reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Witaj Dzoannna, trzymam kciuki za Ciebie, wiem że łatwo mówić ale nie stresuj się.. Pytałaś o hiperstymulację, niestety ja ją doświadczyłam, tłumaczyli mi że będzie boleć tak i tak, a że ja mam dość spory próg bólu to tłumaczyłam sobie że tak musi być. Dopiero na drugi dzień z bólem i kiedy już miałam problem z oddychaniem, Luby zapakował mnie do samochodu i do szpitala, tam dostałam leki i poleżałam pare dni (mieszkam za granicą, więc procedury są inne). i na kolejne 4 tygodnie przeciwzakrzepowe zastrzyki. Ponoć i tak nie było ze mną tak źle. Moje embrionki 2 zostały zamrożone w 3 dniu. Nie martw się na zapas, jeśli nie miałaś wcześniej PCOS lub problemy z miesiączkowaniem, nie powinno Ci się to przytrafić.

Dziekuje Ci, juz jest lepiej :)
Zostal wzdety brzuch i obolale jajniki.
Na szczescie najgorzej nie jest...
Buziaki

reklama
Tak wogole sobie mysle ze chyba zdecyduje sie na naturalny cykl, dr zdecydował sie na sztuczny bo mam kawał drogi zeby dojeżdżać ale wczoraj gadaliśmy z mężem ze skoro ja normalnie mam owulacje i wszystko u mnie jest ok to czemu nie spróbować naturalnie wezme sobie hotel w Szczecinie na tydzien i tyle co o tym myślicie?
Elessi nie ma siè co oszukiwać na cyklu sztycznych masz lekarstwa np estrofen i musisz to łykać do 12 tc a te hormony nie są obojętne dla zdrowia.... jeżeli masz owu i możliwość bez zastanowienia próbowałabym naturalnie. Miałam i taki i taki i osobiście nienawidziłam juž łykać tych tabletek.

Tak wogole sobie mysle ze chyba zdecyduje sie na naturalny cykl, dr zdecydował sie na sztuczny bo mam kawał drogi zeby dojeżdżać ale wczoraj gadaliśmy z mężem ze skoro ja normalnie mam owulacje i wszystko u mnie jest ok to czemu nie spróbować naturalnie wezme sobie hotel w Szczecinie na tydzien i tyle co o tym myślicie?
U mnie też było wszystko i owulacja i ogólnie , ale dr zadecydowała że cykl sztuczny a nie ma tak daleko do Szczecina, a nie byłam jeszcze obeznana w tym wszystkim , może zaufać lekarzowi ? fakt bierze się lekarstwa do któregoś tyg ciąży.

Trochę zaległości mam na forum, ale musiałam trochę odpocząć.

@ilmenau dostałam też skierowanie od lekarza na to badanie subpopulacje limfocytów, tyle że mam go chwilowo nie robić a skupić się na tym badaniu nk (jak się uda to zrobię w tym tygodniu). A ten test imk to się robi w jakimś dniu cyklu czy obojętnie kiedy pójdę?
Jutro mam wizytę u endokrynologa.
Przydałoby się jeszcze ten cukier sprawdzić tak jak pisałaś.

@dzoanna też mam taką nadzieję. Przed trzecim transferem chce porobić więcej badań na własną rękę.

Subpopulacje limfocytow robi się w II fazie cyklu naturalnego czyli po owulacji. Ja robiłam kilka dni przed okresem, podobno najlepiej po 20 dc jak masz cykle regularne.
Dobrze, że zlecają ci dodatkowe badania, dobrze to świadczy o twoim lekarzu

Kochana ja tez mam problem z prolaktyna na to caly czas biore bromergon. I teraz ta IO. cukier po obciazeniu byl ok a ty kochana jak sobie radzialas z prolaktyna i IO rownoczesnie. Nie mialas leku na sama IO ??? JA wiem ze metformax to jest na cukier to co mam robic...
Na prolaktynę miałam bromergon, ale źle się czułam i zmieniłam na dostinex. Jednocześnie dostałam metforminę 1250, ale ja miałam, oprócz wyrzutów insuliny, wysoką glikemię. W kolejnym cyklu zaszłam w ciążę. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze skonsultowała tą insulinę. Trudno mi powiedzieć, być może sama metformina załatwi sprawę.
Czesc dziewczyny. Zrobilam krzywa.

Mam wyniki samej glukozy. Insulina jutro.
Na razie wyglada to tak:
Na czczo 92
Po 1h 98
Po 2h 114

Czemu nie spada po 2h?
Kurciu glikemię masz super. Bardzo jestem ciekawa jak wyszła insulina. Daj znać.
Subpopulacje limfocytow robi się w II fazie cyklu naturalnego czyli po owulacji. Ja robiłam kilka dni przed okresem, podobno najlepiej po 20 dc jak masz cykle regularne.
Dobrze, że zlecają ci dodatkowe badania, dobrze to świadczy o twoim lekarzu
Z tego co pamiętam, to Paśnik mówił, że subpopulację najlepiej robić między 18 a 22 dc. Test IMK to chyba jest to samo co subpopulacja limfocytów. Jeśli nie, to proszę poprawcie mnie dziewczyny.

