reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

@Kurcia a czy endometrioza można wykryć poprzez zwykle USG? Jakie są objawy takiej endometrioza? W wieku 20 lat przeszłam 3 razy zapalenie jajników. Czy jeśli się bardzo dobrze stymulowalam to ma to jakieś znaczenie? Okresy zwykle w normie ale dość długie cykle. I dosyć bolesne.

reklama
Kochana to byl 8 dzien stymulacji, e2 mialam 158 i widoczne byly 3 pecherzyki. Znowu mi zwiekszyly leki i dopiero po tym ruszyly z kopyta. Stymulacja trwala 16dni.
A jak u ciebie sytuacja?
@dżoasia ja mam jutro 8 ds raniutko mam zrobić E2 a wizytę o 12 oglądanie jajec ale dawki zwiększył mi przy 4ds brałąm puregon 200 dał 300 mensinorm 75 zwiększył na 150 no i zaczyna mnie już pobolewać brzuch dołem ąz się boję co będzie dalej przy tych moich torbielach :unsure::confused: ,a jak tam u Ciebie ???

@Kurcia a czy endometrioza można wykryć poprzez zwykle USG? Jakie są objawy takiej endometrioza? W wieku 20 lat przeszłam 3 razy zapalenie jajników. Czy jeśli się bardzo dobrze stymulowalam to ma to jakieś znaczenie? Okresy zwykle w normie ale dość długie cykle. I dosyć bolesne.

ja miałam bardzo silne bóle brzucha (niestandardowo w trakcie okresu ale po). Ból przychodził nie wiadomo skąd i kiedy. Był tak mocny, że mdlałam. Generalnie przez 2 lata chodziłam do ginekologa i również lądowałam w szpitalu ale nikt nic nie widział (zresztą ginekolog to też był jak się okazało jakaś porażka ja z bólami a on nawet usg nie zrobił). Przy kolejnym bólu poszłam do swojego lekarza oczywiście żadnego usg stwierdził że zapalenie jajników dostałam leki i do domu, a że mi to nie przechodziło wyladowłam na dyżurze w szpitalu. Tam na szczęście był mój znajomy ginekolog (że ja głupia do niego nie chodziłam od początku bije się w pierś ponad rok już !) on mi zrobił usg i od razu powiedział że to ta menda jest.
Ale jakie jeszcze mogą być objawy przed laparoskopią ordynator pytał się mnie (bo takie rzeczy występują przy endo):
- bóle podczas stosunku,
- bóle podczas okresu,
- problemy z zajściem w ciążę (oczywiście trzeba wykluczyć partnera).
Ordynator negował u mnie endometriozę bo ja żadnych objawów takich nie miałam a do tego badań męża też nie miałam tak więc stwierdził że z nim może też być coś nie tak.
W każdym bądź razie wycieli to coś - poszło do badania i okazało się ze to endometrioza !

Przez usg mozna zobaczyc torbiele endometrialne lub zrosty. Chociaz zeby wykryc zrosty to chyba ktos musi miec wprawe.
Ja mam endometrioze III stopnia, mialam ogromny zrost w otrzewnej a na usg nic nie bylo widac.
Tylko laparoskopia jest 100% pewnoscia.
Ciezko powiedziec. Endometrioza ma rozne stopnie, rozne objawy, czasami nie daje ich w ogole.

Przez usg mozna zobaczyc torbiele endometrialne lub zrosty. Chociaz zeby wykryc zrosty to chyba ktos musi miec wprawe.
Ja mam endometrioze III stopnia, mialam ogromny zrost w otrzewnej a na usg nic nie bylo widac.
Tylko laparoskopia jest 100% pewnoscia.
Ciezko powiedziec. Endometrioza ma rozne stopnie, rozne objawy, czasami nie daje ich w ogole.
U mnie nie dawala nigdy objawow. Dopiero torbiele czekoladowe ja ujawnily.

Mi do calego zestawu tantum rosa (max przez trzy dni) + pifumicin + lactovaginal pani doktor polecila, zeby caly czas uzywac zel do higieny intymnej PlivaFem przeciwgrzybiczny nawet jesli juz sie wyleczymy. Ja mialam w zeszlym roku taką serię, że co się wyleczylam to mi wracało. Od czasu kiedy stosuje ten PlivaFem mam spokój (już 5 m-c). Kupisz to w aptece
A w ciazy mozna go stosowac

reklama
Dziewczyny dzisiaj progestorn 8,9 mg/ml :) uff urósł , tylko pytanie czy to wystarczająco ? :)

Edit :) mam jeszcze zwiększyć dawkę luteiny z 3x100 , na 3x200 i crinone X1 ;)

Ostatnia edycja:
Do góry