reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dzięki, zadzwonię. I tak narazie czekamy, bo w sumie nie wiadomo co robić. Steryd miałam włączony za każdym razem, ale dwa razy CB. Ciężko decydować co dalej robić, lekarz proponuję zabieg, bo mi się trochę moja endometrioza rozszalal, a ja już sama nie wiem co robić. Mamy jeszcze dwa zarodki, ale tak ciężko było je uzyskać, że boję się że następna stymulacja nie wchodzi już w grę.. Ech ciężkie te decyzję..
Dokładnie mam tak samo... Chce zrobić wszystko aby udało się bez podchodzenia do kolejnej stymulacji bo ostatnia miałam w grudniu 2012 więc boję się że teraz będzie lipa z zarodkami bo jestem sporo starsza po prostu :( Jaki zabieg Tobie proponują? Wybrałbym się na Twoim miejscu do docenta.. jest też Malina który dodatkowo jest ginekologiem ale koszta u niego o niebo większe! No i też Łódź...

reklama
Dokładnie mam tak samo... Chce zrobić wszystko aby udało się bez podchodzenia do kolejnej stymulacji bo ostatnia miałam w grudniu 2012 więc boję się że teraz będzie lipa z zarodkami bo jestem sporo starsza po prostu :( Jaki zabieg Tobie proponują? Wybrałbym się na Twoim miejscu do docenta.. jest też Malina który dodatkowo jest ginekologiem ale koszta u niego o niebo większe! No i też Łódź...
Mam podejrzenie wodniak jajowodu, zamknięty jest w ujściu macicznym wiec w teorii nie powinien za bardzo przeszkadzać, ale robi stan zapalny. Dawno by mi go usunęli, ale mam baardzo duże zrosty - miałam dwie laparotomie i laparoskopie i w szpitalu odradzali operacji,ginekolog prowadzący również,bo to za duże ryzyko. Ja i tak wyznaczyłam sobie termin operacji, ale dopiero na kwiecień niestety. Mój ginekolog zasugerował że skoro się już tak upieram to moglibyśmy od razu usunąć wszystkie ogniska endometrialne, żeby już wszytsko było super. A ty ile masz jeszcze mrozaczkow?

Mam podejrzenie wodniak jajowodu, zamknięty jest w ujściu macicznym wiec w teorii nie powinien za bardzo przeszkadzać, ale robi stan zapalny. Dawno by mi go usunęli, ale mam baardzo duże zrosty - miałam dwie laparotomie i laparoskopie i w szpitalu odradzali operacji,ginekolog prowadzący również,bo to za duże ryzyko. Ja i tak wyznaczyłam sobie termin operacji, ale dopiero na kwiecień niestety. Mój ginekolog zasugerował że skoro się już tak upieram to moglibyśmy od razu usunąć wszystkie ogniska endometrialne, żeby już wszytsko było super. A ty ile masz jeszcze mrozaczkow?
Ojej.. Wodniaki to paskudna rzecz.. Miałam na obu jajowodach i pierwszy transfer 2 zarodków zakończył się pozamacziczna :( usunęli ja z obydwoma jajowodami więc tak się ich pozbylam.. Dla pocieszenia 2 transfery potem była zdrowa ciąża.. Najlepiej gdybyś go wyciela do kolejnego transferu... Mam dwa mrozaki, blastka 2 BC i morula B która będę musieli do blastocysty podhodowac.. Obie z dwóch różnych stymulacji.. Więc z jakością szału nie ma ale i z takich zarodków bywają ciaze..

Dziewczyny ile z Was podeszlo do in vitro z twz nieplodnoscia idiopatyczna i udalo sie ? Duzo z was jest choc po trosze chyba zdiagnozowana...
Powiem Ci że u nas jest teoretycznie niepłodność idiopatyczna, jedyne co wyszło nie tak to test po stosunku, gdzie wszystkie plemniki były nieruchome, po za tym owulację mam książkowa, mąż nasienie w normie a jednak przez 5 lat nie udało się zajść w ciążę. Pierwszy transfer udany, ale poroniłam , w październiku będę podchodzić do 2 także zobaczymy.

Czasami wiek moze okazac sie bez znaczenia. Ja pierwsza stymulacje mialam 3 lata temu, do 3ciej doby dotrwala jedna jedyna komorka, z ktorej mam corke. Teraz mialam druga stymulacje i lekarze spodziewali sie maksymalnie podobnego wyniku jak wczesniej. Rezultat zaskoczyl wszystkich, a najbardziej mnie. 4 blastki najwyzszej klasy... Nie wiem czy to kwestia zmiany lekow czy ciaza miala jakies znaczenie, ale cos zdecydowanie zadzialalo...

Dziewczyny ile z Was podeszlo do in vitro z twz nieplodnoscia idiopatyczna i udalo sie ? Duzo z was jest choc po trosze chyba zdiagnozowana...
U nas diagnoza byla dość szybko, niskie wiązanie plemników z hialuronianem, choć u mnie z owulacja też bywalo różnie. Ale wiele osób korzystalo z zaleceń immunologa i to ze spaktakularnymi wynikami. Dziewczyny Ci na pewno same napiszą o nieocenionej pomocy docenta :)

Ostatnia edycja:
Czasami wiek moze okazac sie bez znaczenia. Ja pierwsza stymulacje mialam 3 lata temu, do 3ciej doby dotrwala jedna jedyna komorka, z ktorej mam corke. Teraz mialam druga stymulacje i lekarze spodziewali sie maksymalnie podobnego wyniku jak wczesniej. Rezultat zaskoczyl wszystkich, a najbardziej mnie. 4 blastki najwyzszej klasy... Nie wiem czy to kwestia zmiany lekow czy ciaza miala jakies znaczenie, ale cos zdecydowanie zadzialalo...
To prawda! A jakie miałaś AMH jak zaczynalas 3 lata temu? Ja nie koniecznie ufam wyniki tego hormonu bo sporo przypadków widziałam że ten hormon po jakimś czasie był wyższy, dużo czynników tez może wpłynąć na niższy wynik.. Np dzień cyklu bądź stosowanie tabletek anty wcześniej.. Ja z każdą stymulacja miałam więcej i lepszej jakości blastek więc reguły ciężko się mi też doszukać

reklama
U nas diagnoza byla dość szybko, niskie wiązanie plemników z hialuronianem, choć u mnie z owulacja też bywalo różnie. Ale wiele osób korzystalo z zaleceń immunologa i to ze spaktakularnymi wynikami. Dziewczyny Ci na lewni same napiszą o nieocenionej pomocy docenta :)
Mi przez 5 lat w Bialymstoku nikt nawet nie zasugerowal nic w kierunku immunologii, 3 iui nieudane i decyzja o ivf, z tym ze in vitro bedziemy miec w Niemczech bo tu na codzien mieszkamy ;p

Do góry