reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja tez nie dostałam skierowania na nfz, bo podobno ivf nie jest przeslanka... Ja placilam 230zl za test pappa i b-hcg, usg kosztuje 250zl plus 70zl rozszerzenie przy ktorym badaja ryzyko przedwczesnego porodu, ryzyko zahamowania wewnatrzmacicznego rozwoju oraz ryzyko stanu przedrzucawkowego.
Dzieki. Czyli pare stówek trzeba przygotować..

jest wyraźne napisane , że przysługuje :

Kobiety, które mogą być kandydatami do diagnostyki prenatalnej:
  • mają ponad 35 lat,
  • w ich rodzinach występowały już choroby genetyczne,
  • same mają choroby genetyczne (np. wrodzoną wadę serca, zwłóknienie torbielowate),
  • przeszły infekcje (np. różyczkę, toksoplazmozę), które mogą być przyczyną uszkodzeń płodu,
  • poprzednie ciąże zakończyły się poronieniem - lub urodziły się dzieci z wadami okołoporodowymi,
  • uzyskały pozytywny wynik prenatalnych badań przesiewowych,
  • stwierdzono u nich znacznie wyższe ryzyko urodzenia dziecka z wadą (stosowane we wczesnej ciąży leki przeciwpadaczkowe, inne leki i antybiotyki teratogenne, chemioterapia, promienie rtg, ciąża po zapłodnieniu in vitro, po inseminacji z powodu azoospermii).

To jakos ten ostatni punkt przeoczylam... Szkoda, bo juz placilam za testy z krwi, ale moze chociaz usg bedzie na nfz

Ja tez nie dostałam skierowania na nfz, bo podobno ivf nie jest przeslanka... Ja placilam 230zl za test pappa i b-hcg, usg kosztuje 250zl plus 70zl rozszerzenie przy ktorym badaja ryzyko przedwczesnego porodu, ryzyko zahamowania wewnatrzmacicznego rozwoju oraz ryzyko stanu przedrzucawkowego.
@Kurcia kochana mam wyniki ale i tak nie za wiele wiem ;-) wizyta 1 pażdziocha mam euthyrox n 25 ale nie wiem czy zacząć brać jutro zadzwonię do lekarza ;-)
TSH III generacja 1,553 0,27 - 4,7 uIU/ml
FT 3 4,03 3,05 - 7,35 pmol/l
FT 4 16,46 10,6 - 19,4 pmol/l
P.ciała anty-TPO < 0,8 0 - 8 IU/ml
P.ciała anty-TG < 6,4 0 - 18 IU/ml
Ja się wielce nie znam na przeciwciałach, ale TSH masz 1,55 to ideolo przecież! Skąd Ci to powyżej 3 ostatnio wyskoczyło?
Te inne ft3 ft4 też w normach. Poczekałabym z łykaniem do wizyty. :)

reklama
Do góry