Mieciu85
Fanka BB :)
No porażka kurde. Widzisz ja właśnie teraz sobie daruje chyba. Nie będę kusić losu.
Dziekuje za wsparcie. Masz rację kochana. A ten GBS to co to, ja w ogóle nie kojarzę....
Paciorkowiec z grupy B, u uk nie ma rutynowych testow, a powinno sie zrobic chyba na kilka tygodni przed rozwiazaniem, najlepiej jak najblizej. Bo mozesz nie miec a pozniej sie przyplata, tennpaciorkowiec wystepuje u 1/3 spoleczenstwa o dla coebie nie jest grozny ale jest grozny jesli masz go przy porodzie, dziecko moze sie zarazic i moze to miec ciezkie komsekwencje, zapalenie opon mozgowych itd. Jesli ci to wykryja ta masz podawany antybiotyk dozylni przy porodzie i wtedyd masz gwarancje, ze dziecko sie nie zarazi. W polsce wymazy na GBS sa rutynowe z tego co wiem, a tu nie, mozesz zrobic odplatnie jesli ci ktos w ogole o tym powie :/. Mnie przypadkowo zrobili wymaz dzien przed porodem a wyniki przyszly po porodzie jak juz bylo po ptokach i 3 moesiace zylam w stresie i musialam obserwowac dziecko czy nie wykazuje jakichs niepokojacych symptomow bo okazalo sie ze mialam ten gbs.