reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Miliaa jeszcze raz sprawdziłam i nic nie było, ja nie wiem co ja tam widziałam. Jutro sobie zrobię z porannego moczu. Mam w domu jeszcze 8 testów to mogę szaleć.
Zuźka u Ciebie też już się zbliża :) wielkimi krokami.

reklama
Gotadora, gratuluję! Jesteś w ciąży i tej myśli się trzymaj:-D
Samochód musi zawsze Ci płatać figle. Nawet w takim momencie, jak dzisiaj:-)
A już się ucieszyłam, że kupujecie działkę w Gdańsku. Ale Ty nie chcesz mieszkać blisko koleżanek:no:

Lawendowy Sen :-) spokojnie ;-) któż to wie co będzie kiedyś :-) byłoby super, ale póki co musimy skończyć co zaczeliśmy tutaj :-)

Gootadora, jeszcze chialam sie Ciebie zapytac jak wyszly badania genetyczne zarodkow?

nie wiem dokładnie o co chodzi, wiem tylko że ze wszystkich 15 zostały wybrane te co nie mają żadnych wad i najlepiej rokują - także na razie mamy cztery - dwa już w domku ( proszę zostańcie z nami! ) i dwa na zimowisku, pozostała 11 jutro się rozstrzygnie, czy będą mogły być zamrożone - pani powiedziała 50/50 szans

zuziu dziękuję albo nie żeby nie zapeszyć:-D mam nadzieje ze beda dwa i to parka bo imiona juz wybrane i nie moze byc inaczej:-D

zuziu dziękuję albo nie żeby nie zapeszyć:-D mam nadzieje ze beda dwa i to parka bo imiona juz wybrane i nie moze byc inaczej:-D

He he no to nie moze byc inaczej:-D A ty myslisz ze moj nick co oznacza?? :tak: Tak wiem Zuziow jak mrowkow - he he ale od kiedy pamietam z moim m zawsze mowilismy o Zuzi i teraz nawet czasem mysle zeby zmienic ale jednak Zuzia nam sie podoba i tak juz zostanie:) A jakie ty masz imiona??

Dziękuję Wam za dobre słowa!!!! Jesteście Kochane!!!!
Myślicie, że duża beta?? Bo mąż się wystraszył, że bliźniaki :) Ale chyba aż tak to nie z jednego zarodka :)

sony - ja przez ostatnie trzy dni nie byłam sobą, mam "długie zęby" na jedzenie i pobolewa mnie brzuch już na okres a nie kuje jak po punkcji no i ta temperatura po 15 od trzech dni 37,1, a najważniejsze! piersi! bolą całe nawet jak chodzę.. Więc M mnie namówił na badanie dzisiaj :)

madzialenak - gratulacje Kochana! Czekam właśnie na taką chwilę kiedy zobaczę mojego żuczka z rączkami i nóżkami :)
Obym niedługo tego też doświadczyła! Narazie niczym się nie martw, jeszcze za wcześnie na diagnozy skoro lekarz tak powiedział.

reklama
gotadora pozazdrościć takiej palety z jajeczkami:-) a co znaczy oznaczenie "aa"?w mojej klinice było jedno a (lub b,c, d)i to była klasa, tu pewnie też, a aa?

Martka cytuje z forum bociana:

Rozwój zarodków
W rozwoju mamy następujące stadia:
- zygota (zapłodniona komórka)
- zarodek 2-8 komórek
- zarodek powyżej 8 komórek (morula: 10-100/130 komórek)
- blastocysta (powyżej 130 komórek)
Wszystkie wcześniejsze stadia rozwoju zarodka wyglądają jak "kulka" zbudowana z małych kuleczek (komórek), dopiero w blastocyście widać skupisko komórek na jednej ścianie i jamę wypełniającą resztę przestrzeni. Dlatego przy klasyfikacji zarodków niebędących blastocystami podaje się cyfrę oznaczającą ilość komórek i literę mówiącą o "równości" podziałów. O zarodku mówimy właściwie od stadium zygoty do 8 tygodnia. Nie ma żadnej specjalnej nazwy dla zarodka 2-8 komórkowego, dlatego używa się nazwy ogólnej. Blastocysta to też zarodek, a określenia "blastocysta" używa się, żeby zaznaczyć, że zarodek po 5 dniach osiągnął to stadium, czyli ma duży potencjał rozwojowy. Fajne zdjęcia pokazujące rozwój zarodka do blastocysty znajdziecie tutaj.

Oznaczenie zarodków
Przykłady:
- 6D to zarodek, który nie osiągnął stadium blastocysty i ma 6 komórek o bardzo dużej ilość fragmentów cytoplazmy
- 8C to zarodek, który nie osiągnął stadium blastocysty i ma 8 komórek o dość dużej ilość fragmentów cytoplazmy

Oznaczenie blastocyst
- cyfra oznacza stopień rozwoju zarodka
- pierwsza litera oznacza jakość embrioplastu, czyli węzła zarodkowego, który znajduje się wewnątrz blastusi
- druga litera oznacza jakość trofoblastu czyli komórek znajdujących się w części zewnętrznej kosmówki, z której potem powstaje łożysko
- przykłady: 4AA, 3AB, 5BB

Stopnie rozwoju blastocysty:
1 – jama blastuli mniejsza niż połowa pojemności zarodka
2 – jama blastuli większa niż połowa pojemności zarodka
3 – kompletna blastocysta, jama wypełnia cały zarodek
4 – rozwinięta blastocysta, jama większa niż zarodek, cienka otoczka
5 – blastocysta wydostaje się z otoczki
6 – blastocysta wydostała się z otoczki

Ostatnia edycja:
Do góry