reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
No bo w sumie to stwierdzilam ze jestem zbyt beztroska ;) A co jak sie zakochw kims innym tak jak we mnie wczesniej. On byl gotow wwtedy wszystko rzucic A na slask przyjerzdrzal tylko po to zeby mnie do pacy odprowadzic i wracal. A jak go jakas pinda tak oczaruje to co ja wtedy zrobie ? Ostatnio to wogole mnie napadly takie dziwne mysli. Mama bratanice Amelka juz wam pisalam i wyobrazilam sobie ze mnie lukasz zostawia ja nie mam dzieci i mnie taka samotna pochwaja ;( A amelka kiedys przyjdzie ze swoimi dzecmi i bedzie im opowiadac ze tutaj lezy taka ciotka. Nawet nie bedzie kto mial przyniesc glupiego kwiatka na moj pomnik ;(
Widzę że masz jakiś gorszy dzień, bo skąd takie myśli...
Po pierwsze to twój mąż jest wspaniałym człowiekiem i nie zostawi cię dla pierwszej lepszej
A po drugie zaraz będziesz w ciąży, więc ktoś więcej na Twój grób przyjdzie ty moja szalona kobieto [emoji3590][emoji3590][emoji3590]
Pamiętaj, zachodzi w ciążę ta, co się nie poddaje [emoji8]

A to nie jest tak, że jak nie macie rozdzielności majątkowej to wszytsko co macie jest wspólne i do całego majątku macie równe prawa w sensie 50/50? Ja to w sumie nie ogarniam tego
Ja tez wlasnie tego nie ogarniam i zastanawialam sie czy nie isc do jakiegos radcy prawnego bo dom duzy prawie w samym centrum. Ale jak by sie lukasz dowiedzial to by mnie chyba sklepal po dupie ;( a jakos mi glupio samej sie pytac o to ale chyba to zrobie jak bedzie potrzebujacy ;)On mnie porostu wprowadzil i wszystko zalatwil wlacznie z zameldowaniem. Ja sie cieszylam bo moglam wszystko po swojemu zrobic a on sie w nic nie wtracal ;)

Tak opiekuję się wątkiem Staraczki 2018 - 2020 :)
Nam właśnie Pani Genetyk powiedziała, że u nas albo in vitro z diagnostyką preimplantacyjną lub z adopcją prenatalną, ale adopcję wykluczamy. Chciałabym skonsultować jeszcze z kimś moje wyniki. Jeszcze czekam na swoje wyniki: Detekcja 33 mutacji w genie CFTR ze względu, że mąż ma tą mutację i wynik detekcji Polimorfizmu 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1).
Dobrze robisz ze konsultujesz😊 Ja tez mam PAI1 4g/5g heterozygota. Dziewczyny pisały ze 90%populacji ma mutacje tego genu.No i mąż ma mutacje CFTR czyli jest nosiecielem tej mutacji odpowiedzialnej za Mukowiscydozę choć sam nie jest chory, a ja musialam dorobic specjalistyczne badania w wyszlo ze u mnie czysto wiec jedyne ryzyko ze dziecko bedzie nosicielem jak mąż, ale nic gorszego nam nie grozi. Kariotypy robiliscie? A jakie badania nasienia macie juz za sobą?

@Migdalove w każdej klinice powinien być genetyk.... Gdzie podchodzisz do IVF? A co Cię dokładnie interesuje, robilas kariotypy z partnerem, macie jakąś chorobę jednogenowa w rodzinie?
My chodzimy do Invicty w Gdańsku, nie mam pojęcia gdzie podejdziemy do IVF bo tak szybko do tego nie dojdzie ze względu na finanse. Badania kariotypu zrobione, ja: Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13). mąż ma prawidłowy kariotyp. Moi rodzice również dostali zalecenie aby zrobić badanie kariotypu, czekamy na wyniki. Poza tym miałam robione takie badania (od razu napiszę wynik)
Detekcja haplotypu M2 w genie ANXA5 - nie stwierdzono
Detekcja mutacji Leiden w genie Proakceleryny - czynnik V (Detekcja mutacji c.1601G>A) - nie stwierdzono
Detekcja mutacji G20210A w genie Protrombiny - czynnik II (Detekcja mutacji c.*97G>A) - nie stwierdzono
Mąż miał jeszcze badanie w kierunku mukowiscydozy, wyszło tak:
Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - układ heterozygotyczny
Detekcja polimorfizmu w intronie 8 c.1210_12T c.1210_12T[7T]+[9T] _

No i teraz czekamy na moje wyniki o których pisałam. A mąż będzie miał 3 marca kolejne badania genetyczne, za moment napiszę jakie, znajdę tylko kartkę z zaleceniem.

I tak żałujemy, że już po 2 poronieniu sami nie poszliśmy do genetyka, bo lekarz twierdził, że nie potrzebuję bo jestem za młoda i, że za mało poronień. Dopiero właśnie w tamtym roku wzięłam sprawy w swoje ręce i poszłam do rodzinnego po skierowanie do genetyka. Coś mój organizm czuł, że jest nie tak, skoro tak szybko miałam instynkt macierzyński, bo już od 15 roku życia. Wiadomo, w gimnazjum nie starałam się o dziecko. :D Ale jak tylko skończyłam 17 lat to zaczęłam z byłym już chłopakiem, co nie było rozsądne oczywiście ale czasu nie cofnę. Tak miało być po prostu.
Ile masz lat? Ja też bardzo młodo poronilam mając 18 lat w 9tc a potem makac 36lat w 7tc ale tego pierwszego nie wiąże z genetyka, to drugie już tak gdyż immunologicznie byłam obstawiona. Ja tym razem będę badać zarodek.

Dobrze robisz ze konsultujesz😊 Ja tez mam PAI1 4g/5g heterozygota. Dziewczyny pisały ze 90%populacji ma mutacje tego genu.No i mąż ma mutacje CFTR czyli jest nosiecielem tej mutacji odpowiedzialnej za Mukowiscydozę choć sam nie jest chory, a ja musialam dorobic specjalistyczne badania w wyszlo ze u mnie czysto wiec jedyne ryzyko ze dziecko bedzie nosicielem jak mąż, ale nkc gorszego nam nie grozi. Kariotypy robiliscie? A jakie badania nasienia macie juz za sobą?
Badania nasienia mieliśmy podstawowe, wyszły całkiem ok, tylko trochę leniwe plemniki były.

Myslisz ze powinnam jej zrobic prezentaje [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]:-) :):-) :):-) :)
Ha ha ha [emoji23]. Lepiej nie, bo ucieknie [emoji23].
Tamta prezentacja była zajebista, kilka razy czytałam i rżałam[emoji23]
Liliana ma rację, pomyśl nad książką, bo masz zadatki. My oczywiście będziemy pierwszymi czytelniczkami[emoji848]

reklama
Do góry