reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

@Joanulka wszystko zależy od kliniki moja klinika była zdania że podanie dla mnie w wieku 40 lat 3 zarodeczków da większą szansę na dieciątko i tak się stało zostały ze mną 2 i właśnie jutro kończą 5 miesięcy mam parke ciąza 2k 2o są całkiem różni i nie żałuję że podjęliśmy z kliniką właśnie taką decyzję QUOTE]

Gratulacje bliźniaków [emoji7]
My z mężem jesteśmy zdecydowani na 2 bo planujemy 2 dzieci a jakby się udało za jednym razem to spełniłoby się nasze marzenie. Gdzieś czytałam ze po 35 roku życia podają tylko jeden, mam nadzieje ze nie tyczy to naszej kliniki.
Dziękuje za odpowiedz.

reklama
Dziewczyny po długim czasie tzn od sierpnia zrobiłam badania tsh, ft3, Ft4., prolaktyne i trochę bałaganu zrobiło mi się w wynikach...

Prolaktyne już podczas ivf miałam 40 i 60 a tsh zawsze mi przy procedurze skakalo ostatni wynik tsh w sierpniu przy spadkowej beci był 1,0 i prolaktyna po bromergonie 9chyba. Po tym wszystkim już nie robiłam żadnych badań., chciałam odczekać aż cały organizm unormuje się...

I tu mnie zaskoczyły wyniki
Prolaktyna 4dc 29 ng/ml
Tsh 0,08 norma do 4.0
Ft3 4,65 pg norma do 4,25
Ft4 1,56ng i tu wynik ok jest
Dziewczyny nigdy nie miałam takiego problemu z tarczyca bo przed całą procedura moje tsh było 3,8 i wtedy miałam zalecana wizytę u endokrynolog i wtedy dostałam dawkę 25 euthyrox a że później tsh zaczęło skakać podczas stymulacji i ivf to dawki byby zwiększanie więc teraz miałam 5x w tyg 50 i 2x w tyg 62,5.

@ilmenau @Forget-me-not... I inne które znacie się na tym powiedzcie ci teraz? Na razie do procedury nie podchodzimy więc co z prolaktyna czy powinno się ją zbić nawet jeśli nie podchodzimy do ivf ale nie mamy zamiaru odpusCzac cylki naturalnych ;-) noni co teraz z tym tsh może pasowałoby odstawić leki i zobaczyć jak tarczyca sama teraz pracuje???

Jutro mam wizytę u endojrynologa o nie wiem co mówić? Czy taka prolaktyna może przeszkodzić w potencjalnym cudzie jeśli miałby się zdążyć?

Ostatnia edycja:
Ja w tym tygodniu kończę 42. Nie do końca mam pewność czy mam na tyle siły psychicznej na tyle by startowac z nową procedurą..
Przespij się z tym, pogadaj z partnerem. 42 lata to nie wyrok, spokojnie. Jeśli podchodziliscie do in vitro to chęć posiadania dziecka musi bardzo silna i to dobrze. A jak jest silna to nie minie tak po prostu z wiekiem. Zawsze lepiej kolejny raz spróbować niż potem żałować do końca życia. My tu jesteśmy, jakbyś miała pytania to śmiało

Kobietki kochane powiedzcie czy po 35 roku życia są jakieś przeciwskazania do podania 2 zarodków? Czy to zaleczy od lekarza czy kliniki? Jak to jest w Gyncentrum ??
Przeciwwskazania te same co przed 35tką.Potencjalna ciąża mnoga jest obarczona większym ryzykiem niż pojedyncza. Ale wg mnie większość lekarzy jak się z nimi to obgada poda Ci 2 zarodki, żeby zwiększyć szansę, jeśli będzie Ci na tym zależeć

Kobietki kochane powiedzcie czy po 35 roku życia są jakieś przeciwskazania do podania 2 zarodków? Czy to zaleczy od lekarza czy kliniki? Jak to jest w Gyncentrum ??
Dwóch zarodków w formie blastek nigdy bym nie chciała. Ciaza bliźniacza to ryzyko porodu przedwczesnego. Lekarz z Bociana kategorycznie odmówił a embriolog zalecał dwa. Jeśli zarodki trzydniowe to można zaryzykować. Gdybym wzięła dwa zarodki mojej córeczki nie byłoby na świecie, ogromne problemy z donoszeniem ciąży. Niedawno dzoasia urodziła swoje dziewczynki w 25 tc.
Zastanów się, porozmawiaj z lekarzem. Nie wiem czy miałaś w przeszłość zabiegi typu histeroskopia, łyżeczkowanie to zawsze osłabia szyjkę.

Dziewczyny po długim czasie tzn od sierpnia zrobiłam badania tsh, ft3, Ft4., prolaktyne i trochę bałaganu zrobiło mi się w wynikach...

Prolaktyne już podczas ivf miałam 40 i 60 a tsh zawsze mi przy procedurze skakalo ostatni wynik tsh w sierpniu przy spadkowej beci był 1,0 i prolaktyna po bromergonie 9chyba. Po tym wszystkim już nie robiłam żadnych badań., chciałam odczekać aż cały organizm unormuje się...

I tu mnie zaskoczyły wyniki
Prolaktyna 4dc 29 ng/ml
Tsh 0,08 norma do 4.0
Ft3 4,65 pg norma do 4,25
Ft4 1,56ng i tu wynik ok jest
Dziewczyny nigdy nie miałam takiego problemu z tarczyca bo przed całą procedura moje tsh było 3,8 i wtedy miałam zalecana wizytę u endokrynolog i wtedy dostałam dawkę 25 euthyrox a że później tsh zaczęło skakać podczas stymulacji i ivf to dawki byby zwiększanie więc teraz miałam 5x w tyg 50 i 2x w tyg 62,5.

@ilmenau @Forget-me-not... I inne które znacie się na tym powiedzcie ci teraz? Na razie do procedury nie podchodzimy więc co z prolaktyna czy powinno się ją zbić nawet jeśli nie podchodzimy do ivf ale nie mamy zamiaru odpusCzac cylki naturalnych ;-) noni co teraz z tym tsh może pasowałoby odstawić leki i zobaczyć jak tarczyca sama teraz pracuje???

Jutro mam wizytę u endojrynologa o nie wiem co mówić? Czy taka prolaktyna może przeszkodzić w potencjalnym cudzie jeśli miałby się zdążyć?

Justys, zbijaj prolaktyne nawet przy naturalnych staraniach, bo to jest przeszkoda w zagnieżdżaniu sie zarodka.
Tsh masz dużo za małe, ja bym odstawila euthyrox ale jak masz jutro endokrynologa to pokaż te wyniki, zobaczymy co ci powie. Dobrze, żeby Ci zrobil usg tarczycy.

Powodzenia kochana!

reklama
Do góry