Aduś16
Fanka BB :)
Dziewczyny od którego dnia cyklu przy crio mialyscie stosować steryd? I jak któraś miała encorton to w jakiej dawce? Któras może się orientuję od czego to zależy jaki steryd wybierają?
Dawka i kiedy włączyć jak widać zależy od doktryny jaka lekarz stosuje, każdy zleca inaczej Docent większości zleca 5mg dziennie od 10dc ale też z uwagi na to pewnie że jest to dodatek do jego leczenie, tzn ma np podtrzymać efekt immunosupresji. Ja bym bardziej wierzyła immunologowi niż ginekologowi w kwestii sterydu ale Ty raczej na samym sterydzie nie będziesz? metypred jest zamiennikiem encortonu rzekomo mniej szkodliwym bo mniej substancji czynnej o tym samym działaniu.. 4mg metypredu jest tożsame 5mg encortonu.. Litm....cz mi wrecz powiedział że to straszne zło w każdej dawce... Niby taki super lekarz ale ma bardzo odmienne teorie od wielu lekarzy jakich znam..A ja już zgłupiałam, bo Paśnik kazał od 10 dc. Gin która mnie prowadzi od lat mówi że najlepiej od 1dc,tak też poprzednio miałam przy dwóch crio,a lekarz z invicta że dopiero od transferu mam brać. Pewnie posłucham dr P. ale zastanawiam się skąd takie rozbieżności.
Podchodzisz na zaleceniach docenta? Immunosupresje też wlaczasz ?