reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Pierwsze slysze o tym preparacie. Nawet nie wiedziałam że coś takiego jest.
Chyba o tym płynie mowil mi ordynator jak mnie wybudzili po laparotomii. Mowil wtedy,ze nie usunęli jajowodu, ze zszyl najciensza nitka jaka miał i,ze wlasnie są takie płyny wspomagające ale są drogie i akurat naszego szpitala na nie nie stać. Ale mówił mi też,ze wlal bardzo duzo wody,żeby te jajowody sobie tak swobodnie plywaly po zszyciu.

Chyba o tym płynie mowil mi ordynator jak mnie wybudzili po laparotomii. Mowil wtedy,ze nie usunęli jajowodu, ze zszyl najciensza nitka jaka miał i,ze wlasnie są takie płyny wspomagające ale są drogie i akurat naszego szpitala na nie nie stać. Ale mówił mi też,ze wlal bardzo duzo wody,żeby te jajowody sobie tak swobodnie plywaly po zszyciu.
O to, to! Co napisałam przed chwilą😉

Dziewczyny, wrzucę moje dzisiejsze wyniki. Moze jakas mądra glowa powie mi co z moją tarczyca. Jak zaszłam w ciąże (w 15dpt)to mialam TSH 2.9 FT4 1.39
Dostalam ertyrox 25 i po 1.5tyg moje TSH 0.781 a FT4 1.7. Dalej kazal brac taka sama dawkę. A teraz widzę,ze poniżej normy.. Moze odstawi mi lek??Zobacz załącznik 1097955Zobacz załącznik 1097956
Nie,nie możesz odstawić. W ciąży tak spada tsh. Ja też całą ciążę brałam eutyrox.

Ja teraz mialam taka sytuacje i lekarz powiedzial ze ten cykl jest stracony. Nie dostalam ani zastrzyku, a tym bardziej nikt mi noe proponowal przejscia na sztuczny 😔Jestes pewna ze tak mozna zrobić? Zeby przejsc z naturalnego na sztuczny.
Teraz mi lekarz powiedzial ze mozemy w nastepnym cyklu dac ovitrelle na wszelki wypadek pytanie co jak i tak nie pęknie? Ja juz ch6ba nie bwde ryzykowac i podejde na sztucznym, chociaz chcialam sprobowac teraz inczej. Ale ostatnie podejście ktore nie skonczylo sie transferem kosztowalo mnie ponad 1000 zl i troche nerwów.
Byla dziewczyna co opisywala ze miala taka sytuacje ze pecherz nie pekl i dr zdecydowal ze i tak beda robic transfer endo miala super wiec jej wprowadzil hormony i po 5 dniach miala transfer. Zapytaj dr o taka mozliwosc.

Jak odstawisz wszystkie leki to heparynę też. Dr Me,,rcik jest faktycznie mało rozmowny sam z siebie, nie każdemu podejdzie, ale podobno jest dobrym specjalistą. Mi bardzo dużo dało to forum, bo przynajmniej teraz wiem na co zwracać uwagę i o co pytać, wtedy zupełnie inaczej rozmawia się z lekarzem. Dziwi mnie, że leczycie się od 3 lat, a nikt nie zaproponował Ci zbadania drożności jajowodów 😱 Przy drugiej stymulacji na pewno coś pozmienia, żeby było więcej komórek. Ja pewnie na Twoim miejscu zrobiłabym histeroskopię. Przy problemach z nasieniem chyba warto też hodować zarodki do piątej doby
Ja miałam 6 zarodków dwa najlepsze zostały zamrożone w 3 dobie A pozostałe 4 były hodowane do 5 doby. Nie było sensu robić drożności jajowodow skoro podchodzę do invitro przy inseminacji owszem miałoby to sens. Histetoskopia jest bardzo drogim badaniem. No nic zobaczymy co mi lekarz powie na wizycie

reklama
Chyba nie jest to 20% bo transfer blastocysty ma wskaźnik sukcesu 30% . Czasem właśnie świeży transfer po stymulacji daaje lepsze efekty. Wszystko zależy od pacjentki. Podobnie jak transfery zarodków mrożonych raz lepiej na cyklu sztucznym a innym razem na naturalnym, zależy od przypadku.
Transfer mrozonych zarodka to 60% szansy dlatego juz niektore kraje odchodza od swierzych transferow.

Do góry