piszesz. Chodzi mi tylko o to, że ten mkniminalny margines błędu istnieje. Bardzo malutki ale jednak.

Cześć dziewczyny. Jestem właśnie po drugim USG... Niestety mam małe krwiaczki.. Co to może oznaczać? Czy któraś z was też tak miała i było później dobrze? Jestem załamana..🙁 Dzidziuś mierzy 1,5 cm ale ten krwiak mnie martwi... Dzisiak jest 8 tydzień i 1 dzień... Ahhh

Mam identyczny problem, niestety nie ma na to idealnej recepty.
Ale mam trzy sprawdzone rady:
- po pierwsze nie ściskaj bardzo faudki skóry, leciutko tak ledwo co
- po drugie wstrzykuj roztwór bardzo wolno, najlepiej licząc co najmniej do 10
- po trzecie absolutnie nie uciskaj brzucha, najlepiej w ogóle przez cały dzień.
U mnie największe siniaki powstawały właśnie wtedy jak nawet lekko się pochylałam albo dotykałam brzuchem np blatu w kuchnii.

A powiedz mi usuwasz powietrze zanim podasz zastrzyk?

Nie usuwa się tego powietrza, ono potrzebne jest do tego, żeby podać do końca lek 😉 w końcu znajdziesz sposób jak podawać te zastrzyki, a te guzki zejdą po jakimś czasie. Niestety dosc długo się goją. Też gdzieś czytałam o tym altacecie, ale ja nie stosowałam. Może spróbuj 😉

Mi lekarz zawsze mówił żeby powietrze wpuszczać na końcu to nie będzie siniaków poprostu zanim zrobisz zastrzyk to skieruj strzykawkę igła w dół żeby powietrze było przy tłoku i później po wkuciu powoli wpuszczaj lek. A siniaki mogą ci się robić również od tego że masz delikatną skórę i bardzo ukrwiona.

Cześć dziewczyny. Jestem właśnie po drugim USG... Niestety mam małe krwiaczki.. Co to może oznaczać? Czy któraś z was też tak miała i było później dobrze? Jestem załamana..🙁 Dzidziuś mierzy 1,5 cm ale ten krwiak mnie martwi... Dzisiak jest 8 tydzień i 1 dzień... Ahhh
Gratulacje 😊 dzidzius rośnie ❤️ gdyby krwiaki były niepokojące to lekarz też by powiedział chyba coś.

reklama
Co do uspokojenia to właśnie o to chodzi w tych testach z wolnego dna :) szkoda stresu cała ciążę. Ale co do wiązania in vitro z mniejszą koniecznością wykonywania testów inwazyjnych to bym tak daleko nie szła. In vitro bez badania zarodków w żaden sposób nie zmniejsza ryzyka wad genetycznych. To że blastka jest wzorcowa nie znaczy że nie ma wady genetycznej. Faktem jest że test inwazyjny to ostatni krok, najpierw usg, a potem zwykle robią pappa bo to jest refundowane. Wybawieniem jest wlasnie test wolnego dna z krwi bo jest nieinwazyjny no ale drogi. I w przypadkach gdy sa watplowisci to on w zasadzie je rozwiewa. Coz ciaza to jest zawsze niespodzianka i zaden test nie zagwaratuje ze dziecko jest zdrowe, bo jak nie zd to moze miec inne wady nie do wykrycia. Sa ludzie, ktorzy nie robią badań, bo będzie co będzie, są tacy którym lekarze to odradzają bo usg w normie i potem niestety są niespodzianki. W bloku mam jeden taki przypadek, wzorcowa ciąża i poród A potem niespodzianka i zd. Śliczna dziewczynka ale już przeszła 2 operacje na serce (bo zd wiąże się z wadami serca m.in). Po tym co wiem teraz w każdej ciąży bym robiła test z wolnego dna. Nie chce Was straszyc, ale takie są fakty, a ja szerze świadome podejście...także badajcie się.
O właśnie, ja teraz już też tak mam. Jednak większa świadomość zmienia podejście 😊
Teraz wliczyłam sobie od razu cenę tego testu z wolnego dna w koszt całości in vitro. Jako kolejny obowiązkowy krok do zrobienia jak już się uda. I odłożyłam kasę, żeby potem się nie szczypać ile to można kupić za te w moim przypadku 2800 zł (nifty pro). No i nawet nie czekałam na test pappa.

Do góry