Na prolaktynę miałam bromergon, ale źle się czułam i zmieniłam na dostinex. Jednocześnie dostałam metforminę 1250, ale ja miałam, oprócz wyrzutów insuliny, wysoką glikemię. W kolejnym cyklu zaszłam w ciążę. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze skonsultowała tą insulinę. Trudno mi powiedzieć, być może sama metformina załatwi sprawę.

Kurciu glikemię masz super. Bardzo jestem ciekawa jak wyszła insulina. Daj znać.

Z tego co pamiętam, to Paśnik mówił, że subpopulację najlepiej robić między 18 a 22 dc. Test IMK to chyba jest to samo co subpopulacja limfocytów. Jeśli nie, to proszę poprawcie mnie dziewczyny.
Powiem Wam ze u mnie tu ciezko o dobrego lekarza. W wiekszych miastach to napewno mozna poszalec

A po ile tych blastek mialas w kazdej stymulacji?
No no dobry mterial[emoji3]
po 6 :)
Dziewczynki a co u Justyn? Co u motylka? Wiecie coś?
Justynka jutro się rozpakowuje :)
Ja od dzis dopiero badam sobie cukier na czczo i po sniadaniu 2 godziny rano bylo 70 a po sniadaniu po dwoch godzinach 84. Nie wiem jak bedzie dalej sama nie wiem ja mam tylko te wyrzuty insuliny cukier po obciazeniu raczej byl w normie
Kamka, raczej badaj sobie po godzinie od posiłku - wprawiaj się przed ciążą, bo w ciąży ważniejsze są te pomiary po godzinie - żeby nie przekraczały 140 :)
Wiem wiem[emoji23], mi sie wydaje ze jesli wogole to tylko raz, potem sie wprawy nabiera i zaczyna testowac szybciej niz ustawa przewiduje[emoji23]
haha np 4dpt :p
Powiem Wam czym duzej o tym mysle tym bardziej mysle czy powtorzyc badnie czy to nic nie da ??
W ciąży IO naturalnie wzrasta za sprawą hormonów wydzielanych przez łożysko (taka ochrona płodu przed hipoglikemią). W ciąży insuliny się nie bada, bo IO występuje tak czy inaczej (przynajmniej w większości przypadków). Ważniejsze jest jak sobie organizm z nią radzi i jak wygląda metabolizm glukozy.
Ani śladu @ :crazy: czekam i czekam masakra wiem ze mialam owulacje bo wyszlo na usg ale nie ma sladu @ a wszystko miałam tak pięknie zaplanowane a teraz transfer sie przesunie wwrrrrr
A może tak jakiś teścik? Już tu były takie, co leki miały wykupione i czekały na @ ale się nie doczekały ;P A jak nic nie wyjdzie to może chociaż @ w końcu przylezie - u mnie testowanie było najlepszym wywoływaczem okresu ;)
Mam pytanie, bo jak nie jedno to jeszcze drugie, czy teraz w trakcie przygotowań do transferu, mogę wziąć coś z probiotykiem dopochwowego? Wydaje mi się, że to oczywuste, że tak, ale wolę się zapytać.
Oczywiście, że możesz :)
Glukozę faktycznie masz ładną, ale ta insulina jest zastanawiająca. Dostałaś metforminę, ale ona jest raczej na zbicie cukru. Nie wiem jak się leczy samą hiperinsulinemię... Coś Ci konkretnie lekarz mówił? Był zorientowany? Może warto by to jeszcze z kimś skonsultować.
Tak jak Surykacia napisała - metformina zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, czyli automatycznie ona lepiej zbija cukier, ale też to powoduje zmniejszenie jej wyrzutow
@dżoasia sprawdze sobie ta homocysteine na bank, a jaki Ty bierzesz kwas foliowy?
ja biorę tylko femibion - tam jest mieszanka syntetyku z folianem
Tak bym zrobiła :)
Powiem Wam ze u mnie tu ciezko o dobrego lekarza. W wiekszych miastach to napewno mozna poszalec
Żebyś się nie zdziwiła :p
Lekarzy co prawda dużo, ale żeby trafić na jakiegoś z powołania to trzeba się nieraz nieźle przejechać.

reklama
ile mniej więcej trwa krótki protokół? po ilu dniach punkcjia musze mniej-więcej obliczyć żeby urlop zarezerwować
W tym tygodniu dziewczyny pisaly na forum. Po ok. 7-10 dniach stymulacji jest zastrzyk i po zastrzyku 36h punkcja. Tez mam problem jak to zgrac z urlopami z pracy.. najwyższej przeloze na kolejny cykl.

Do góry