reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

My chodzimy do Invicty w Gdańsku, nie mam pojęcia gdzie podejdziemy do IVF bo tak szybko do tego nie dojdzie ze względu na finanse. Badania kariotypu zrobione, ja: Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13). mąż ma prawidłowy kariotyp. Moi rodzice również dostali zalecenie aby zrobić badanie kariotypu, czekamy na wyniki. Poza tym miałam robione takie badania (od razu napiszę wynik)
Detekcja haplotypu M2 w genie ANXA5 - nie stwierdzono
Detekcja mutacji Leiden w genie Proakceleryny - czynnik V (Detekcja mutacji c.1601G>A) - nie stwierdzono
Detekcja mutacji G20210A w genie Protrombiny - czynnik II (Detekcja mutacji c.*97G>A) - nie stwierdzono
Mąż miał jeszcze badanie w kierunku mukowiscydozy, wyszło tak:
Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - układ heterozygotyczny
Detekcja polimorfizmu w intronie 8 c.1210_12T c.1210_12T[7T]+[9T] _

No i teraz czekamy na moje wyniki o których pisałam. A mąż będzie miał 3 marca kolejne badania genetyczne, za moment napiszę jakie, znajdę tylko kartkę z zaleceniem.
Ja też w Invicta Gdańsk. Jeśli rozważacie IVF to zostańcie tam bo mają duże doświadczenie w pgd / pgs

reklama
Ile masz lat? Ja też bardzo młodo poronilam mając 18 lat w 9tc a potem makac 36lat w 7tc ale tego pierwszego nie wiąże z genetyka, to drugie już tak gdyż immunologicznie byłam obstawiona. Ja tym razem będę badać zarodek.
23 lata. Pierwsze poronienie biochemiczne w sierpniu 2014 (17lat), potem zaszłam w grudniu w kolejną ciążę, okazała się pozamaciczna zakończona pęknięciem jajowodu, krwotokiem wewnętrznym w 10tc dzięki lekarzowi który mnie olewał, nawet usg mi nie robił. Potem kolejna biochemiczna w 2018, kolejne poronienie w 7tc we wrześniu 2018 (w ciążę zaszłam podczas podróży poślubnej), no i na początku 2019 kolejna biochemiczna,

Ewidentnie leki tak na mnie działają
Bo nigdy tam taka nie byłam 🙈
Mój eM tez to zauważył jak się bzykaliśmy że w środku jestem taka mięsista grubiutka i mokra jak nigdy 😜haha
Sorry za takie tematy o tej porze przy niedzieli 😋😋😋😋
Choć w sumie po sobotnich impezkach(jeżeli ktoś mógł sobie pozwolić bo oczywiście większość z nas na lekach lub już w ciaży) Na kacyka najlepsza taka aktywność fizyczna 😜
Endometrium to błona śluzowa macicy wiec podczas współżycia nie da się tego wyczuć

Fragmentację robiliście? HBA? Duzo rzeczy trzeba zdiagnozować zanim się podejmie decyzję o in vitro bo od tej dobrej diagnozy może zależeć powodzenie calego przedsięwzięcia 😊
Właśnie dlatego ciągle podkreślam, że jeszcze daleka droga do zabiegów. Na razie chcemy porządnie się przebadać. Fragmentacji nie robiliśmy, gdyż pani genetyk stwierdziła, że nie ma już to sensu.

My chodzimy do Invicty w Gdańsku, nie mam pojęcia gdzie podejdziemy do IVF bo tak szybko do tego nie dojdzie ze względu na finanse. Badania kariotypu zrobione, ja: Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13). mąż ma prawidłowy kariotyp. Moi rodzice również dostali zalecenie aby zrobić badanie kariotypu, czekamy na wyniki. Poza tym miałam robione takie badania (od razu napiszę wynik)
Detekcja haplotypu M2 w genie ANXA5 - nie stwierdzono
Detekcja mutacji Leiden w genie Proakceleryny - czynnik V (Detekcja mutacji c.1601G>A) - nie stwierdzono
Detekcja mutacji G20210A w genie Protrombiny - czynnik II (Detekcja mutacji c.*97G>A) - nie stwierdzono
Mąż miał jeszcze badanie w kierunku mukowiscydozy, wyszło tak:
Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - układ heterozygotyczny
Detekcja polimorfizmu w intronie 8 c.1210_12T c.1210_12T[7T]+[9T] _

No i teraz czekamy na moje wyniki o których pisałam. A mąż będzie miał 3 marca kolejne badania genetyczne, za moment napiszę jakie, znajdę tylko kartkę z zaleceniem.
No w takim razie raczej badanie zarodka to dobra decyzja myślę, ale immunologie przebadać tez warto ze wzgledu na te biochemy i poronienia. Lepiej sie dobrze przygotować. Dużo już przeszłaś...

@Laurka2019 nareszcie klika razy cie wywolywalam. Co u ciebie?
Cześć Kochane... Ja mialam ciężki psychicznie czas i nie chciałam forum zaśmiecać ani użalać sie nad sobą. Tak bylo milo po pozytywnej becie @Liliana87 i @Tasza- gratuluje dziewczynki.
Ja jestem 7dpt 6cio dniowej blastki 3.2.1,sikaniec negatywny i bole ledzwi dzisaj coraz silniejsze,co nie wróżyło poprzednio nic dobrego.
Powtarzam sobie tylko,ze zrobilam co moglam,zeby sie udalo,choc po drodze problemów nie brakowało.

23 lata. Pierwsze poronienie biochemiczne w sierpniu 2014 (17lat), potem zaszłam w grudniu w kolejną ciążę, okazała się pozamaciczna zakończona pęknięciem jajowodu, krwotokiem wewnętrznym w 10tc dzięki lekarzowi który mnie olewał, nawet usg mi nie robił. Potem kolejna biochemiczna w 2018, kolejne poronienie w 7tc we wrześniu 2018 (w ciążę zaszłam podczas podróży poślubnej), no i na początku 2019 kolejna biochemiczna,
Jeśli masz stwierdzona translokacje genu to koniecznie idź na konsultacje z genetykiem bo za poronienia może być ten gen odpowiedzialny ale nie koniecznie! Pozamacziczna nie jest uznawana za poronienie ale jeśli problem jest natury genetycznej też mogłaby zakończyć się poronieniem gdyby zarodek był w macicy. Tylko że pozamacziczna w 10tc to bardzo dziwne że tak długo tam przetrwała.. Moja się skończyła w 6tc krwawieniem i bólem nie do wytrzymania.

reklama
Cześć Kochane... Ja mialam ciężki psychicznie czas i nie chciałam forum zaśmiecać ani użalać sie nad sobą. Tak bylo milo po pozytywnej becie @Liliana87 i @Tasza- gratuluje dziewczynki.
Ja jestem 7dpt,sikaniec negatywny i bole ledzwi dzisaj coraz silniejsze,co nie wróżyło poprzednio nic dobrego.
Powtarzam sobie tylko,ze zrobilam co moglam,zeby sie udalo,choc po drodze problemów nie brakowało.
Sikaniec to uszukaniec... Co Wam powiedzial genetyk? Jak pozostałe zarodeczki?

Do góry