reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
@dżoasia znalazłam coś takiego - ze strony internetowej gabinetu, który się tym zajmuje:

Bezpłatne badania prenatalne – program refundacji NFZ

WSKAZANIA BEZWZGLĘDNE DO BADAŃ PRENATALNYCH:

Wiek matki powyżej 35 roku życia (zwiększone ryzyko urodzenia dziecka z trisomią chromosomową, m.in. Zespół Downa, Zespół Edwardsa)Narodziny dziecka z nieprawidłowościami chromosomowymi w poprzedniej ciążyPrzynajmniej jedno z rodziców jest nosicielem aberracji chromosomowejGdy jedno z rodziców jest nosicielem choroby monogenowej uwarunkowanej recesywnie (np. obecność mutacji w genie CFTR, urodzenie wcześniejsze dziecka z mukowiscydozą)Występowanie choroby autosomalnej dominującej w rodzinie (przykładowo u jednego z rodziców, rodzeństwa lub rodzeństwa rodziców; np. achondroplazja)Nieprawidłowe wyniki testów przesiewowych we wcześniejszych ciążach (PAPP-A)Nieprawidłowe badanie USG wskazujące na nieprawidłowości chromosomowe lub genowe (np. nieprawidłowy fałd karkowy, torbiel pęcherzowa, wodogłowie, wady nerek)Wysokie ryzyko wystąpienia choroby sprzężonej z chromosomem X lub błędów metabolicznych (np. stwierdzenie nosicielstwa zespołu kruchego X u matki w badaniach molekularnych )

WSKAZANIA WZGLĘDNE DO BADAŃ PRENATALNYCH:

Ryzyko wystąpienia wady centralnego układu nerwowego (poprzednie dziecko z wadami cewy nerwowej)Dwa lub więcej poronienia samoistne (brak możliwości wykonania badań cytogenetycznych u obojga małżonków lub nieinwazyjnej diagnostyki prenatalnej)Określenie płci płodu w przypadkach zwiększonego ryzyka wystąpienia choroby dziedziczonej recesywnie w sprzężeniu z płcią (z chromosomem X)Stan psychiczny pacjentki (niepokój matki)Cukrzyca insulinozależna u kobiety w ciążyFenyloketonuria u kobiety w ciąży

Oki jasne dzieki
A kto podejmuje decyzje?
Lekarz. Przy pierwszej stymulacji raczej biorą 6. U nas bardzo słabe nasienie, pierwsza stymulacja 6 komórek, 2 zarodki, z czego jeden później nie przeżył rozmrożenia, więc tylko 1 pojedynczy transfer. W drugiej stymulacji zapłodnili wszystkie - było 10, z czego 7 zarodków. Ale w uzasadnieniu lelarz pisał, że słabe nasienie które skutkowało tylko 1 transferem w zeszłej stymulacji, więc posiłkował się przeszłością.

Tak, pisałam, ale byłam jeszcze przed stymulacja :-) Dziewczyny, miałam łącznie 14 dojrzałych komórek, chcieliśmy zapłodnić wszystkie, ale dr uznał , że to szaleństwo. Korzystamy z prywatnej kliniki bez dofinansowania. W umowie jest zapis, że kobietom powyżej 35 roku życia można zapłodnić więcej komórek niż 6 :-) A dodam, że mam 37 lat. To moje pierwsze podejście do in vitro i bardzo liczę, że ostatnie :-) Dziękuję za tak duży odzew. Jutro mija 3 doba i dowiem się ile zarodków nam zamrożą :-)

Tak, pisałam, ale byłam jeszcze przed stymulacja :-) Dziewczyny, miałam łącznie 14 dojrzałych komórek, chcieliśmy zapłodnić wszystkie, ale dr uznał , że to szaleństwo. Korzystamy z prywatnej kliniki bez dofinansowania. W umowie jest zapis, że kobietom powyżej 35 roku życia można zapłodnić więcej komórek niż 6 :-) A dodam, że mam 37 lat. To moje pierwsze podejście do in vitro i bardzo liczę, że ostatnie :-) Dziękuję za tak duży odzew. Jutro mija 3 doba i dowiem się ile zarodków nam zamrożą :-)

Czekamy na dobre wiesci[emoji1307][emoji1307][emoji1307]

Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!
Życzymy cierpliwości wszystkim oczekujących na wyniki i wizyty.
✊ ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ ✊ nie puszczamy za wgryzanie się kropków w nowe 9 miesięczne domki mamuś :* ❤️
STYCZEŃ to miesiąc miłości i pełen magii, życzymy każdej z Was małej- wielkiej miłości pod sercem .
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą :):*
Shake it up baby, twist and shout :)
Będzie sie działo

Link do kalendarza:
Link do: Kalendarz

2019-01-31 Cytrynka122 pierwsza weryfikacja bety
2019-02-01 Kamaaa wizyta u lekarza prowadzącego
2019-02-01 NataliaNNN wizyta u lekarza prowadzącego
2019-02-02 jolancik wizyta przed transferem
2019-02-02 Dzoannna podglądanie jajeczek
2019-02-04 Majaaa badanie prenatalne ❤️
2019-02-05 mariakowalska89 badanie prenatalne ❤️
2019-02-06 dżoasia podglądanie maluszków ❤️ ❤️
2019-02-09 Vinszka wizyta kontolna cyklu
2019-02-11 Olusja1987 wizyta u lekarza prowadzącego
2019-02-13 Beata 4 połówkowe ❤️ ❤️
2019-02-14 Sol podglądanie maluszka ❤️
2019-02-14 Laurka2019 podglądanie jajeczek
2019-02-15 ilmenau podglądanie maluszka ❤️
2019-02-18 Kingul podglądanie maluszka ❤️
2019-02-19 Beata 4 podglądanie maluszków ❤️ ❤️
2019-02-19 annemarie podglądanie maluszków ❤️ ❤️
2019-02-20 dżoasia podglądanie maluszków ❤️ ❤️
2019-02-22 Ela86 podglądanie maluszka ❤️
2019-02-22 Justin87 termin porodu
2019-02-25 dżoasia badanie prenatalne ❤️ ❤️
2019-02-28 adansonia termin porodu
2019-03-04/08 chlopkers termin porodu
2019-03-04/09 sunrisea termin porodu
2019-03-14 annemarie podglądanie maluszków ❤️ ❤️
2019-04-08 ilmenau termin porodu
2019-04-15 Mieciu85 termin porodu
2019-04-16 lafantynka termin porodu
2019-05-28 Megi1985@ termin porodu
2019-05-28 Ela86 termin porodu
2019-05-31 annemarie termin porodu
2019-06-11 Never give up termin porodu
2019-07-14 sssurykatka termin porodu

Masz problem z dopisaniem się do kalendarza?
Pod Link do: Kalendarz - jak obsługiwać i gdzie go szukać znajdziesz instrukcję :)

reklama
Do góry