reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny bierzecie jakieś witaminy ekstra? Kwas foliowy to wiadomo, a DHA? Jeśli tak to polecacie konkretna firmę?
Ja biore "MamaDHA premium plus" (wrzucilam zdjecie). Ma on wszystko z najwazniejszej piatki, w zalecanych przez Towarzystwo Ginekologow i Poloznikow dawkach, oprocz zelaza. Ale biore celowo witaminy bez zelaza. Moj gin mowi, ze w ciazy zelazo uzupelnia sie dopiero gdy sa niedobory. Bo suplementami i tak sie nic nie zdziala i wtedy trzeba wlaczyc leki. Dodatkowo bralam do dzisiaj ekstra 400j metylowanej formy kwasu foliowego. Ze wzgledu na obecna mutacje MTHFR (u mnie homocysteina spada tylko po metylach). Ale dr zalecil odstawic dodatkowa dawke, podobno w drugim trymestrze juz nie ma az takiego zapotrzebowania na kwas [emoji4]

A jesli chcesz sobie poczytac o suplementacji w ciazy, to Pan Tabletka ma ciekawy wpis:

Link do: #2 Witaminy w ciąży - jak wybrać najlepsze? Analiza i ranking 25 popularnych suplementów diety. - Pan Tabletka

Screenshot_20181003-111456_Gallery.jpg

Załączniki

• Screenshot_20181003-111456_Gallery.jpg
    Screenshot_20181003-111456_Gallery.jpg
    45,8 KB · Wyświetleń: 434
Ostatnia edycja:
reklama
generalnie podchodzę do drugie transferu. Pierwszy miałam w sierpniu podane miałam 2 bardzo dobrze rozwijających się świeże zarodki i nie wyszło z tego nic.
W związku z tym, doktor, który mnie prowadził zalecił mi teraz właśnie schratching, który wczoraj zrobił no i dorzucił trochę leków.
Przy pierwszym podejściu leciałam tylko na Ultragestonie.
Ja generalnie od 1,5 r. nie mogę zajść w ciążę (tzn. 1 raz mi się udało ale zakończyła się w 5 tyg).
Jestem również po laparoskopii miałam usuniętą endometriozę z jajnika i to było główne podejrzenie moich nie powiedzeń ale endo usunięta i dalej nie mogę zajść.
Mam już synka ma prawie 8 lat i wtedy nam wyszło naturalnie za pierwszym razem a teraz pod górkę.
To pewnie teraz będziesz pochodziła do kolejnego transferu. A nie miałaś wcześniej problemów z endometrium, dobrze przyrasta? U mnie raczej nie ma problemów z endo więc teraz się bardziej skłaniam ku wlewowi dożylne u z intralipid ale muszę to jeszcze obgadać z doktorskiem.

Ja biore "MamaDHA premium plus" (wrzucilam zdjecie). Ma on wszystko z najwazniejszej piatki, w zalecanych przez Towarzystwo Ginekologow i Poloznikow dawkach, oprocz zelaza. Ale biore celowo witaminy bez zelaza. Moj gin mowi, ze w ciazy zelazo uzupelnia sie dopiero gdy sa niedobory. Bo suplementami i tak sie nic nie zdziala i wtedy trzeba wlaczyc leki. Dodatkowo bralam do dzisiaj ekstra 400j metylowanej formy kwasu foliowego. Ze wzgledu na obecna mutacje MTHFR (u mnie homocysteina spada tylko po metylach).

A jesli chcesz sobie poczytac o suplementacji w ciazy, to Pan Tabletka ma ciekawy wpis:

Link do: #2 Witaminy w ciąży - jak wybrać najlepsze? Analiza i ranking 25 popularnych suplementów diety. - Pan Tabletka

Zobacz załącznik 903964

Ja tez biore te witaminy, polecil mi je lekarz jeszcze w klinice a obecny potwierdzil, ze są ok. Podobnie jak @chlopkers pisze, mi tez lekarz powiedzial, ze zelazo uzupelniamy w przypadku niedoborów

WSPANIALE!!!
Na jaki temat piszesz doktorat?
Sobie przypomniałam, że od 2 lat mi było nie po drodze, żeby dyplom magistra odebrać ;D
Kurciu, to koniecznie sobie to odbierz, bo uczelnie przechowuja tylko przez jakis czas w dziekanatach takie dokumenty, pozniej trafiaja one do archiwum i kurcze ciezko sie dokopac i cos odzyskac [emoji4] co jak co, ale dyplom to moze Ci sie jeszcze przydac w zyciu [emoji4] ja tak juz kilkanascie lat mam swoja mature na Rolniczej w Krk, bo dwa razy dostalam sie u nich na zywienie czlowieka jako drugi kierunek, ale w koncu zrezygnowalam i wciaz mam tam schowany w archiwum oryginal matury!
A mojego tytulu moze nie bede pisac, ale robie z tematyki zwiazanej z praca, tj z chemii

Niestety w ciąży sprawność mózgu zwalnia i po porodzie tak od razu nie wraca do normy. Ja nie napisałam doktoratu podczas ciąży, dopiero jak syn miał trzy lata broniłam pracę. Nie ma co się przejmować. Praca nie zając:) ważne że dziecko zdrowe i ciąża przebiega ok.
W niedziele oficjalnie skonczylam studia, wg przepisow mam 4 lata na uzyskanie tytulu. I tego sie trzymam [emoji6]

@Margit2018 a czy to też działa podobnie jak ma się zapchane ujścia brzuszne jajowodów ? I ile kosztuje taki zabieg :) ?
Olcia też miałam właśbie w ujściach brzusznych jajowodów zapchane. U Ingi Ludwin w krk kosztuje to chyba 1300zł będę u niej 31 pażdziernika to się dowiem. Jeżeli mąż ma dibre nasienie a u ciebie to jedyny problem to przepychaj. Zwiększasz szansę a to absolutnie nie uszkadza jak plastyka jajowodów.

Dziewczyny taka akcja. Siedzac dzis w poczekalni przed wizyta w przychodni rozmawialysmy z kobietami z kolejki. Jedna babka mowi, ze przy pierwszym dziecku miala nagla cc, ale ze tak jej to spierniczyli, ze zle zabliznila sie rana (od strony macicy i powlok brzusznych), co poskutkowalo rozwinieciem sie endometriozy... Czy sadzicie ze to mozliwe? Pytam, bo wydaje mi sie to malo prawdopodobne, z drugiej strony nie wiem nic o endomendzie, ani o przebiegu ani o podlozu tej choroby

Dziewczyny taka akcja. Siedzac dzis w poczekalni przed wizyta w przychodni rozmawialysmy z kobietami z kolejki. Jedna babka mowi, ze przy pierwszym dziecku miala nagla cc, ale ze tak jej to spierniczyli, ze zle zabliznila sie rana (od strony macicy i powlok brzusznych), co poskutkowalo rozwinieciem sie endometriozy... Czy sadzicie ze to mozliwe? Pytam, bo wydaje mi sie to malo prawdopodobne, z drugiej strony nie wiem nic o endomendzie, ani o przebiegu ani o podlozu tej choroby
Niestety endonemtrioza może ulokować się w bliźbie po cesarce. Dlatego przy endo bardziej np.

reklama
Jesli miala endomende, a o niej nie wiedzisla to tak, cc moze sie przyczynic do rozwoju choroby w bliznie, ale nie musi.

Do góry